Zdravý jídelníček by měl ideálně obsahovat co nejvíce sezónních a lokálních surovin. V období podzimu se tak nabízí zařadit do menu právě červenou řepu. Je nenáročná na skladování, uložit jí můžete v chladném sklepě, dlouho vydrží i v lednici. Nejen že se této plodině v tuzemsku daří, je také velmi prospěšná pro náš organismus.
Červená řepa je totiž významným zdrojem důležitých minerálů, především draslíku, hořčíku, železa, zinku, jódu, manganu a selenu. Má vysoký obsah vitamínů C a E, obsahuje také kyselinu listovou, jejíž přítomnost v těle je důležitá zejména v těhotenství. Pravidelná konzumace této plodiny má blahodárné účinky na naše zdraví. Řepa aktivuje tvorbu červených krvinek a podporuje zpevňování cévních stěn. Pomáhá také při snižování krevního tlaku, podporuje činnost žaludku a žlučníku a celkově zlepšuje imunitu.
Menu z červené řepy v podzimních dnech zahřeje
Řepu můžeme naservírovat na talíř ve formě různých úprav, záleží jen na tom, na co máte zrovna chuť. „Syrovou oceníte například v salátu, vařená řepa se hodí do polévky, pečená řepa s olivovým olejem a bylinkami je zase lahodnou přílohou. Po tepelné úpravě se navíc dá snadno zbavit slupky,“ radí Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá 5 a dodává: „Pokud vám však chuť červené řepy není úplně blízká, rozmixujte ji do pomazánky nebo placiček společně s ostatní zeleninou.“
V případě, že nevlastníte zahrádku, na které byste si ji mohli sami vypěstovat, stačí zajít do obchodu. „Červená řepa je k dostání v průběhu celého roku. Zákazníci si mohou vybrat mezi čerstvou variantou a tou předvařenou, která je připravena k rychlému použití v kuchyni,“ říká Markéta Beránková, manažerka nákupu zeleniny v obchodech Albert a dodává: „Zákazníci najdou červenou řepu v našich obchodech i v bio kvalitě.“
Červená řepa patří mezi plodiny, které vyžadují určitou starostlivost, jak dokládají slova lokálního farmáře Jakuba Hlůže z Agro Liblice, který dodává řepu i do obchodů Albert: „V případě sucha potřebuje červená řepa zálivku, aby její bulvy nebyly malé a dřevnaté. Řepu je nutné sklidit do prvních mrazíků a zároveň tak, aby nepřerostla. Při sklizni je nutné dbát na to, aby nedošlo k poškození bulvy.“ A na závěr si pěstitel pochvaluje: „Letošní úroda řepy je lepší než ta z loňského roku.“
Vyzkoušejte červenou řepu v receptech od Alberta:
Růžové latté
![]()
Co budete potřebovat?
- 150 ml vlažné šťávy z červené řepy
- 2 lžíce medu
- 600 ml mléka
Jak na to?
Smíchejte šťávu z červené řepy s medem. Mléko ohřejte a našlehejte pomocí šlehače na mléko na mléčnou pěnu. Do našlehané pěny vložte lžíci a po ní opatrně nalijte středem sklenice směs z červené řepy a medu, aby klesla na dno a pěna stoupla nahoru a ihned podávejte.
Pomazánka z červené řepy a jogurtu
![]()
Co budete potřebovat?
- 3 středně velké řepy, oloupané, upečené doměkka
- 400 g bílého řeckého jogurtu
- hrst mátových lístků, nasekaných najemno + na ozdobu
- 2 lžíce červeného vinného octa
- olivový olej, sůl a pepř
Jak na to?
Troubu předehřejte na 250 °C. Pečenou řepu nastrouhejte nahrubo. Pak ji smíchejte s jogurtem, nasekanou mátou, octem a zakápněte olejem. Osolte a opepřete, případně ještě dotáhněte chuť kapkou octa. Nechte alespoň 3 hodiny chladit, aby se prolnuly chutě. Ozdobte mátovými lístky a podávejte s pečivem.
