bebe

Švédský stůl, anglická snídaně, nebo spíše chléb, máslo a uzenina, či mléko a koblihy, a nebo raději jen ve spěchu kávu a pak už nic? Který z typů snídaně je zrovna ten „váš“? Nejen o snídaních pro děti i jejich rodiče jsme si popovídali s odbornicí. Přečtěte si, co si nutriční terapeutka Karolína Hlavatá myslí o stravovacích návycích Čechů, o tom, jaké jsou naše snídaně a jaké by měly být.

Myslíte si, že se stravovací návyky Čechů za posledních 20 let nějak výrazně změnily?

Určitě ano. Češi se obecně více zajímají o správné stravování a uvědomují si vztah mezi nesprávným životním stylem a rizikem vzniku mnoha onemocnění. Snížila se spotřeba živočišných tuků, vzrostla spotřeba rostlinných tuků a olejů, čerstvé zeleniny, ovoce, zvýšila se i spotřeba ryb, rybích výrobků a drůbeže.

Přesto není současná úroveň stravy zcela optimální, a to zejména pro:

  • přetrvávající nadměrný příjem tuků
  • nízkou spotřebu mléčných výrobků
  • nízkou spotřebu ovoce a zeleniny
  • vysokou spotřebu pochutin a sladkých nápojů, zejména u dětí
  • nadměrnou spotřebu soli

 Jaká je podle Vašich zkušeností  v současnosti „tradiční česká snídaně“?

Ženy obvykle preferují kombinaci mléčných výrobků a cereálií, muži pečivo s uzeninou nebo sýrem. Snídaně u dětí bývají složeny z mléka a cereálií, oblíbený bývá chléb s máslem a medem. Samozřejmě značná část populace včetně dětí bohužel nesnídá vůbec.

K.HlavatáMgr. Karolína Hlavatá (*1978)
Na 3. lékařské fakultě v Praze vystudovala bakalářský obor Veřejné zdravotnictví.  Magisterský titul získala na Masarykově univerzitě v Brně, kde vystudovala obor Výživa člověka. Od roku 2003 pracuje jako dietolog v Endokrinologickém ústavu v Praze. Zároveň se věnuje postgraduálnímu studiu v oboru Fyziologie a patofyziologie člověka. Publikuje v domácích i zahraničních časopisech a aktivně se účastní kongresů a konferencí.

Je opravdu škodlivé, když si dám k snídani chléb s máslem a marmeládou a čaj?

Škodlivé to rozhodně není, pro zpestření jídelníčku není proti takové snídani námitek. Nedostatkem podobných snídaní je to, že chybí bílkoviny, které dobře zasytí. Pro vylepšení uvedeného typu snídaně bych doporučila přidat alespoň mléko. Je také vhodné dávat přednost raději celozrnnému pečivu před bílým.

 Co jsou to celozrnné cereálie? Proč jsou zdravější než „normální“?

Cereálie (obiloviny) jsou převážně tvořeny sacharidy, proto slouží především jako zdroj energie. Obiloviny jsou také cenným zdrojem vitamínů (zejména skupiny B, v pšeničných klíčcích se jedná o vitamín E), minerálních látek (např. hořčík, fosfor, vápník, železo), vlákniny a látek s antioxidačním účinkem.

Celozrnné mouky vznikají rozemletím celého zrna, včetně otrub a klíčku. Mají proto vyšší obsah vlákniny, bílkovin, tuku, minerálních látek a vitaminů. Výrobky z celozrnné mouky mají také nižší glykemický index, takže zasytí na delší dobu. Bílé mouky jsou vyráběny rozemletím pouze vnitřní části zrna (endospermu), chybí tedy nutričně hodnotné obalové vrstvy a klíček.

Většina cereálních výrobků určených pro děti je sladká. Nevadí to?

Některé komerčně vyráběné směsi vloček nebo snídaňových cereálií bohužel nebývají tou nejlepší volbou. Důvodem je právě vysoký obsah přidaného cukru, u některých výrobků najdete i vyšší obsah soli nebo nasycených mastných kyselin. Při výběru cereálií se tedy více než u jiných výrobků vyplatí pečlivě sledovat údaje na etiketách. Je rovněž dobré sledovat i to, zda se jedná o celozrnné cereálie.

bebe

Mělo by se lišit složení snídaně pro dítě a dospělého? Jsou některé cereální produkty pro děti nezdravé?

Především je nezbytné vést děti k tomu, aby vůbec snídaly. Složení snídaně se nijak výrazně lišit nemusí, ovšem za předpokladu, že správně snídá dospělý. Uzeniny, paštiky nebo vejce na špeku po vzoru mnohého tatínka nejsou úplně optimální. Stejně tak půl kelímku nízkotučného jogurtu a kousek rohlíku po vzoru maminky.

Proč bychom měli snídat zdravěji?

Snídaně je velmi důležitá, protože slouží k doplnění energie po nočním lačnění a je zárukou toho, že budeme v průběhu dne dostatečně výkonní. Navíc je studiemi prokázáno, že pravidelný jídelní režim je prevencí vzniku nadváhy a obezity. Vyvážená snídaně také „nastartuje“ podvědomý výběr potravin v průběhu celého dne. Převážně sacharidová snídaně bez dostatku bílkovin vede k rozkolísání hladiny krevního cukru. Výsledkem jsou pocity hladu a opět výběr sacharidových potravin. Pokud se takto stravujeme dlouhodobě, hrozí riziko vzniku nadměrné hmotnosti.

Jak by podle Vás měla vypadat vyvážená snídaně - jogurt, cereálie, vločky…?

Vyvážená snídaně by měla obsahovat sacharidy, bílkoviny a samozřejmě i tekutiny. Sacharidy slouží jako zdroj energie, bílkoviny dobře zasytí a jsou důležitou stavební součástí svalů, imunitních látek i hormonů. Tekutiny jsou potřebné pro doplnění ztrát vzniklých během noci. Zdrojem bílkovin jsou především mléčné výrobky (jogurty, tvarohy, kefíry, podmáslí, sýry), maso a vejce. Sacharidy najdeme v pečivu (slaném i sladkém), cereáliích, ovoci apod. Na nás pak je, jak si snídani poskládáme. Abychom získali všechny potřebné živiny, vitaminy i minerální látky, je vhodné snídaně střídat. Příkladem vhodné snídaně je např. jogurt, cereálie nebo celozrnné sušenky a ovoce, celozrnné pečivo nebo chléb se sýrem, tvarohovou pomazánkou, pokud možno doplněné o kousek zeleniny.

bebeMěli bychom pít po ránu teplé, nebo studené nápoje?

Záleží na osobní volbě. Mnozí lidé však po ránu studené hůř snášejí a teplý nápoj pro ně představuje snesitelnější začátek dne.

 

Čtěte také...

Dává vám vaše snídaně dostatek energie?

Reklama