„Samozřejmě tuto mrkvovou delikatesu můžete využít také jako příměs do salátů a tento recept připravovat celoročně, nejen po sklizni ze zahrádky“, říká Veronika Gruntová, zkušená pěstitelka a hospodyně, která vede projekt Zavařujeme s Mámou z gruntu. Ve videu nám podrobně ukáže, jak na to.
Na 12 sklenic o objemu 0,4 l potřebujete:
- 2 hlávky kopru (nejlépe rozkvetlé se semeny)
- 4 kg čerstvé syrové mrkve
- 2 litry vody
- 0,5 l vinného bílého vinného nebo lihového Bzeneckého octa
- 4 lžíce cukru
- 3 lžíce soli
Příprava:
- Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na špalíčky nebo kolečka.
- Následně si připravíme lák, který je v případě tohoto receptu zajímavá a jemnější obdoba klasického sladkokyselého nálevu. Do hrnce dáme vodu, vinný ocet, cukr a sůl.
- Zahřejeme a pozvolna rozpustíme cukr a sůl. Není nutný var. Použitý vinný ocet se svými 6% je oproti klasickému lihovému jemnější, má svou specifickou ovocnou chuť s vůní hroznů. Výborně se hodí se i ke studené kuchyni, do zálivek, majonéz, omáček či dresinků nebo středomořské kuchyni.
TIP MÁMY Z GRUNTU:
Na mrkev klidně můžete použít stejný lák s lihovým octem, na který jste chuťově zvyklí u vašich okurek.
- Připravte si sklenice a víčka na zavařování.
TIPY K ZAVAŘOVÁNÍ:
Která víčka jsou pro zavařování vhodná? Používáme dva typy:
OMNIA víčka potřebují k uzavření zavařovací hlavu a pro začátečníky může být obtížné, než získají zručnost v uzavírání. Může se tak stát, že některou várku marmelád nebo kompotů špatně uzavřete a brzy zplesniví.
Sklenice se šroubovacím uzávěrem jsou oproti tomu pro začátečníky nejvhodnější a snadno se s nimi pracuje.
Které sklenice se hodí na zavařování?
Existuje jeden typ sklenic, do kterých zavařovat nedoporučujeme. Jsou to skleničky od dětských přesnídávek a příkrmů, které nemají šroubovací víčko.
Sklenice naplníme mrkvovými špalíky, skládáme co nejtěsněji vedle sebe. Přidáme kousek kopru, je jedno kterou část nebo jestli je už třeba suchý, aroma je stejné.
- Zalijeme lákem a sterilujeme 20 minut na 80°C.
Tak co? Už se těšíte na mlsné jazýčky vašich ratolestí? S křupavou pikantní mrkvičkou u nich rozhodně zabodujete. A bude rozhodně zdravější než chipsy u televize.
Další videorecepty seriálu Zavařujeme s Mámou z gruntu můžete shlédnout na webu Bzeneckyocet.cz. Inspiraci takřka 150 recepty o vaření, zavařování i nakládání s octy od oceňovaných českých food blogerek najdete na blogu Milujemeocet.cz.
Nový komentář