Pečená červená řepa s bylinkami
![]()
Ingredience
- 5 středních červených řep
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 2 bulvy celeru
- 2 stroužky česneku
- 250 ml kokosového mléka
- 150 ml vody
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce medu
- 1 hrsti čerstvých tymiánových lístků
- 1 hrsti rozmarýnových lístků
- 2 lžíce piniových oříšků
- 4 hrsti mixu salátových listů
Jak na to?
Předehřejte troubu na 180 °C. Řepu oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Vyložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte 25 minut. Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, orestujte česnek a přidejte celer. Osolte, opepřete a podlijte kokosovým mlékem s vodou. Množství vody upravte podle potřeby, celer by měl být celý ponořený. Přiklopte a na mírném ohni duste 15 minut. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem a dejte stranou. V misce smíchejte balzamiko s medem a bylinkami. Směsí přelijte řepu, promíchejte, posypte piniovými oříšky a vraťte ještě na pět minut do trouby. Pyré servírujte v hlubokých talířích, doplněné řepou a mixem salátových lístků. Můžete ještě zakápnout trochou olivového oleje.
Čatní z červené řepy a pomerančů
![]()
Ingredience
- 1,5 kg syrové červené řepy, oloupané a na kostičky
- 3 cibule, nasekané
- 3 jablka, oloupaná nastrouhaná kůra a šťáva ze 3 pomerančů
- 2 lžíce hořčičných semínek
- 2 lžíce koriandrových semínek
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 lžíce mletého hřebíčku
- 700 ml červeného vinného octa
- 700 g hnědého cukru
Jak na to?
Ve velkém hrnci smíchejte všechny suroviny. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte 1 hodinu probublávat, až čatní zhoustne a řepa změkne. Občas promíchejte. Zatímco se čatní vaří, připravte si lahvičky. Buď je dejte do myčky a spusťte program s vyšší teplotou, nebo je umyjte ručně v co nejteplejší vodě a pak je dejte na 10–15 minut do horké trouby. Uvařené čatní nechte 10 minut odpočívat, pak jím naplňte skleničky, dobře uzavřete a otočte dnem vzhůru. Čatní můžete jíst hned, ale pokud odoláte měsíc, bude lepší. Na temném chladném místě vydrží až 6 měsíců. Po otevření ho nechte v ledničce a spotřebujte do 2 měsíců.
Bezlepkové brownies z červené řepy
![]()
Co budete potřebovat?
- 120 g másla + na vymazání formy
- 200 g hořké čokolády Albert Excellent
- 500 g předvařené červené řepy
- 150 g jemně mletých mandlí
- 4 vejce
- 275 g krupicového cukru
Jak na to?
Troubu předehřejte na 180 °C, hranatou formu o rozměrech 30×20 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Čokoládu spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu zchladnout. Předvařenou řepu rozmixujte ji na jemnou kaši, přidejte čokoládu s máslem, mleté mandle a promixujte. Vejce s cukrem ušlehejte do světlé pěny. Pomocí stěrky do ní opatrně, abyste nepřišli o objem, vmíchejte čokoládovou směs. Hmotu nalijte do formy a pečte 30 minut, okraje by měly být pevné, ale střed zůstane vláčný.
Více na ALBERT.CZ
Nový komentář
Komentáře
Červenou řepu mám mnohem raději než dýni. Peču ji v alobalu každý týden, když peču maso nebo buchty. Rozbalím, nechám vychladnout a v ledničce vydrží týden, teda asi, protože ji spotřebujeme. Dělám salát se sýrem, buď balkánským, mozzarellou, grilovaným, polévku, čokoládovou buchtu a nebo míchaný salát. Doma u našich děláme zavařenou červenou řepu s křenem.
Nikdy jsem řepu neměla ráda, ale jak už někdo napsal, musí se umět udělat. Tak se s ní učím pracovat a je výborná. Dělala jsem například pomazánku, vůbec bych nepoznala, že je z řepy, atd.
Červená řepa je velmi dobrá, jen se musí umět udělat. Za recepty děkuji, těch nikdy není dost