A svoje vlastnoručně vyrobené dary léta pak můžete sterilizovat i bez speciálního zavařovacího hrnce, který by vám po většinu roku překážel. Náročnější zavařeniny, jako třeba borůvková nebo ostružinová povidla, můžete v troubě i připravit pozvolným rovnoměrným „tažením“ bez připálení.
Sporáky se stále těší ohromné oblibě a pořád je najdeme v polovině českých a moravských domácností. Výsadní postavení má mezi nimi klasická značka MORA.
Z dobrého důvodu – za rozumné peníze totiž sporáky MORA nabízejí hned dva spotřebiče – kvalitní varnou desku (může být i indukční) a velkou multifunkční troubu s patentovaným klenutým vnitřním prostorem po vzoru starých pecí, který umožňuje vzduchu rovnoměrně proudit kolem připravovaného pokrmu.
Nepotřebují víc, než 50 cm místa. V kuchyni jdou navíc umístit přímo k nábytku bez nevzhledných mezer, kde ulpívaly nečistoty a mají i pěkný, moderní vzhled. Už to proto dávno nejsou popelky, co se schovávají v koutě.
Vedle obvyklého pečení a grilování zvládnou i třeba i šetrné rozmrazování, ohřev talířů před podáváním jídla nebo zavařování. „Pro zavařování v troubě nebo sporáku použijte sklenice s pryžovým těsněním a se skleněnými víčky, případně sklenice s víčky se závitem nebo s kovovými víčky. Používejte vždy jen stejně velké sklenice naplněné stejným obsahem. Před zavařováním zkontrolujte, zda jsou řádně utěsněny. Nalijte 1 litr horké vody do hlubokého pekáče (teplota vody by měla být asi 70 °C) a vložte do něj 6 litrových, případně 8 menších sklenic tak, aby se nedotýkaly. Pekáč vložte do trouby na druhou úroveň, zvolte funkci „Horký vzduch s ventilátorem“ a teplotu nastavte na 170 – 180 °C. V průběhu zavařování sledujte sklenice a zahřívejte je, dokud se kapalina ve sklenicích nezačne vařit – tj. dokud se v první sklenici nezačnou vytvářet bublinky. Ovoce a zeleninu takto zavařujte 40 – 55 minut a poté je ještě ponechejte ve vypnuté troubě další půlhodinu odležet,“ říká Jana Neuszerová, specialistka značky MORA.
Tip na skvělou jahodovou marmeládu s bezem podle blogerky Live with Anny
Budete potřebovat:
- 1 kg očištěných jahod
- 300 g cukru
- lžičku citrusového pektinu (případně podle návodu na krabičce)
- lžičku kyseliny citronové
- bezové květy
A jak na to? Očištěné jahody dejte do hrnce se silným dnem a rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. Přiveďte jahody k varu a nasypejte do nich cukr smíchaný s pektinem. Pokud marmeládu připravujete v oválném kastrolu nebo obdélném pekáčku, můžete s výhodou využít funkci BridgeZone, kterou má indukční varná deska sporáku MORA I 878 AI a propojit dvě levé plotýnky do jedné velké. Marmeládu vařte ještě pět minut. Nakonec do marmelády vmíchejte bezové květy a ještě horkou ji přelije do sterilizovaných sklenic. Pořádně utáhněte víčka. Nakonec marmeládu zavařte přímo ve sporáku nebo troubě v hlubokém pekáči s vodou asi 40 minut při teplotě 170 – 180 °C a poté nechte ještě ve vypnuté troubě 30 minut odpočívat.
Jak dlouho a při jaké teplotě zavařovat?
Okurky
- Předehřev: ne
- Zavařování: 150°C po dobu 40-45 min.
- Ve vypnuté troubě ponechat ještě 30 min.
- Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči 1 l vody
Ovoce (třešně, meruňky apod.)
- Předehřev: ne
- Zavařování: 170 °C po dobu 40-55 min.
- Ve vypnuté troubě ponechat ještě 30 min.
- Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči 1 l vody
Maso (uzené, vepřové apod.)
- Předehřev: ne
- Zavařování: 95°C po dobu 60-75 min.
- Po ukončení zavařování sklenice vyjmeme, otočíme dnem nahoru, položíme na utěrku a necháme zvolna vychladnout
Houby
- Předehřev: ne
- Zavařování: 250 °C po dobu 8-10 min. u menších sklenic (8 ks na plech) nebo 10-12 min. u větších sklenic (6 ks na plech)
- Na dno plechu dáme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3 cm, na plech pak vyskládáme skleničky a zavařujeme (lze použít jen skleničky s víčky na závit
Zdroj: www.mora.cz
A jaký sporák zvolit?
Doporučená cena je 13 990 Kč.
Více na Mora.cz
MORA. Plná života
Spolu to zvládneme, jako již 195 let!
Nový komentář
Komentáře
Nevím proč, ale 80% věcí, které jsem zavařila mám zkažených. Buď je to plíseň nebo mi to začalo kvasit. Jako třeba hrušky, to mi ve sklepě střílelo jedna sklenice za druhou ven. Zkoušela jsem zavařovat zelí, protože jsem měla opravdu velkou úrodu, to se také nedá jíst. Vůbec nevím co dělám špatně...