Kopřiva je mnohými chápána jako odporný plevel, který je nutný vymýtit z našich zahrad. Ale na druhou stranu je to jedna z nejužitečnějších bylin, která má všestranné využití pro zdraví a krásu.
Kopřiva nám není dvakrát sympatická. Je symbolem zpustlých zákoutí, krásy také dvakrát nepobrala a kolikrát už nás potvůrka jedna popálila. Ale já na ni nedám dopustit a každé jaro si dělám kopřivový elixír, který mě po zimě doslova postaví na nohy. Možná je v tom kus autosugesce, věř a víra tvá... však to znáte, ale v jednom mi opravdu pomohla.
Vždycky jsem trpěla chudokrevností a čas od času jsem musela baštit tabletky feronatu. V těhotenství mi dokonce píchali bolestivé „železité“ injekce, po kterých jsem měla několik měsíců obě půlky zadnice černé.
Pak mi jeden starý pan doktor doporučil, ať piju kopřivovou šťávu, že s tím má u svých pacientů dobré zkušenosti. „Tím nemůžeš nic zkazit, pokud ti to nepomůže, určitě to neuškodí.“
Chutná to jako tekuté hřebíky, takže nic moc, ale musím říct, že se mi opravdu zlepšil krevní obraz a měla jsem pocit, že mám energie na rozdávání. Dokonce elixíru přisuzuji zásluhu za záhadné zmizení bradavice, kterou jsem měla na palci.
A tak si každý rok začátkem května vyrábím svůj elixír a poctivě ho využívám do poslední kapky. Zkuste to také.
Jak se elixír dělá?
Natrháte si mladé kopřivy. Množství? Asi tak mikrotenovou tašku nebo středně velký košíček. Pozor, zajděte si na ně do přírody, daleko od průmyslových zón a zaprášených měst.
Doma je pečlivě propláchněte studenou vodou. Pak je nakrájejte na menší části a rozmixujte v mixéru. Snáze se mixují, když k nim přilijete trochu vody. Nejlépe převařené a vychladlé. Šťávu, která je temně zelená a poměrně hustá, můžete trochu naředit. Potom ji sceďte, nalijte do čisté lahve a uložte do lednice. Každý den si na lačno dejte polévkovou lžíci a užívejte asi měsíc. Časem šťáva začne hnědnout, ale toho se nelekejte, na kvalitu to vliv nemá.
Další využití kopřiv
Nevím, co je pravdy na tom, že kopřivy působí proti artritidě, to bych považovala spíš za pověru, ale je jasné, že mladé kopřivy jsou bohaté na minerální látky a vitaminy. Dříve se z kopřiv dělal „špenát“ a do jarních nádivek se přidávají ještě dnes.
Kopřivový čaj má močopudné účinky, snižuje hladinu cukru v krvi a posiluje organismus. Málokdo ví, že odstraňuje zápach z dechu, když si dopřáváte česnek, cibuli nebo alkohol.
Kopřiva se využívá i v domácí kosmetice. Má stahující účinky, takže se hodí jako pleťová voda, do koupele nebo na oplachování vlasů.
Nový komentář
Komentáře
kopřivový výluh na vlasy mám vyzkoušený, čaj z kopřiv mi nechutná
dělám z nich špenát
iljanka — #19 Já totiž nevím ani jak chutná košťál hlávkového salátu,jím jen listy.Ale kdoví o co přicházím.Ty jsi "nebezpečná" i své vlastní zahrádce.
LudPa — #18 jó, tak to nevím, možná koza nebo králík. Nejen že mi chutnají kopřivy a mám ráda jejich vůni, ale když dělám na zahrádce, tak si sem tam utrhnu květ pampelišky nebo brutnáku a pochutnávám si na nich. Taky mi docela chutná kořen pampelišky, jen tak, syrový, ale aspoň umytý od hlíny chutná jako košťál hlávkového salátu .
iljanka — #17Nic ve zlém, ale čím jsi byla v minulém životě, by bylo třeba zjistit.
po kopřivovém čaji mám kašel, ale kopřivy jím jen tak, utrhnu list, opláchnu a sním. Také je mám ráda nasekané na drobno jako salát s kefírem nebo jogurtem, případně ještě s pampeliškou. A můžete třeba vyzkoušet, když kopřiva odkvítá a tvoří se tam taková drobounká zrníčka. Ta chutnají jako oříšky.
A k tomu mixovanému nápoji, taky se mixuje kopřiva společně s pampeliškou a jetelem, jako jarní čistící nápoj.
ty jooo - tak to zkusím také - třeba na tom něco je
átéčko — #11 Ty ale musíš mít velkou představivost,cukr to ale kazí, což takhle med?
Mě kopřivy pomohly při silném akné a na vlasy..Ale pozor. Časté pití odvaru způsobuje odvápnění kostí.
RenataP — #5 Žíly a metličky na nohách, to je hrozný sajrajt, když odoperuješ, objeví se znovu a znovu... jedině chodit každé dva roky na laser a sklerotice. Ty velké teď operující speciální metodou, laserem vevnitř spletou dohromady, svaří - nevyndavají je, jako dříve. Stojí to 30 tisíc obě nohy, 17 jedna. Kdybych jen věděla, že už budu mít nohy hladké až do smrti, šla bych na to, ale nevěřím, i když možná budu muset ze zdravotních důvodů.
átéčko — #11 Tak to musím vyzkoušet, díky
Já je mixuji, a nutím doma všechny členy rodiny je vypít. Chutnají po jahodách, když se přidá citron a cukr.
Kopřivový čaj piju 2x denně po dobu 3 - 4 týdnů a pak si dávám týden pauzu. Netrhám si je, ale kupuju od Jemči
LudPa — #2 To chce zavřít oči a rychle polknout
Já praktikuji jarní kopřivovou kúru právě teď, ale nic nemixuji. Natrhám si jarní kopřivy, nejlépe jemné vršky, nakrájím a na 24 hodin zaleji studenou vodou. Pak scedím a dám do lednice. Piji každý den na lačno jako čaj: Tři čtvrtiny hrnku doliji horkou vodou, přidám trochu citronu.
Citron (resp. vitamín C) je důležitý kvůli vstřebávání železa organismem a dá čaji lepší chuť. Bez něj může někoho také pálit žáha. Je to jednoduché a opravdu výborné. Zdá se mi, že kúra účinkuje i na kruhy pod očima!
Dnes ráno jsem si zrovna udělala kopřivový čaj (ale ze sáčku z lékárny).
Já jsem zkoušela kopřivu jako čaj na pročištění a pročistilo mě to teda dokonale.
Anai — #4 už jsem si chystala kýbl...
no nic no...
Jéje, kopřivy, na to mám tedy vzpomínky . Od mládí jsem trpěla křečovými žilami, po dvou porodech nechutný hrozen na lýtku a dělaly se další a další. Tehdy jsem v letních měsících bydlela s malými dětmi na chalupě na samotě u lesa, doslova. Jedna sousedka, starší, taková lidová bylinkářka místní, mi poradila, ať si je natrhám, vyluhuju a večer koupu nohu. Vzala jsem takovou tu konev na vodu (tehdy se chodilo do studny), udělala, jak řekla a pak se vždy pokoušela celou nohu večer u TV louhovt. Několikrát se mi stalo, že jsem ji zvrhla a promáčela koberec. Výsledek? Za to léta mi přibyla jedna zbrusu nová žíla nad kotníkem. Jasně, bylo to tím, že jsem hodně těžce pracovala na přestavbě chalupy, nošení těžkých věcí dodnes mým nohám dobře nedělá, ale kopřivy fakt nepomohly ani trošku.