Zařizování kuchyně tak, aby vám ve všech směrech vyhovovala, opravdu není žádná hračka. Proto, pokud se vám nechce přemýšlet nad logickým uspořádáním pracovní plochy, nad výškami skříněk, umístěním spotřebičů a jinými "drobnostmi", určitě se vyplatí obrátit se na odborníky a nechat si kuchyňský prostor navrhnout ve speciálním studiu, u architekta nebo u výrobce nábytku.

Máte-li pocit, že si poradíte sami, určitě uvítáte rady, jež nám pro vás připravil Pavel Janovský, který má dlouholeté zkušenosti s navrhováním a výrobou kuchyní.

"Řada lidí má pocit, že nejjednodušší i nejlevnější řešení jak pořídit novou kuchyni je, když ji zakoupí rozmontovanou v obchodním domě a doma si ji jednoduše podle návodu sestaví. Ano, takováto kuchyně vyjde pravděpodobně na méně peněz než ta, kterou by si nechali navrhnout a vyrobit na míru, ale investice se jim určitě vrátí v podobě pohodlí při práci v kuchyni."

Začněme u výšky pracovní plochy. Ta bývala u dřívějších kuchyní jednotná. Stejné je to i dnes, u kuchyní, které zakoupíte v obchodě. U kuchyní vyráběných na míru mají jednotlivé pracovní plochy různou výšku.

"Vycházíme z toho, že výška pracovní plochy závisí na výšce člověka, který v kuchyni pracuje nejčastěji. Pracovní plocha pro přípravu jídla má být 5 až 10 cm pod úrovní ohnuté paže, tj. mezi 82 a 100 cm."

U plochy, kterou máte přizpůsobenu výšce své postavy, se nemusíte hrbit a ani při práci, která trvá déle, vás nebolí záda.

"Odlišnou výšku od výšky pracovní plochy by měl mít kuchyňský dřez a varná plocha. U výšky varné plochy vycházíme z předpokladu, že bychom měli pohodlně vidět do hrnců a také s nimi bezpečně manipulovat. Tato plocha by měla být tedy ve výšce asi 80 cm (cca 15 cm pod úrovní pracovní desky).
Dřez by měl být naopak položený výše, asi 5 cm pod úroveň ohnuté ruky, tedy mírně nad pasem. Je to proto, abyste se u mytí nádobí nemuseli ohýbat."

Výhodnější také je nekupovat si sporák, ale zakoupit zvlášť varnou desku a troubu. Troubu potom můžete umístit tak, abyste mohli bezpečně manipulovat s pekáči a abyste do ní dobře viděli. Dno trouby by mělo být ve výšce asi 115 cm.

"Nesmíme zapomínat ani na výšku horních skříněk. Ty by neměly být vyšší než 190 cm, abyste do nich bez problémů dosáhli a také ne širší než 15 až 30 cm, abyste měli přehled o nádobí, které je v nich uloženo. 
A jak je vysoko umístit nad pracovní plochu? Záleží na tom, jak širokou pracovní plochu máte. Pokud pouhých 60 cm, musíte horní skříňky zavěsit výše, tak, abyste se nemohli uhodit do otevřených dvířek. Máte-li pracovní plochu rozšířenou, okolo 75 a 80 cm, můžete horní skříňky umístit o něco níže."

Neméně důležité je uspořádání různých pracovních ploch.
Na začátku by měla stát lednice, za ní následuje odkládací plocha, dřez (a v jeho těsné blízkosti myčka nádobí), opět odkládací plocha, varné centrum a znova odkládací plocha. Ideální je uspořádat kuchyňskou linku do tvaru L nebo U, protože si tímto ušetříte spoustu kroků navíc.

"A ještě rada na závěr pro ty, kteří nechtějí kupovat úplně novou kuchyni, ale chtěli by si pouze změnit výšky pracovních ploch. Nechejte si vyrobit pouze různě vysoké sokly pod stávající skříňky a vyměňte pouze pracovní desku za novou."                                         

 
TÉMATA:
DŮM A BYT