Představte si dvě kamarádky. Obě mají o pět kilo víc a obě se rozhodly, že to tak nenechají. A začaly hubnout, přičemž se shodly, že jim nejlépe vyhovuje počítání kalorií, byť je to způsob poměrně náročný na kázeň. Jejich denní maximum činilo 6 000 kilojoulů.
Obě vytrvaly, jenže když se za dva měsíce viděly, jedna z nich měla skutečně kila dole, druhá zhubla jen o málo, a hlavně měla pocit, že se vůbec nijak k lepšímu nezměnila její postava.
Záhada? Ale kdeže! Stačí se podívat na to, jak jedly.
Žena číslo jedna: ani během hubnutí se nevzdala své lásky ke sladkostem, a tak sice jedla málo, aby se vešla do stanoveného kalorického limitu, ale nemalou část jejího jídelníčku tvořily čokolády, zmrzlina, sladké müsli...
Žena číslo dvě: rozhodla se začít s hubnutím skutečně od podlahy, a proto změnila své stravovací návyky. Čokoládu si neodepřela úplně, ale nechala si ji jako výjimečný zážitek na víkend. Jinak se dala zejména na zeleninu, ovoce, hlídala si příjem sacharidů, a když už jedla pečivo a přílohy, tak spíše dopoledne.
Tajemství má jméno glykemický index neboli GI potravin. Tato hodnota udává - zjednodušeně řečeno, množství cukru obsaženého v dané potravině. A platí: čím více cukru, tím hůře, zejména pokud jde o hubnutí. Kalorie schované v takové potravině jsou zákeřnější než třeba stejné množství kalorií schovaných v potravině s nižším GI.
"Po potravinách s vysokým glykemickým indexem člověk dostane dříve hlad, navíc takovéhle potraviny se spíše ukládají v podobě tuků," vysvětluje lékařka Alexandra Moravcová, která se věnuje zejména dětské obezitě. Tahle poučka však samozřejmě platí pro každého.
Funguje to zhruba takto - potraviny s vysoký GI zvyšují hladinu cukru v krvi a následně stoupá tvorba inzulinu. Pokud je jeho hladina dlouhodobě vysoká, tělo má tendenci všechno, co sníte, přeměnit na tuk. "Proto je nebezpečné utěšovat se tím, že je jedno, co jíte, a že stačí hlídat si celkový počet kalorií," upozorňuje lékařka.
Takže, možná ještě důležitější, než počítat každou pozřenou kalorií nebo kilojoul, je sledovat, jak je na tom konzumované jídlo - ale i pití - s glykemickým indexem.
Zde jsou alespoň některé příklady potravin s nízkým, středním a vysokým glykemickým indexem. Hodnoty se odvíjejí od glukózy neboli hroznového cukru, GI = 100:
Nízký GI (pod 30):
- sýry, i ty tučné, uzeniny, krab, krabí tyčinky, paštiky a konzervy, kakaový prášek
- vařené luštěniny, dušená zelenina, většina syrové zeleniny
- majonézy, dresinky, tlačenka, studené lahůdky, saláty majonézové
- nápoje s umělými sladidly
- ořechy
Střední GI (20-70):
- většina mléčných výrobků, včetně jogurtů a zakysaných výrobků, většina zmrzlin
- žitný chléb, některé suchary
- müsli tyčinky, nutella
- jídla v restauracích, chlebíčky, bramborová kaše, rýže natural
- nízkoenergetické bílkovinné diety, džusy, červené nebo bílé suché víno
- meloun, mrkev, cibule, brambory, většina ovoce
Vysoký GI (nad 70):
- mouka, bílé pečivo, veškeré sladké pečivo, zákusky, sušenky
- pizza, knedlíky, bramborové knedlíky, hranolky, rýže bílá
- sáčkové a instantní polévky, instantní kaše
- sladké limonády, pivo, skladké víno
U některých potravin se GI neudává, protože sacharidy neobsahují. Typickým příkladem je maso nebo třeba máslo.
Nový komentář
Komentáře
Problematika GI je dobře zpacovaná na stránkách:
http://gi.wz.cz/
medved: třeba bude pokračování
Dodatek k 25.: Ale budete mít hlad tak rychle, jako kdyby jste snědli (y) balíček glukopuru.
emma: Vidím žes mě pochopila i když jsem napsala pěknou kravinu. Chtěla jsem říct nejvíc
a pozor na mrkev, dušená má GI kolem 80.
