treska.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1 balení mražených filet tresky tmavé
  • 1 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • asi 5 lžic hladké mouky
  • čerstvá zelená petrželka
  • čerstvý tymián
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

bramborovo-mrkvové pyré

  • asi 8 velkých brambor
  • 2 střední mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • sůl 
  • 150 ml smetany
  • 50 g másla

Postup

Použijte čerstvé nebo mražené rybí filé. Pokud zvolíte mražené, vyndejte ho dost dopředu z mrazáku, aby kusy ryby rozmrzly.
Brambory a mrkev oloupejte a nakrájejte na kousky. Stroužky česneku také oloupejte. Všechny suroviny dejte do velkého hrnce a zalijte vodou. Osolte a dejte vařit, doměkka.

Za pomoci papírových utěrek z rozmrazených filet odsajte vodu. Osolte a opepřete filety obou stran. V hlubokém talíři rozšlehejte vejce, přidejte smetanu a mouku. Důkladně prošlehejte, ochuťte trochou soli a pepře. Přidejte lístky tymiánu a nasekanou petrželovou nať. Vznikne krásné těstíčko, maličko hustější než na palačinky.

Kousky rybího filé z obou stran namočte v těstíčku a smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje, pěkně dozlatova. Osmažené filety dejte na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.

Mezitím se uvařily brambory s mrkví. Sceďte z nich vodu a přidejte do nich kousky másla a ohřátou, horkou smetanu. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

Hned podávejte, zdobte zelenou petrželovou natí, případně smaženou cibulkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Treska s citronovo pažitkovou omáčkou

3.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Treska se zapečeným batátovým pyré

5.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Pražma se středomořskou zeleninou

6.jpg

Foto: Alena Kolaříková