Jen do čistých sklenic
Stejně velké sklenice
Pokud to jde, vybírejte stejně velké sklenice v násobcích – litrové můžete zavařovat v troubě po šesti, menší po osmi. Pro zavařování s troubě se ideálně hodí sklenice se šroubovacími víčky nebo s kovovými jednorázovými víčky, méně sklenice s pryžovým těsněním a se skleněnými víčky s pérkem. Sklenice naplňte, důkladně otřete čistou papírovou utěrkou hrdla od případných kapek a uzavřete.
Vlastní zavařování
„Nalijte 1 litr horké vody do hlubokého pekáče; teplota vody by měla být asi 70 °C. Do pekáče vložte šest litrových, případně osm menších sklenic tak, aby se nedotýkaly ani navzájem, ani okrajů plechu. Pekáč vložte do trouby na druhou úroveň odspodu a zvolte funkci pro zavařování – ta u nových trub MORA využívá grilovací těleso s ventilátorem pro dokonale rovnoměrný rozvod vzduchu o teplotě 180 °C po dobu 30 minut,“ dodává Jana Neuszerová.
Pokud vaše trouba automatickou funkci nemá, dá se také použít horkovzdušný ohřev s ventilátorem s teplotou nastavenou na 170-180 °C. Sklenice zahřívejte, dokud se v první sklenici nezačnou vytvářet bublinky. Ovoce a zeleninu takto zavařujte 40-55 minut a poté je ještě ponechejte ve vypnuté troubě další půlhodinu odležet. Maso ve vlastní šťávě zavařujte při 95 °C po dobu 60-75 min., houby při 250 °C po dobu 8-10 min. Opět nechte ve vypnuté troubě odpočívat dalších 30 minut.
Poté sklenice vyjměte a vyrovnejte na čistou utěrku, není třeba je otáčet. Před konzumací nechte alespoň dva týdny chuti rozležet – to platí hlavně pro nakládané okurky a další tvrdou zeleninu nebo houby.
Tip na chytrou troubu s programem pro zavařování
Nová extra velká kombinovaná trouba MORA VTS 785 BW s funkcí páry a velkorysým vnitřním objemem 77 l umožňuje nastavit teplotu s přesností na jeden stupeň v úctyhodném rozmezí 30 až do 300 °C. Dokáže také sterilizovat nebo zavařovat i vařit ve vodní lázni. Má 22 automatických pečicích programů včetně parních. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li i páru, povrch bude křupavější. Díky velkému průzoru ve dvířkách a dvojitému osvětlení nemusíte troubu zbytečně otevírat. Trouba má inovovaný patentovaný tvar vnitřního prostoru s klenutým stropem po vzoru tradičních pecí, nová je i konstrukce a umístění topných těles i rozložení ventilačních otvorů. I při své extra velké kapacitě 77 l peče naprosto rovnoměrně a úsporně. K pohodlí přispívá praktický teleskopický výsuv i tlumené zavírání a otevírání dvířek. Perfektní vyčištění párou zajistí funkce ECO Clean.
Trouba spadá do úsporné třídy A+. Stojí 9 990 Kč.
Nový komentář
Komentáře
Maso jsme po 24 hodinách zavařovali ještě jednou. Zavařování v troubě jsem taky vyzkoušela, ale nenadchlo mě. Když jsme měli pračku Romo kombi, zavařovala jsem okurky v ní. Předtím v ní okurky vyprala. Teď zavařuju jen bezový sirup a kečup v myčce. Hotové jídlo v hrnci a druhý den ještě jednou.
Jsem ráda za konkrétní informace ohledně časů a stupňů zaváření jednotlivých surovin
v troubě i plynové jsem zavařovala už asi před 45roky.. hrnec jsem nikdy neměla.. v paneláku by zavazel..
V troubě zavařuji už nejméně 40 let