Před nedávnem jsem navštívila prezentační akci jedné firmy, která je známá svými vynikajícími, leč poměrně drahými výrobky do kuchyně. Na prezentaci této firmy jsem nebyla poprvé, tentokrát jsem ale měla navíc štěstí na výbornou poradkyni, která nám nejen důkladně představila nabízené zboží, ale také nás naučila několik výborných, jednoduchých a rychlých receptů.

Jedním z nich byl recept na úplně jednoduché kynuté těsto, ze kterého připravíte naprosto cokoliv. Opravdu, nepřeháním...

Recept na toto základní těsto je naprosto jednoduchý...
1/2 kg hladké mouky
250 ml vlažného mléka
1/2 kostky droždí (tj. cca 20 g)
špetka soli
špetka cukru
150 ml oleje

Z vlažného mléka, špetky cukru a droždí si připravíme kvásek. V míse smícháme  mouku, kvásek, olej a špetku soli. Poprášíme  moukou a necháme na teplém místě vykynout. Ještě jednou přemícháme a necháme znova vykynout (těsto je potom nadýchanější).

Těsto máme hotové a teď už záleží jen na nás, co z něj připravíme.

Jednoduché skořicové rohlíčky
Těsto rozválíme, vykrájíme z něj rádýlkem trojúhelníky. Ty posypeme skořicí, cukrem a zabalíme do tvaru rohlíčku (začínáme od základny trojúhelníku). Klademe na plech vyložený pečicím papírem, potíráme vajíčkem a pečeme.

Pizza, jak ji máte rádi
Těsto je naprosto vynikající na pizzu. Potřeme kečupem, poklademe oblíbenými ingrediencemi, kraje potřeme olivovým olejem rozmíchaným s česnekem a pečeme. Vyzkoušejte, tahle pizza opravdu nemá chybu!

Slaný koláč
Těsto rozdělíte na dvě části. Tu první rozválíte a vyložíte jí nízkou zapékací formu. Na těsto dáte směs masa, zeleniny, hub, sýra nebo čehokoliv jiného, co máte rádi. Druhou část těsta vyválíte tak, aby se ni dala přiklopit zapékací forma. Z kousku těsta můžete vykrájet hvězdičky, srdíčka nebo jiné tvary a ty naskládat na "poklop" (viz. obrázek). Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a zapékáme.

Langoše
Z těsta rozválíme placku, velkou asi jako pánvička, na které jsme si rozehřáli olej. Smažíme z obou stran a podáváme s kečupem, tatarkou, sýrem, česnekem nebo nasladko, třeba s povidly.

Rohlíky, housky, bulky...
Toto těsto je vynikající na přípravu obyčených rohlíků, housek nebo jakéholiv bílého pečiva. Povrch můžeme posypat hrubou solí, mákem, sezamovým semínkem, kmínem nebo čímkoliv jiným. Do těsta můžeme přimíchat také nadrobno nakrájenou cibulku a vznikne nám cibulové pečivo.

Excelentní oběd
U nás doma jsme si oblíbili tuto úpravu zázračného těsta. Rozválím jej, vykrojím kolečka, která naplním směsí masa a zeleniny, zasypu sýrem a okořením. Kolečko přeložím napůl a kraje pořádně přitisknu k sobě. Poskládám na plech vyložený pečicím papírem, potřu vajíčkem a peču.

Jablíčkový nebo jiný štrůdl
Těsto je výborné také na štrůdl, který připravíme klasickým způsobem.

Koláče a buchty
Vyzkoušejte z tohoto těsta také obyčejné "Honzovy buchty" s povidly nebo klasický švestkový koláč s posypkou.

.... vidíte, že využití tohoto jednoduchého a univerzálního těsta je opravdu široké. Všechna jídla pečeme asi při 180 °C, v předehřáté troubě, do doby, než těsto zezlátne.

Dobrou chuť přeje

 

 

 

                         
Reklama