Exupery:
Nejmíň zhubnete, když těstoviny nebudete vůbec vařit. Budou mín nejnižší GI a určitě jich sníte i míň
Zuzyk: no každopádně holky upozorním ať si to sem jdou přečíst a to včetně příspěvků!!
Tanzánie: na to naše hubnutí aby měl člověk doktorát! Ještě že mi to jde i bez tohoto, na GI se zaměřím později.
emma: já se divím, že vůbec hubnu když tohle všechno vůbec neznám
medved: nojo, chybi tam spousta věcí - třeba že potraviny se navzájem ovlivňují, takže GI konečného klesá nebo stoupá také podle kombinací jídel - obecně kyselé snižuje GI, vše mleté, rozvařené, rozmixované má GI vyšší než naopak (vaření uvolňuje chemické vazby a tělo nemusí vynakládat tolik námahy - ta představa je fakt pravdivá! ), těstoviny s masem a zeleninou mají nižší GI než těstoviny samotné, dále "zhubnete" víc po půlce rohlíku s krůtí šunkou a rajčetem než po celém suchám rohlíku a zároveň nepocítíte tak brzo hlad atd. atd.
důležité také je, že není důležité, zda jde o monosacharid nebo polysacharid - škrob (brambory, chleba) je polysacharid, ale zvyšuje hladinu cukru a následně inzulínu v krvi rychleji než jednosuchý sacharid fruktóza....
medved: víš, že tuhletu info jsem neznala..pořád je čemu se učit!
nejak mi v clanku chybi informace, ze GI zalezi nejen na potravine, ale take na zpusobu jeji pripravy...takze brambory varene ve slupce maji nizsi GI nez brambory, ktere se vari loupane a uz uplne jiny (vyssi GI) maji takove hranolky nebo brambory opecene...totez plati i o testovinach...cim jsou "tvrdsi", tim maji nizsi GI, takze nejlepsi jsou rozhodne testoviny al dente...tedy na skus...laicky si to predstavuju tak, ze telu trva dyl, nez to sezvejka a proto vydrzi pocit sytosti dele...rozvarene testoviny telem jen profrci...
Jo aha, ona už to emma vysvětlila v příspěvku 5 Já reakce nečetla...
Má to něco do sebe... Když si dám třeba krajíc chleba, mám za hodinu ještě větší hlad než předtím. Ale když sním porci těstovin, mám na několik dlouhých hodin vystaráno
Moc tedy principu GI nerozumím, ale nezdá se mi, že by to byla pouze otázka množství sacharidů v potravině, protože třeba zmíněné těstoviny jsou sacharidy tvořeny ze 75%, zatímco bílý chléb pouze z asi 57%... Takže si myslím, že to nebude množstvím, ale spíš typem sacharidů a potamžo jejich stravitelností (potraviny převážně tvořené monosacharidy budou mít vyšší GI než potraviny s polysacharidy), nebo ne?
Tak to budu muset prehodnotit moji dietni skladbu jidelnicku. Diky za clanek.
Suntel: Ale nedostaneš brzo zase hlad
brebruna: řekla bych, že do vysokého GI, obsahují bílou mouku
ale tučné sýry mají sice třeba nízký GI, ale vysoký obsah tuků, tak to vyjde nastejno ne?
Anno Příhodová: ve svém článku máš jednu velkou a dost zásadní chybu! GI neurčuje množství cukru (sacharidu) v potravině, ale jeho RYCHLOST, S JAKOU VSTUPUJE DO KRVE, a tudíž i rychlost působení na slinivku a vyplavování inzulinu!
pokud by to bylo tak, jak říkáš, měly by všechny (samotné) sacharidy stejný GI, ale není tomu tak!!
např.: glukóza 100, sacharóza 70, fruktóza 20, laktóza 45.
stačilo by si aspoň přečíst články, které jsem napsala o GI já pro ženu-in
zde: //zena-in.cz/rubrika.asp?idc=8552&id=3
//zena-in.cz/rubrika.asp?idc=8553&id=3