Autorka se v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. Takže vám po jídle zůstane ještě dost času a energie na procházku nebo dlouhé povídání u vína…
Jaký je váš oblíbený sváteční recept? Napište nám to do komentářů. Možnost soutěžit budete mít až do pondělního poledne.
Soutěžíme celkem o tři knihy. Výherce vybereme v úterý.
Chcete také komentovat a vyhrát? Zaregistrujte se zde.
Nový komentář
Komentáře
U nás stejně jako u většiny čtenářek je na svátečním stole oblíbená pečená kachnička se zelím...
Kachnu nadívám jablky a švestkami, zelí dělám bílé i červené a knedlíky kynuté i bramborové...
Na Štědrý večer máme bramborový salát, přidávám do něho jablko a kapii a podkovičky z kapra obaluji v tvarohovém těstíčku a strouhance...
Na Silvestra si rodina pochutná na ražniči z kuřete s játry, slaninkou,cibukí a kapií s americkými bramborymi , domácí tatarkou - vejce,trocha soli, lžička cukru,lžička hořčice, přidávám olivový olej a mixuji...zeleninka nesmí chbět...
Na Nový rok máme k obědu křenovou omáčku, kmkynutý knedlík a uzené...tradičně peču kynutou bábovku s makovou náplní...
Za mne vede Svatomartinská husa, na tu se moc těším.
Co je k tomu potřeba: husa o váze 4-5kg, sůl a kmín, 2 lžičky rozmarýnu, 2 lžičky majoránky, 1/2 kg jablek (můžeme přidat i 1 nebo 2 hrušky), 350 g sušených švestek. Husu si připravuji den předem. Bohatě ji osolím a okmínuji zevnitř i zvenčí (na povrchu by měla být patrná vrstvička). Přidávám i bylinky, například rozmarýn nebo majoránku. Takto připravenou husu nechám přes noc v chladu. Koření a sůl se do masa krásně vstřebají. Druhý den nechám husu ještě 2 hodiny odpočívat v pokojové teplotě. Troubu předehřeji na 130 °C a dám péct. Dříve než po 4 hodinách ji nevypínám. Husa by se měla péct opravdu dlouho – asi 4 až 6 hodin. Pokud ale mám času navíc, nechám ji v troubě klidně i 7 hodin. Husu během pečení několikrát otočím a průběžně podlévám výpekem, do kterého se uvolní i husí sádlo. K tomu výborné červené zelí a knedlík...už teď se mi sbíhají sliny.
Oblíbený pokrm, který děláme při svátcích apod., je kachna pečená celou noc, podávaná s houskovým knedlíkem a salátem z bílého i červeného zelí. No a pivo :)
V posledních dvou letech se snažím (společně se synem) překvapit na různé sváteční dny něčím novým netradičním. (Štědrý den je u nás klasika, ale hned 1. svátek je pro nás něco nového a čekám s napětím jak to bude ostatním chutnat, jak budou reagovat na zcela úplně něco jiného. Začala jsem nenápadně hovězím Wellingtonem, dále jsem dělala kachní prsíčka v brusinkové omáčce, šafránové rizoto s krevetami, vepřová plec s červenými kari a pod. Nechávám se inspirovat (Jamie Oliver, ale i kluci v akci apod.) Přála bych si, inspirovat se i Karolínou.
Sváteční jídlo je u nás pečená kachna se zelím a knedlíkem a nejlepší je pak zakončení nějakým dortíkem či zákuskem
jinak mám ráda svíčkovou ale to už je spíše taková klasika 
U nás záleží na tom, u jaké příležitosti se sejdeme. Vánoční svátky u nás znamenají babiččinu nepřekonatelnou svíčkovou a pařené buchty se sirobem, kulaté narozeniny speciální roládu - kachnu plněnou králíkem a kuřetem - a metrovku s jahodovým krémem, narozeniny vždy podle oblíbeného receptu strávníka - střídají se víceméně řízky s bramborovým salátem a řízky s bramborovou kaší, výjimku tvoří pouze maso s broskví - a samozřejmě nějaký ten zákusek, a pokud se sejdeme na nějakou větší práci, jako je vybírání brambor, nebo se nám prostě chce sejít, grilujeme všechno, co neuteče... Zeleninu, ovoce, maso, sýr a k tomu nějaké slané rolády z listového těsta a jako sladké metrovku nebo koláče.
U nás vítězí bramborový salát ( přidávám nastrouhané kyselé jablíčko) a řízek - vepřový i kuřecí.
