Jak by měla vypadat vyvážená svačina?
Dopolední svačinka je důležitá, aby měl dětský organismus průběžně dostatek síly na celé vyučování, soustředění a chápání nového učiva. Měla by být nutričně vyvážená, tedy obsahovat dostatek sacharidů i trochu jednoduchých cukrů třeba z ovoce nebo flapjacků. Nesmí chybět bílkoviny a tuky, které rychlost zpracování cukrů zpomalí a umožní energii, aby se uvolňovala postupně. Důležité je myslet i na to, že jedno dopolední jídlo nemá tvořit polovinu energetického příjmu, proto to nepřehánějte s objemem. Energeticky náročné jsou i limonády a ovocné džusy. Ideální je voda, domácí čaj nebo domácí naředěná šťáva. Například malinová, jahodová nebo ostružinová mají i po zředění atraktivní barvu i chuť.
Zdroj: fotoarchiv Vím, co jím
Tvarohový krém s rozinkami (hotovo za 10 minut, cca 21 Kč)
Ingredience: (1 porce)
- 50 g polotučného tvarohu ve vaničce (3,5 % tuku)
- 1 lžička medu (10 g)
- 1 lžička vanilkového extraktu (3 ml) nebo semínka ze ¼ vanilkového lusku
- 1 lžička citronové šťávy (5 ml)
- 30 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 10 g rozinek
Postup:
- V míse si prošleháme tvaroh s medem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou dohladka.
- Vmícháme bílý jogurt.
- Přidáme rozinky a jemně promícháme.
- Hotový pribináček přendáme do uzavíratelné sklenice nebo vhodné dózy.
Nutriční hodnoty na 1 porci (přibližně):
- Energie: 135 kcal
- Bílkoviny: 7 g
- Sacharidy: 20 g
- Tuky: 3 g
- Vláknina: 1 g
Banánová krupicová kaše s tvarohem (hotovo za 10-15 minut, cca 15 Kč)
Zdroj: fotoarchiv Vím, co jím
Ingredience: (1 porce)
- 150 ml polotučného mléka (1,5 % tuku)
- 1,5 lžíce dětské krupičky (20 g)
- 50 g měkkého polotučného tvarohu (3,8 % tuku)
- 1 lžička medu (5 g)
- ½ středně velkého banánu (40 g)
- ¼ lžičky kakaa nebo skořice na posypání (2 g)
Postup:
- Do menšího hrnce nalijeme mléko, přisypeme krupičku a přivedeme ho k varu. Vaříme na mírném ohni, dokud kaše nezhoustne.
- Kaši necháme lehce zchladnout a přidáme tvaroh, med a vidličkou rozmačkaný banán. Vše důkladně promícháme do hladké a krémové konzistence. Pokud je banán hodně zralý a tedy sladký, můžeme med vynechat.
- Kaši přelijeme do uzavíratelné (nejlépe zavařovací) sklenice o objemu ca 250-300 ml, povrch posypeme kakaem nebo skořicí a sklenici uzavřeme.
Nutriční hodnoty na 1 porci (přibližně):
- Energie: 250 kcal
- Bílkoviny: 14 g
- Tuky: 5 g
- Sacharidy: 38 g
- Vláknina: 2 g
Zdroj receptů: Vím, co jím
Nový komentář