Foto: Shutterstock
Starý chléb
Pokud vám zbyl chleba, který ještě není plesnivý, je skvělý na přípravu topinek nebo rychlovky zvané chleby ve vajíčku. Je také ideální na krutony do polévky či salátů. Stačí chleba nakrájet na kostičky a pak je na pánvi nebo v troubě opéct na křupavé krutonky. Starší chléb lze využít i při přípravě guláše. Jestliže vám došla mouka na zahuštení, nadrobte kousky chleba zbavené kůrky do omáčky a krátce povařte. V domácnosti vás zas zachrání při rozbití nádobí. Zatímco s velkými střepy si poradí smetáček a lopatka, na ty drobné budete potřebovat vysavač. Pokud ho nemáte zrovna k dispozici, vzpomeňte si na tento tip s chlebem. Porézní struktura pečiva totiž uchopí i drobné střípky, které by se vám jinak mohly nepříjemně zapíchnout do chodidel.
Slupky od banánů
Věděli jste, že banánová slupka vám v nouzi naleští boty? Stačí je potřít vnitřem slupky a pak rozleštit hadříkem. Budou se krásně lesknout. Stejně tak ji můžete použít na stříbrné šperky.
Cibulové slupky
Už naše babičky věděly, že cibulové slupky jsou pokladem, který se nevyhazuje. Pokud je přidáte do vývaru, dodají mu tmavší odstín a lepší chuť. Po použití je nezapomeňte scedit. Slupky se vám také budou skvěle hodit o Velikonocích.
Jednu z nejstarších metod zdobení velikonočních vajíček stojí zato vyzkoušet. Nejen že vajíčka získají jedinečnou zlatohnědou barvu, ale s pomocí rostlinek a lístků získáte jedinečné vzory.
Kávovová sedlina
Také použitý kávový lógr by neměl skončit v koši. Je totiž skvělým hnojivem, jak pro pokojové rostliny, tak ty na zahradě. Stačí smíchat sedlinu s trochou vody a zalít květiny. Lógr také odpuzuje mravence, mšice i slimáky. Nasypte ji kolem rostlin, na kterých se škůdci vyskytují nejčastěji a mělo by být po problému. A pokud nasypte trochu lógru do menší skleničky a vložíte ji do ledničky, pohltí vám všechny nepříjemné pachy.
Skořápky od vajec
Stejně tak skořápky od vajíček vám mohou pomoci se slimáky, kteří vám ničí úrodu. Stačí skořápky podrtit a rozházet po obvodu záhonu. Jsou také perfektním pomocníkem na čištění připáleného nádobí. Díky své drsné struktuře perfektně odstraní mastnotu a připáleniny. Poradí si také s barevným povlakem, který vám zůstal v hrníčku po dlouhodobém pití kávy či čaje. Naplňte ho vodou a přidejte do něj rozdrobené skořápky a nechte působit po celou noc. Porézní skořápky uvolněné hnědé pigmenty absorbují. A pokud se vám podaří vajíčka rozpůlit na dva nepoškozené kalíšky, budete mít skvělé pomocníky na vyklíčení semen.
Slupky z jablek
Z jablečných slupek můžete připravit výborný nápoj, který vás zahřeje a je plný vitamínů. Slupky naskládejte do hrnce s vodou, přidejte k nim koření jako skořici, badyán či hřebíček a vše povařte deset minut. Sceďte a podle chuti doslaďte. V létě ho můžete naopak podávat vychlazený s ledem.
Foto: Shutterstock
Zbytky zeleniny
Při krájení zeleniny nám většinou zbývá spousta odřezků, které se zbytečně vyhazují. Slupky, natě, listy, dužiny, využije při přípravě zeleninového vývaru. Pak ho zamrazte, ať ho máte kdykoli po ruce. Hodí se skvěle jako základ do polévek, omáček či pro podlévání masa. Ze slupek mrkve, celeru a petržele si můžete také poměrně snadno vyrobit domácí vegetu na dochucování polévek a dalších pokrmů. Drobné kousky slupek jednoduše usušte v troubě či v sušičce potravin a máte hotovo.
Slupky od citrusů
Nevyhazujte pomerančovou kůru a využijte ji usušenou na provonění šatní skříně a jako odpuzovač šatních molů. Ze slupek dalších citrusů zas lehko vyrobíte domácí osvěžovač vzduchu. Hrst čerstvé kůry z citrusů nasypte s trochu citronové šťávy a skořice do hrnce a zalijete vodou. Přivedete k varu a povařte deset minut. Po vychladnutí přelijte do rozprašovače.
Zdroj: Kupi.cz, primanapady.cz, chytrarecyklace.cz
Nový komentář