A na svíčkovou na smetaně nesmím zapomenout. Cukroví na vánoce hlavně vanilkové rohlíčky .
Nechci to omlouvat tím,že jsem chlap a u plotny mi to zrovna moc nejde. Přesto k mým oblíbeným svátečním receptům patří krásně grilovaný steak. Děláme ho po celý rok a dokonce i na Silvestra, venku nádherně provoníme zimní vzdoušek a užíváme si té dobroty
Celá rodina jsme pro klasiku. Vánočního kapra s bramborovým salátem, na Vavřince husu
se zelím, svíčkovou na smetaně a pečený králík s knedlíkem. Na oslavu svátků a narozenin
se všichni těšíme.
Na velké experimentování nejsme, máme rádi bram. salát a řízek, králíka na česneku, bram. knedlík a špenát, docela obyčejné kuře na paprice, ze sladkostí jablečný tažený štrúdl, a jako mňamky chlebíčky s guacamole a nebo s mrkvovo-celerovou pomazánkou, zapečené v troubě
Mám mnoho oblíbených receptů. Záleží, k jaké je to příležitosti (Vánoce, Velikonoce, posviceni, oslava narozenin, posezení s přáteli). Mezi asi úplně nejvíce oblíbený sváteční recept patří Pařížský dort. Je to recept, který se u nás dědí. Je prostě výborný a dělávam ho skoro všem k narozeninám. Třeba teď ho budu dělat mému dědečkovi, který oslaví 85 narozeniny a mému mladšímu synovi, který bude mít v prosinci první narozeniny a sejde se naše velká početná rodina. Z kuchařky bych měla velkou radost, jelikož Karolína má suprove recepty.
Sváteční je u nás řízek a brsalát, k tomu něco dobrého sladkého, teď už tu sladkou tečku nechávám na dcerách, vždy příjemně překvapí
Svátečních jídel mám více, podle toho kdo přijde - Salát a kuřecí a rybí řízek, Svíčková, Kachna a bosáky se zelím, ale taky Fazolovou polévku s noky a béleše.
Svátečních receptů mám více , pro různé příležitosti .Další inspiraci bych určitě nalezla v uvedené knize. Otázkou je co je a není sváteční. Nedávno, při slavnostní rodinné události jsem se zeptala vnuků co mám uvařit a byla jsem mile překvapena - škubánky s mákem , bramborové šišky se strouhankou a jako sladké zakončení lívance , ale " babi" musí být na tom litinovém tálu ,na těch starých kamnech. Přání bylo splněno
Já miluju mamčiné v troubě pečené žebra se šťouchanými brambory s cibulkou a špekem a k tomu dělá mamka úžasný salát z polníčku,, rukoly, ředkviček a rajčátek. Chodíme k ní vždycky na první svátek vánoční a přejíme se neskutečně. Mamka taky úžasně peče, třeba několikabarevný dort s krémem z mascarpone a strouhanou čokoládou. Snad se to taky jednou naučím, dneska jsem ráda, že mám s těmi svými dvěma torpédky v zádech čas udělat salát a opéct rybu.
U nás máme rádi chlebíčky s mrkvovou pomazánkou. Mrkev nastrouhat najemno, přidat lučinu, cibulku nadrobno nakrájenou, tatarskou omáčku podle chuti a dochutit solí a pepřem. Zdobit plátky rajčat.
Ať je svátek nebo pátek, nejraději mám bramborovou kaši a z kvalitního masíčka plátek
.
třeba krevety v chilli s citronovým přelivem
polévka habanero s empanadas
kuře s banány v likéru Grand Marnier a Chardonnay
losos s kaviárovou omáčkou a Portské
pošírovaná hruška v červeném víně s kopečkem pistáciové zmrzliny
když vaříte ve dvou
tak než se usmaží cibule, nebo dopeče losos můžete, aby vám lépe vyhládlo, tu chvilku využít např. takto
https://youtu.be/NPTmqDU0YXw
Sváteční jídlo je u nás řízek z kuřete a opečené brambory. Polévka s játrovými knedlíčky , nudle
domácí od babičky. Na závěr nepečený dort s piškoty , tvarohem a zakysanou smetanou + ovoce
( jahody , meruňky , borůvky , maliny - co právě roste na zahrádce ) .
Na Vánoce klasika - kapr, bramborový salát, Velikonoce s jehněčím, no a teď bude brzy martinská husička se dvěma druhy knedlíků a dvěma druhy zelí, kterou budeme zapíjet mladým svatomartinským vínem...už teď se těším!!!!