74314b334dd07-image.jpgFoto se svolením vicnezkucharka.cz

Proč by tvaroh neměl chybět v jídelníčku školáků

Školní věk je obdobím, kdy děti rychle rostou, hodně se učí a jejich mozek i tělo potřebují kvalitní výživu. Jednou z potravin, která by v jejich jídelníčku rozhodně neměla chybět, je tvaroh.

Tvaroh je skvělým zdrojem plnohodnotných bílkovin, které jsou nezbytné pro růst svalů, vývoj tkání i správnou funkci imunitního systému. Obsahuje také vápník – klíčový minerál pro pevné kosti a zdravé zuby. Právě v období školního věku, kdy dětská kostra rychle roste, je dostatek vápníku naprosto zásadní.

Navíc tvaroh dodává energii na delší dobu, takže pomáhá dětem lépe zvládat dopolední vyučování bez hladu a únavy. Oproti sladkým jogurtům nebo tyčinkám má nízký obsah cukru, a proto pomáhá udržovat stabilní hladinu energie i pozornosti.

Velkou výhodou tvarohu je také jeho všestrannost – dá se použít na sladko i na slano. Skvěle chutná s ovocem, medem nebo oříšky, ale i v pomazánkách se zeleninou nebo bylinkami. Rodiče tak snadno připraví zdravou a chutnou svačinu, kterou děti opravdu sní.

Zařazováním tvarohu do jídelníčku školáků podporujeme nejen jejich růst, ale i schopnost soustředit se, učit se a zvládat školní nároky s větší lehkostí.

Na tvarohový čokoládový pudink (na 4 porce) budete potřebovat:

  • ½ litru polotučného mléka
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1 čokoládový pudink (37 g)
  • 1 lžíce medu či javorového sirupu (20 g)
  • 16 piškotů (96 g)
  • 2 ks mandarinky (160 g)

    Příprava

Připravíme si čokoládový pudink podle návodu. Většinou je to tak, že do trochy mléka (cca 150 ml) vmícháme pudinkovou směs, kterou metličkou dobře rozmícháme. Přilijeme zbytek mléka a osladíme. Pak už jen vaříme. Popřípadě si připravte pudink domácí. 
Jakmile je pudink hotový, přikryjeme ho potravinářskou folií a necháme ho vychladnout. Fólie zabrání tomu, aby se na něm vytvořil škraloup. 
Když je pudink vychlazený, smícháme ho s tvarohem a dobrota je na světě. 
Do skleničky dáme nalámané piškoty a přidáme směs. Dozdobíme ovocem a voila… Je hotovo. 
Na závěr do krabičky přidáme ještě hrst ostružin a cherry rajčat. 

ccecd265ffdf7-image.jpg
Jsme Pája Mahringová a Veru Břicháčková. Příběh našich kuchařek začal v létě 2019, kdy jsme pro čtenáře našeho foodblogu chtěly vytvořit “ebook s pár recepty na školní svačinu.” Z drobné myšlenky vznikl bestseller – Velká svačinková bichle se 190 recepty.

Na stejné vlně pokračujeme s Obědovou, Polévkovou a Prázdninovou bichlí a již tento podzim i s Večeřovou. Vaříme jednoduše, s ohledem na sezonnost a tak, abyste zbytečně neplýtvali.