Když je u nás doma někdo nemocný, tak velice rychle koupím zázvor a ve velkém vařím zázvorový čaj. Vždycky jsem jen nastrouhala zázvor, přelila horkou vodou, osladila medem a konec. Mám naštěstí ale strašně šikovnou sousedku, a ta mě to naučila trochu jinak.
Čaj připravený podle ní chutná úplně jinak a je mnohem poživatelnější.
Připravíte si
kus zázvorového kořene
1 citron, výborný bude v bio kvalitě
1 kus celé skořice
10 hřebíčků
med nebo cukr
Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na maličké kousky. Hodíme do konvice na čaj a přihodíme koření.
Když k nám sousedka s tímto skvělým receptem přišla, tak jsem neměla ani celou skořici, ani celý hřebíček. Ale čeho jsem měla zásobu, bylo rozpustné koření na svěřené víno. A tak jsem nahradila koření opravdické touhle směsí. A čaj byl snad ještě lepší.
Zalijeme horkou vodou a necháme trochu vychladnout. Potom přidáme plátky důkladně očištěného citronu.
Čaj sladíme nejlépe medem a pijeme teplý.
Příjemné uzdravování přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Zázvorový čaj dělávám, ale mně osobně nechutná
ulozeno mamka si stale vari zazvorovej caj
Jo a zázvor je děsně účinný na pálení žáhy! Každé ráno si můj Zázvorák strouhal zázvor (stačí kávová lžička) a snědl ho. Tvrdil, že pak mohl jíst cokoli v jakémkoli množství a žáha ho nepálila. Když nemá Renne, tak používá jako první pomoc zázvor!
celou zimu ho tahám v termosce do práce. Téměř denně :-)
Nastrouhám zázvor, citron oloupu (slupku dám do myčky - provoní to tam) a nakrájím na plátky, přidám mátový čaj a vše zaliju horkou vodou. Nesladím, jsem tvrďák :-)
Výborný imunitu, na hlasivky, ale bacha, zvyšuje tlak (normálně mám 110/60 - mě to neva)
Taťkovi účinně snižuje hladinu cukru v krvi - je cukrovkář.
Zázvotový čaj si děláme, sladíme přímo do konvice medem a okyselíme citronem. Je to mňamka a je to zdravé.
RenataP — #19
Hanďule — #16 copak, trhá to prdel?
Mě ne... ale možná to aplikuju jinam, než se má
a v létě, když se vychladí je příjemně osvěžující
Miluju všechno zázvorové, kandovaný zázvor, zázvorový čaj, zázvorový tonic, zázvorové pivo, zázvorové sušenky. Škoda, že u nás se tohle všechno hůř shání.
Doma tomu říkáme "utrhprdel". Ale fakt zabírá
Zázvorka — #13 tak to bych teda nezvládla :-D
sanvean — #8 ten jsem si dovezla z Paříže :-)
Když mě škrábe v krku, tak si ukrojím slabý plátek a cucám a cucám........... Jen se musí vydržet prvních 30 sekund, pak už to jde
Zázvor je nejlepší
Naučil jsem se ho pít jen tak,bez přísad-mám rád tu ostřejší chuť.Ale ještě víc mi chutná,když jemné plátky napřed udělám jako čaj,po vylouhování je vyjmu a dám do skleničky se studenou vodou.Tam se vyluhuje pár hodin a pak ho vypiji.Je to jak kartáč na bacily v krku (ale dá se to ,není to tak ostré jako přímo čerstvý). I když i to už občas zkouším. Nedávno jsem se dočetl,že se ho smí ale použít jen 4 gramy denně.
Na zázvor nedám dopustit.Poradíte mi jak si jej doma také vypěstovat?Díky
Zázvorka — #6 Taky tak.
Miluju zázvorák, roste mi tu v květináči zázvor díky Daně, za chvíli budu mít zázvorovou plantáž
dík za tip, znám jen variantu s medem a citronem. Mmch, pěkný hrnek
Zázvorka — #6Připrauji si ho stejně