Jak by měla vypadat vyvážená svačina?

Dopolední svačinka je důležitá, aby měl dětský organismus průběžně dostatek síly na celé vyučování, soustředění a chápání nového učiva. Měla by být nutričně vyvážená, tedy obsahovat dostatek sacharidů i trochu jednoduchých cukrů třeba z ovoce nebo flapjacků. Nesmí chybět bílkoviny a tuky, které rychlost zpracování cukrů zpomalí a umožní energii, aby se uvolňovala postupně. Důležité je myslet i na to, že jedno dopolední jídlo nemá tvořit polovinu energetického příjmu, proto to nepřehánějte s objemem. Energeticky náročné jsou i limonády a ovocné džusy. Ideální je voda, domácí čaj nebo domácí naředěná šťáva. Například malinová, jahodová nebo ostružinová mají i po zředění atraktivní barvu i chuť. 

5a29770bde2fa-thumbnail-VCJ-Porovnavacka.jpgZdroj: fotoarchiv Vím, co jím

Tvarohový krém s rozinkami (hotovo za 10 minut, cca 21 Kč)

Ingredience: (1 porce)

  • 50 g polotučného tvarohu ve vaničce (3,5 % tuku) 
  • 1 lžička medu (10 g) 
  • 1 lžička vanilkového extraktu (3 ml) nebo semínka ze ¼ vanilkového lusku 
  • 1 lžička citronové šťávy (5 ml) 
  • 30 g bílého jogurtu (3,5 % tuku) 
  • 10 g rozinek 

Postup: 

  1. V míse si prošleháme tvaroh s medem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou dohladka. 
  2. Vmícháme bílý jogurt. 
  3. Přidáme rozinky a jemně promícháme. 
  4. Hotový pribináček přendáme do uzavíratelné sklenice nebo vhodné dózy. 

Nutriční hodnoty na 1 porci (přibližně): 

  • Energie: 135 kcal 
  • Bílkoviny: 7 g 
  • Sacharidy: 20 g 
  • Tuky: 3 g 
  • Vláknina: 1 g 

Banánová krupicová kaše s tvarohem (hotovo za 10-15 minut, cca 15 Kč)

54d8cfe435d55-obrazek.jpgZdroj: fotoarchiv Vím, co jím

Ingredience: (1 porce) 

  • 150 ml polotučného mléka (1,5 % tuku) 
  • 1,5 lžíce dětské krupičky (20 g) 
  • 50 g měkkého polotučného tvarohu (3,8 % tuku) 
  • 1 lžička medu (5 g) 
  •  ½ středně velkého banánu (40 g) 
  • ¼ lžičky kakaa nebo skořice na posypání (2 g) 

Postup: 

  1. Do menšího hrnce nalijeme mléko, přisypeme krupičku a přivedeme ho k varu. Vaříme na mírném ohni, dokud kaše nezhoustne. 
  2. Kaši necháme lehce zchladnout a přidáme tvaroh, med a vidličkou rozmačkaný banán. Vše důkladně promícháme do hladké a krémové konzistence. Pokud je banán hodně zralý a tedy sladký, můžeme med vynechat. 
  3. Kaši přelijeme do uzavíratelné (nejlépe zavařovací) sklenice o objemu ca 250-300 ml, povrch posypeme kakaem nebo skořicí a sklenici uzavřeme. 

Nutriční hodnoty na 1 porci (přibližně): 

  • Energie: 250 kcal 
  • Bílkoviny: 14 g 
  • Tuky: 5 g 
  • Sacharidy: 38 g 
  • Vláknina: 2 g 

Zdroj receptů: Vím, co jím