Také kolem vás poletují nejrůznější nemoci a vám se nedaří se jim vyhýbat? Máme vyzkoušený super zázvorový likér. Výborně chutná a pomůže vyléčit nemoc, která vás přepadla. Doporučujeme jako prevenci :-)
Zázvorový likér od Ivety nám všem moc chutnal. Poprosila jsem ji proto o recept, abych si mohla likér připravit doma. Zjistila jsem, že podobný dělá i kamarádka Lucka a mnoho dalších lidí. Jenže já jsem si ho chtěla udělat po svém, trochu více sváteční a voňavý.
A tak jsem použila koření, které mi zbylo z karamelového kořeněného sirupu do svařeného vína a jako základ jsem připravila karamel. Pomeranče a citrony jsou další léčivá bomba, ještě k zázvoru a oblíbenému moravskému všeléku – slivovici. Někdo na zázvorový likér používá vodku. Vyzkoušejte si, co vám bude více vyhovovat.
Suroviny
- 1 l slivovice nebo vodky
- 300 g čerstvého zázvoru
- 300 g cukru krupice
- 300 ml vody
- 2 pomeranče
- 2 citrony
- 3 hvězdičky badyánu
- 3 kousky skořice
- 1 lžíce celého hřebíčku
POSTUP
Do hrnce nasypeme cukr. Zapneme plotnu a zahříváme, až začne karamelizovat. Pěkně dozlatova, hlídáme, aby se nepřipálil, mícháme. Teplotu nedáme úplně naplno, aby se cukr nepřepálil a nezhořknul. Když je krásně zlatavý, opatrně na něj vlijeme vodu. Dávejte pozor, abyste se nepopálili, cukr je opravdu velice, velice horký.
A teď se nelekněte. Ochlazením studenou vodou karamel ztuhne. My se ale nebojíme a na střední teplotu zahříváme a postupně karamel rozbíjíme. Kousky karamelu se postupně rozpouští ve vodě a vzniká krásný a voňavý sirup.
Až je všechen karamel rozpuštěný, přidáme do sirupu koření. Ještě chvíli, asi deset minut povaříme, až se krásně rozvoní a zajistí vánoční vůni zázvorového likéru. Vypneme plotnu a do hrnce přidáme pomeranče a citrony důkladně omyté a nakrájené na plátky.
Zázvor oloupeme a nastrouháme. Přidáme do hrnce a nakonec zalijeme slivovicí. Pořádně promícháme.
Voňavou směs dáme do chladna, do lednice nebo do spíže. Likér bude hotový za týden, ale 14 dní mu vůbec neuškodí. Bude ještě lepší. Po této době obsah hrnce scedíme a přelijeme do lahví. Vybírejte krásné lahve, ve kterých bude likér dobře vypadat.
Hodně zdraví přeje Elly.
Kde ještě zázvor chutná i léčí?
Laksa - pikantní pochoutka podle Jamie Olivera
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Také doporučuji zázvorový čaj s medem.
Likér teprve vyzkouším.
Já jsem kouzlu zázvoru podlehla teprve nedávno, a doslova na něm "ujíždím" :)
Tento recept určitě vyzkouším, jen aby mi pak něco zbylo, manžel jej taky miluje :)
www.kulibaru.webnode.cz
Zázvorovicu robievam aj 2x pocas zimy - namiesto cukru davam med
Vařím zázvorový čaj, protože jsem nastydlá.
zázvorový čaj mám veľmi rada, liker vypadá super - vyskúšam
Zázvorový čaj piju moc ráda. Ten likér vypadá krásně. Zajímalo by mě,jak chutná. Budu ho muset udělat.
Zázvor mám ráda a v čaji nesmí chybět. Recept na zázvorový likér si tisknu, díky.
Zázvor dáváme do jídla a já mám ráda i čaj z čerstvého zázvoru. Likér jsem ještě nezkoušela
Jsem nemocná a zrovna popíjím zázvorový čaj s medem a citronem.
likér si vyrobím
zázvorový čaj si dělám
Letos jsem ho pila o vánocích u známých a je opravdu perfektní. Na příští vánoce ho určitě připravím! Je to i dobrý tip na dárek pro své milé!
zázvor prostě nemůžu............ ale milovníci zázvoru si přijdou na své.
já si jdu právě uvařit zázvorový čaj