Jedním z nich byl recept na úplně jednoduché kynuté těsto, ze kterého připravíte naprosto cokoliv. Opravdu, nepřeháním...
Recept na toto základní těsto je naprosto jednoduchý...
1/2 kg hladké mouky
250 ml vlažného mléka
1/2 kostky droždí (tj. cca 20 g)
špetka soli
špetka cukru
150 ml oleje
Z vlažného mléka, špetky cukru a droždí si připravíme kvásek. V míse smícháme mouku, kvásek, olej a špetku soli. Poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout. Ještě jednou přemícháme a necháme znova vykynout (těsto je potom nadýchanější).
Těsto máme hotové a teď už záleží jen na nás, co z něj připravíme.
Jednoduché skořicové rohlíčky
Těsto rozválíme, vykrájíme z něj rádýlkem trojúhelníky. Ty posypeme skořicí, cukrem a zabalíme do tvaru rohlíčku (začínáme od základny trojúhelníku). Klademe na plech vyložený pečicím papírem, potíráme vajíčkem a pečeme.
Pizza, jak ji máte rádi
Těsto je naprosto vynikající na pizzu. Potřeme kečupem, poklademe oblíbenými ingrediencemi, kraje potřeme olivovým olejem rozmíchaným s česnekem a pečeme. Vyzkoušejte, tahle pizza opravdu nemá chybu!
Slaný koláč
Těsto rozdělíte na dvě části. Tu první rozválíte a vyložíte jí nízkou zapékací formu. Na těsto dáte směs masa, zeleniny, hub, sýra nebo čehokoliv jiného, co máte rádi. Druhou část těsta vyválíte tak, aby se ni dala přiklopit zapékací forma. Z kousku těsta můžete vykrájet hvězdičky, srdíčka nebo jiné tvary a ty naskládat na "poklop" (viz. obrázek). Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a zapékáme.
Langoše
Z těsta rozválíme placku, velkou asi jako pánvička, na které jsme si rozehřáli olej. Smažíme z obou stran a podáváme s kečupem, tatarkou, sýrem, česnekem nebo nasladko, třeba s povidly.
Rohlíky, housky, bulky...
Toto těsto je vynikající na přípravu obyčených rohlíků, housek nebo jakéholiv bílého pečiva. Povrch můžeme posypat hrubou solí, mákem, sezamovým semínkem, kmínem nebo čímkoliv jiným. Do těsta můžeme přimíchat také nadrobno nakrájenou cibulku a vznikne nám cibulové pečivo.
Excelentní oběd
U nás doma jsme si oblíbili tuto úpravu zázračného těsta. Rozválím jej, vykrojím kolečka, která naplním směsí masa a zeleniny, zasypu sýrem a okořením. Kolečko přeložím napůl a kraje pořádně přitisknu k sobě. Poskládám na plech vyložený pečicím papírem, potřu vajíčkem a peču.
Těsto je výborné také na štrůdl, který připravíme klasickým způsobem.
Koláče a buchty
Vyzkoušejte z tohoto těsta také obyčejné "Honzovy buchty" s povidly nebo klasický švestkový koláč s posypkou.
.... vidíte, že využití tohoto jednoduchého a univerzálního těsta je opravdu široké. Všechna jídla pečeme asi při 180 °C, v předehřáté troubě, do doby, než těsto zezlátne.
Dobrou chuť přeje
Nový komentář
Komentáře
uloženo,vyzkouším,vypadá to lákavě
zkusím
holcicka 69 — #57 ty jsou moc dobre take je obcas doma udelam
Těsto vyzkouším ,já mám svoje těsto.
Také znám ,ještě z něho dělám rohlíčky plněné kyselým zelím a nivou ,zkuste
nechybí tam cukr?Ta špetka je do kvásku,ale těsto na sladké by nebylo dobré.Jo,na slané beru.
Tento recept mám trošku poupravený, nedávám špetku cukru, ale asi tak 6 lžic. Má to lepší chuť.
Jehlička: opravdu to není novinka, jen do něj místo oleje dávám Heru
Kynuté těsto nedělám, protože ho neumím dělat, pokusy byly příšerné, ale teď to ráda vyzkouším. Dík za něj.
Jehlička: novinka to není, ale každý ho nezná
Já když jsem se ho nedávno naučila, tak jsem byla nadšená
Tohle těsto není novinka,dělám ho už strašně dlouho a je skvělé.
Já přidávám do langošů 1 lžičku jedlé sody a 1 bílý jogurt a dělám kouličky,které ještě nakynou a pak je před pečením roztáhnu na tenkou placičku.
Včera jsem těstíčko vyzkoušela a super. Dělala jsem ty skořicové rohlíčky a dneska ráno se na ně rodinka vrhla,takže skoro nic nezbylo.
Ano děvčata, kdo připomínal vajíčko, tak NE, není to chyba, je bez vajec. Já ho zdědila po babičce. Jen ta firma k tomu nabízí mísu na kynutí. Stojí 500,- Stejnou koupíte v Kauflandu za 50,- Kčs. Kulatá vyšší mísa s víčkem. Totiž v tom je ten princip, těsto se nemusí pracně na robotu ani rukou vypracovat. To droždí tam skutečně přijde celé. A je to v té uzavřené míse vykynuté cca za 1/2 hodinky. Je hebké lehké a Ty varianty jsou super. Tak všem dobrou chuť. Roza
Vivi, možná jo....víš že jsem protlak nezkoušela? Mám prostě zažitý kečup nebo rajčata. Nijak mi tam zatím ten kečup nevadil
Je to super těsto,do nedávna jsem zavrhovala všechny kynuté věci,ale
je miluje a babička už tu není.Dělám z nej opravdu vše co se tu uvádí a jsem nadmíru spokojená.Zrovna tento týden jsem dělala rohlíčky s tvarohem a marmeládkou,a před tím picu.Můžu poslat foto na vzkazy,kdo bude mít zájem.(rohlíčků)
určitě to vyzkouším! Díky za tip, sunnynko!!
tohle těsto znám , ale používám ho jen na tu pizzu.Ani mě nenapadlo ho použít na něco jiného.Jinak je ale fakt dobrý
sunny: a není lepší protlak? V pizzeriích dávají na pizzu protlak, ne kečup. Pikslička protlaku stojí asi pět korun