Zázvor je zejména v Asii vysoce hodnocen, a to nejen pouze jako aromatické koření do pokrmů, ale také pro jeho zdraví prospěšné účinky. Dnes je užíván na celém světě.
Zdravotně prospěšné účinky:
- podpora trávení
Zázvor současně zlepšuje žaludeční motilitu a působí proti spazmům hladké svaloviny trávicího traktu. Pomáhá při poruchách trávení, nadýmaní, plynatosti a symptomech dráždivého tračníku.
- antiemetický účinek
Studie prokázaly, že zázvor zmírňuje nevolnost. Je používán k prevenci a léčbě kinetóz a ranních nevolností v těhotenství.
- podpora krevní cirkulace
Výzkum ukazuje na schopnost zázvoru zvýšit krevní tok. Složky zázvoru zabraňují shlukování krevních destiček, čímž mají potencionální účinek při arterioskleróze.
- snižování hladiny cholesterolu
Zázvor snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech a zvyšuje produkci žluče.
Vhodné aplikace:
- Špatné trávení
- Plynatost
- Nadýmání a břišní diskomfort
- Syndrom dráždivého tračníku
- Nevolnost
- Chladné končetiny
- Vysoký cholesterol
- Ateroskleróza
Aktivní látky:
Gingeroly.
Kontraindikace a interakce:
Zamezte vysoké dávky během těhotenství. Dávejte pozor při užívání antikoagulačních léků. Zázvor může zvýšit vstřebávání léků. Konzultujte užívání všech léků s lékařem.
Zdroj: doktorka.cz
Nový komentář
Komentáře
Zázvorový čaj si vařím často, protože mám imrvére studené ruce nohy a ten čaj je opravdu významně "prohřívací". Jednoduše oloupu, nakrájím nadrobno, zaleju vřící vodou a nechám vyluhovat. Přidám citrón a třeba i trochu cukru a je to super. Nebo si ho taky jen tak přidám k normálnímu ovocnému čajii.
Já miluju zázvorový čaj
. Dělám ho takhle: nastrouhám asi lžičku kořene zázvoru, zaleju vodou a povařím asi dvě minutky. pak přisypu černý čaj a scedím, osladím a ochutím citrónem. Nebo se místo citrónu může dát mléko, pak to chutná trochu jako dátá masala - nevím přesně, jak se to píše.
v zázvorový limonádě jsem se vzhlídla ve Skotsku
Kecke:to zni zajimave...
to je legracni, vzdyt zazvor je pernikove koreni, takze ho zna temer kazdy, kdo pece vanocni pernicky..Gingerbread -zazvorovy chleb je nazev pro pernik
zet169:jo u Typhoonu jsme zavahala, velke baleni za libru, no mam doma tunu caje Ahmed s bergamonem
děláme doma kandovaný zázvor - koupím zázvorový kořen, oloupu, nakrájím na menší kousky a povařím ve vodě s cukrem. Z vody je "zázvorový med" a lze s ním sladit čaj a zázvor se nechá pozvolna uschnout, u nás nikdy nevydrží uschnout úplně, žužláme to pruběžně, tak je stejně nejlepší, skoro jako kupovaný kandovaný
jaku: já to právě taky znám jen z knížek a filmů...
Meander: Dík, zkusím to
jaku: Canada Dry
A zázvorovej čaj má známá vyzkoušenej i na rýmu a kašel. Chválí si to.
Sepy: já to znám vlastně jen z knížek - zázvorovou limonádu.
Dá se to tu koupit ?
Po zázvorovém čaji jsem prodělal svůj první a poslední astmatický záchvat. Málem jsem umřela.
Sepy:zazvorove pivo pil manzel vloni v Londyne, moc mu chutnalo me z toho natahovalo , fujky.. radsi ten cajdik Lemon&Ginger..ten byl mnam mnam
zazvorovy caj s citronem jsem si vloni privezla z Anglie,ale urcite se tu prodava take je to Twinings, chutna skvele..doporucuji, kdo sladi pridat prirodni hnedy cukr a je to zazitek
A co zázvorové
nebo limča? No já to teda nikdy nepila...
Pavla_b: díky za tip - určitě vyzkouším
Brrrr... zázvorovej čaj nic moc....
Midsummer do čaje je dobrý taky kandovaný zázvor:-)
nebo z čertsvého zázvoru lze udělat osvěžující "čaj" - povaříš plátky zázvoru ve vodě, vychladíš, osladíš a je to moc dobré
Jo, a taky jsem někde slyšela, že se plátek může přidat k čaji - normálně se nechá vylouhovat společně s čajem, pak se to pije. Ale zatím to nemám vyzkoušeno.