Nevím, jestli dědeček v pohádce zasadil právě řepu červenou, ale já se přiznám, že dlouho jsem ji znala jenom sterilovanou, takovou, jakou nám dávali ve školní jídelně. Jinak jsem ji považovala za spíše druhořadou zeleninu. A přitom patří mezi nejléčivější zeleniny, prodlužující život!
Červená řepa pochází z Blízkého východu a Středomoří. Obsahuje mnoho minerálních látek - sodík, draslík, vápník, hořčík a jiné. Z vitaminů pak zejména vitamin E a vitaminy skupiny B.
Odborník v oblasti výživy Paul C. Bragg se zajímal o Rusy, kteří se dožili vysokého věku. Podnikl četné expedice do Ruska a setkal se s lidmi, kteří žili obdivuhodně dlouho, někteří dosáhli věku 100 i více let. Zjistil, že červená řepa byla důležitou potravinou v jejich denním jídelníčku. Mnozí z nich nikdy neochutnali normální stolní sůl. Jejich cévy byly měkké, poddajné a elastické, bez anorganických usazenin. Čerstvá, syrová šťáva z červené řepy opravdu čistí krev a tonizuje.
Po staletí byla také ceněna pro své blahodárné účinky na trávicí ústrojí. Červená řepa povzbuzuje činnost žaludku a střev. Upravuje funkci jater a přispívá k odstranění jaterních toxinů. Je vhodná i při zácpě a střevních potížích. Velmi účinná je například syrová řepná šťáva při léčbě žaludečních vředů.
Prospívá při léčbě hypertenze, arterosklerózy a dalších onemocněních srdce a krevního oběhu. Ceněna je rovněž při léčbě nádorových onemocnění. Barvící látky v řepě obsahují flavonoidy, které zlepšují pevnost tepen, snižují tlak, kladně ovlivňují stav naší krve, mají antikarcinogenní a antiradiační účinky.
Tyto léčivé vlastnosti se samozřejmě umocňují, když se červená řepa konzumuje syrová. V syrovém stavu pro svou zemitou chuť ale lahodí málokomu, mnohem chutnější je uvařená. Ovšem na rozdíl od druhých zelenin, u nichž se vařením cenné látky ničí, v řepě zůstávají uchovány. Vitaminu C, kterému var vadí, totiž v řepě není příliš mnoho, zato minerálních látek požehnaně.
Chcete-li řepu dobře uskladnit, vložte ji do bedničky se zvlhčenými pilinami nebo pískem a umístěte ve sklepě. Pokud máte pouze balkon, bedničku obalte polystyrenem. Řepa potřebuje izolaci proti velkému chladu.
Když už byla řeč o Rusku, v jeho kuchyni se setkáme s řepou daleko častěji než v jiných zemích. Vzpomeňte si třeba na vynikající boršč s červenou řepou nebo viněgret (bramborový salát s červenou
Máte-li doma kysané zelí, udělejte si z něj a strouhaných jablek vynikající salát. nezapomeňte samozřejmě na řepu. Může se podávat jako příloha k hlavním jídlům.
Červená řepa je prostě malý zázrak. Její listy (mladé můžete přidávat do salátů) ulevují při bolestech hlavy. Stačí promnout list v ruce a přiložit na čelo. Za čtvrt hodinky by mělo být po bolesti. Také při rýmě pomáhá řepná šťáva. Obklady z nastrouhaných brambor a řepy ulevují při otocích nohou. Když hodinu před spaním vypijete řepnou šťávu s medem, budete spát jako miminko. Ráno získáte smícháním řepné šťávy s mrkvovou „elixír mládí“.
Zdroje:
www.doktorka.cz, www.nutrifarm.ru, www.nebolei.ru
Nový komentář
Komentáře
Ja davam do borsce nejen kousek hoveziho ale taky kousek veprovyho a uzenyho, nejlip žebra
A ten protlak zamíchám do tý osmažený mrkve a petržele a ještě trochu osmahnu, má to pak lepší chuť. Zítra se na něj chystám.
btw: já jsem nikdy po řepě na záchodě nezpozorovala žádnou podezřelou barvu
Henri: ne, navzdory konzumaci řepy jsem bledá bledule, nekdy až do zelena
boršč je perfektní. Obsahuje vlastně všecko, co člověk potřebuje a k tomu zasytí, stačí s chlebem a je oběd. A je moc dobrý. Já dělávám v létě, když je vedro studený boršč a to je taky skvělé.
Ladia:
repu nenavidim, ale borsc miluju, uz se to tiskne....
ja mam rada cervenou repu sterilovanou a ten borsc bych taky mohla uvarit
Žížala: A máš hezkou pleť?
gerda: Hm nejenom močí...
on to asi každý ví, ale člověk, který zapomene, že včera jedl červenou řepu, se na WC může pěkně vyděsit. Vypadá to, že močí krev
kubikm: mamka dělá už leta boršč takto:
400-500 g hovězího masa, sůl, lžíce másla, 1 cibule, 1 mrkev, 1/2 petržele, 250 g zelí, 4 brambory, 1 bobkový list, 6 zrnek pepře, 200 g sterilované červené řepy, 3 rajčata nebo 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce octa, 4 stroužky česneku, petrželka, 4 lžíce kysané smetany
Hovězí maso omyjeme, vložíme do studené osolené vody, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme doměkka. Na rozehřátém másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme na nudličky nakrájenou mrkev a petržel, zalijeme vývarem z masa, přidáme zelí, na kostky nakrájené oloupané brambory, bobkový list, pepř a vaříme, až jsou brambory měkké. Před koncem vaření přidáme červenou řepu, ocet, na plátky nakrájená rajčata (mamka používá protlak), česnek utřený se solí a na kousky nakrájené uvařené maso. Na talířích boršč pospeme posekanou petrželkou a přidáme lžíci smetany. Pokud připravujeme boršč s rajčatovým protlakem, přidáváme ho ihned na začátku vaření. Místo čerstvého zelí můžeme použít i sterilované a naopak červenou řepu můžeme použít čerstvou, ale musíme ji v tom případě vařit se zeleninou.
Červená řepa - mňam, mňam.
gerda: Náhodou taková přírodní bordó...
no nevím - rada s listy na hlavu - řepa dost barví a ty listy podle mě taky.
Zrovna včera jsem dělala šťávu z řepy: 2 kg řepy - oloupat a uvařit ve 4 litrech vody. Poté řepu vytáhnout a přidat 3 kg cukru a znovu povařit. Po vypnutí varu přidat lžíci kyseliny citronové, 1 dcl rumu a jahodovou nebo malinovou tresť. Je výborná do čaje v zimě... A samozřejmě řepu, kterou jsme vytáhli nastrouháme a uděláme nálev a papkáme, nebo zavařujeme....
Ladia: hoď sem recept na dobrý domácí....
Řepu miluju, nejvíc v boršči, ten bych mohla jíst od rána do večera
Hned jak přijdu domů, tak si otevřu sklenici se zavařenou...
w4ceva: mamca: Nešlo by to rozmixovat a potom vyždímat přes plátýnko? Já takhle dělám cibulovou šťávu (ale jen z jedné cibule).
Mňam
Jarunka: Já to tak mám s dušenou mrkví...a od té doby nosím brýle
řepu miluju, jenom jse líná ji nakládat, je s ní moc práce. Už si pádím koupit sklenici.
Repu k smrti miluju, at nalozenou nebo v borsci nebo v salatu nebo uziram jen tak uvarenou se soli, mohla bych to jist furt