Zdravý jídelníček by měl ideálně obsahovat co nejvíce sezónních a lokálních surovin. V období podzimu se tak nabízí zařadit do menu právě červenou řepu. Je nenáročná na skladování, uložit jí můžete v chladném sklepě, dlouho vydrží i v lednici. Nejen že se této plodině v tuzemsku daří, je také velmi prospěšná pro náš organismus.

Červená řepa je totiž významným zdrojem důležitých minerálů, především draslíku, hořčíku, železa, zinku, jódu, manganu a selenu. Má vysoký obsah vitamínů C a E, obsahuje také kyselinu listovou, jejíž přítomnost v těle je důležitá zejména v těhotenství. Pravidelná konzumace této plodiny má blahodárné účinky na naše zdraví. Řepa aktivuje tvorbu červených krvinek a podporuje zpevňování cévních stěn. Pomáhá také při snižování krevního tlaku, podporuje činnost žaludku a žlučníku a celkově zlepšuje imunitu.

Menu z červené řepy v podzimních dnech zahřeje

Řepu můžeme naservírovat na talíř ve formě různých úprav, záleží jen na tom, na co máte zrovna chuť. „Syrovou oceníte například v salátu, vařená řepa se hodí do polévky, pečená řepa s olivovým olejem a bylinkami je zase lahodnou přílohou. Po tepelné úpravě se navíc dá snadno zbavit slupky,“ radí Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá 5 a dodává: „Pokud vám však chuť červené řepy není úplně blízká, rozmixujte ji do pomazánky nebo placiček společně s ostatní zeleninou.“

V případě, že nevlastníte zahrádku, na které byste si ji mohli sami vypěstovat, stačí zajít do obchodu. „Červená řepa je k dostání v průběhu celého roku. Zákazníci si mohou vybrat mezi čerstvou variantou a tou předvařenou, která je připravena k rychlému použití v kuchyni,“ říká Markéta Beránková, manažerka nákupu zeleniny v obchodech Albert a dodává: „Zákazníci najdou červenou řepu v našich obchodech i v bio kvalitě.“

Červená řepa patří mezi plodiny, které vyžadují určitou starostlivost, jak dokládají slova lokálního farmáře Jakuba Hlůže z Agro Liblice, který dodává řepu i do obchodů Albert: „V případě sucha potřebuje červená řepa zálivku, aby její bulvy nebyly malé a dřevnaté. Řepu je nutné sklidit do prvních mrazíků a zároveň tak, aby nepřerostla. Při sklizni je nutné dbát na to, aby nedošlo k poškození bulvy.“ A na závěr si pěstitel pochvaluje: „Letošní úroda řepy je lepší než ta z loňského roku.“

Vyzkoušejte červenou řepu v receptech od Alberta:

Růžové latté

Co budete potřebovat?

  • 150 ml vlažné šťávy z červené řepy
  • 2 lžíce medu
  • 600 ml mléka

Jak na to?

Smíchejte šťávu z červené řepy s medem. Mléko ohřejte a našlehejte pomocí šlehače na mléko na mléčnou pěnu. Do našlehané pěny vložte lžíci a po ní opatrně nalijte středem sklenice směs z červené řepy a medu, aby klesla na dno a pěna stoupla nahoru a ihned podávejte.

Pomazánka z červené řepy a jogurtu

Co budete potřebovat?

  • 3 středně velké řepy, oloupané, upečené doměkka
  • 400 g bílého řeckého jogurtu            
  • hrst mátových lístků, nasekaných najemno + na ozdobu
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • olivový olej, sůl a pepř

Jak na to?

Troubu předehřejte na 250 °C. Pečenou řepu nastrouhejte nahrubo. Pak ji smíchejte s jogurtem, nasekanou mátou, octem a zakápněte olejem. Osolte a opepřete, případně ještě dotáhněte chuť kapkou octa. Nechte alespoň 3 hodiny chladit, aby se prolnuly chutě. Ozdobte mátovými lístky a podávejte s pečivem.

Pečená červená řepa s bylinkami

Ingredience

  • 5 středních červených řep
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 2 bulvy celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml kokosového mléka
  • 150 ml vody
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 hrsti čerstvých tymiánových lístků
  • 1 hrsti rozmarýnových lístků
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 4 hrsti mixu salátových listů

Jak na to?

Předehřejte troubu na 180 °C. Řepu oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Vyložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte 25 minut. Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, orestujte česnek a přidejte celer. Osolte, opepřete a podlijte kokosovým mlékem s vodou. Množství vody upravte podle potřeby, celer by měl být celý ponořený. Přiklopte a na mírném ohni duste 15 minut. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem a dejte stranou. V misce smíchejte balzamiko s medem a bylinkami. Směsí přelijte řepu, promíchejte, posypte piniovými oříšky a vraťte ještě na pět minut do trouby. Pyré servírujte v hlubokých talířích, doplněné řepou a mixem salátových lístků. Můžete ještě zakápnout trochou olivového oleje.

Čatní z červené řepy a pomerančů

Ingredience

  • 1,5 kg syrové červené řepy, oloupané a na kostičky
  • 3 cibule, nasekané
  • 3 jablka, oloupaná nastrouhaná kůra a šťáva ze 3 pomerančů
  • 2 lžíce hořčičných semínek
  • 2 lžíce koriandrových semínek
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce mletého hřebíčku
  • 700 ml červeného vinného octa
  • 700 g hnědého cukru

Jak na to?

Ve velkém hrnci smíchejte všechny suroviny. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte 1 hodinu probublávat, až čatní zhoustne a řepa změkne. Občas promíchejte. Zatímco se čatní vaří, připravte si lahvičky. Buď je dejte do myčky a spusťte program s vyšší teplotou, nebo je umyjte ručně v co nejteplejší vodě a pak je dejte na 10–15 minut do horké trouby. Uvařené čatní nechte 10 minut odpočívat, pak jím naplňte skleničky, dobře uzavřete a otočte dnem vzhůru. Čatní můžete jíst hned, ale pokud odoláte měsíc, bude lepší. Na temném chladném místě vydrží až 6 měsíců. Po otevření ho nechte v ledničce a spotřebujte do 2 měsíců.

Bezlepkové brownies z červené řepy

Co budete potřebovat?

  • 120 g másla + na vymazání formy
  • 200 g hořké čokolády Albert Excellent
  • 500 g předvařené červené řepy
  • 150 g jemně mletých mandlí
  • 4 vejce
  • 275 g krupicového cukru

Jak na to?

Troubu předehřejte na 180 °C, hranatou formu o rozměrech 30×20 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Čokoládu spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu zchladnout. Předvařenou řepu rozmixujte ji na jemnou kaši, přidejte čokoládu s máslem, mleté mandle a promixujte. Vejce s cukrem ušlehejte do světlé pěny. Pomocí stěrky do ní opatrně, abyste nepřišli o objem, vmíchejte čokoládovou směs. Hmotu nalijte do formy a pečte 30 minut, okraje by měly být pevné, ale střed zůstane vláčný.

Více na ALBERT.CZ

Reklama