63188dde2a67aseznam.jpg

Foto: Shutterstock

Metoda kvašení potravin vznikla už před mnoha tisíci lety, kdy lidé hledali vhodné způsoby, jak uchovávat potraviny na delší dobu. Po další roky pak sklízela úspěch téměř ve všech světových kulturách, na ústup se dala až s příchodem prvních ledniček a dalších moderních technologií. V poslední době se tento trend ovšem opět vrací zpátky do popředí a čím dál tím častěji se můžeme setkat nejen s fermentovanou zeleninou, ale také s méně častým ovocem nebo třeba limonádami.

Kouzlo fermentace
Kvašené potraviny jsou doslova zázračným elixírem pro organismus, a to kvůli jejich lepší stravitelnosti, příznivému účinku na funkci střev, mikroflóru nebo výživově bohatšímu složení, díky živým kulturám. Vedlejší produkty fermentace, jako jsou kyseliny nebo alkohol, navíc zajišťují, že zpracované potraviny vydrží skutečně dlouho, a sáhnout tak po nich můžete v podstatě kdykoliv!

Dodržujte hlavní zásady
V první řadě dbejte na to, abyste pracovali pouze s čistými a sterilovanými sklenicemi. Také suroviny by měly být dostatečně vyzrálé a bez náznaků hniloby. Myslete i na to, aby byly po celou dobu fermentace ponořeny ve šťávě a v neposlední řadě pak pamatujte, že čím více soli přidáte, tím kyselejší bude finální výsledek.

Kvalita = základ úspěchu
Jedním z důsledků fermentace je vedle dlouhé doby trvanlivosti a vzniku prospěšných látek i zvýraznění chuti potravin. A aby byla skutečně prvotřídní, radíme zaměřit se na produkty ekologického zemědělství, které zaručují vysokou kvalitu a v obchodech nesou označení biolistu a biozebry. Během nákupu biopotravin si můžete být jisti, že při pěstování nebyla použita nežádoucí chemie, průmyslová hnojiva ani pesticidy, a zároveň svojí volbou podpoříte zemědělce, kteří pomáhají zachovat přírodu v dobrém stavu nejen pro nás, ale i budoucí generace.

Využijte posledních letních dnů a pro kvalitní biopotraviny se vydejte na nejbližší ekofarmu!

Zdroj: tiskové informace, myjsmebio.cz, kamprobio.cz, lovime.bio