Proč jsou svačiny důležité? Pravidelné a kvalitní stravování vytváří pozitivní vztah k jídlu a vytváří u dětí již od útlého věku prospěšný zvyk na celý život.
 
Vyvážená strava má zásadní vliv na růst a vývoj dítěte, ovlivňuje také jeho náladu a únavu během dne – faktory nezbytné pro zvládnutí všech školních aktivit. Pravidelný přísun stravy zajišťuje nejen dostatek energie, ale také pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru. Díky tomu si děti získají konstantní energii a soustředění, a to jak ve škole, tak i při sportovních a dalších mimoškolních aktivitách.
 
Ideální je zařadit svačinu dvakrát denně: dopolední, mezi pořádnou snídaní a obědem, a odpolední.
 
Nemáme však vždy snadnou úlohu přesvědčit školáky, aby si v ruchu školního dne našli čas na svačinku, ale i na tolik důležitou hydrataci. Díky kreativním, avšak nenáročným receptům pro ně můžete vytvořit z každé svačinky radostný rituál, na který se budou těšit každý den. Vždy však pečlivě dbejte na kvalitní suroviny.
 
Zeleninový sendvič

64f84ee18f583blobid0.jpgFoto: Akademie kvality

Každé jídlo začínáme jíst očima. A právě proto je důležité zaměřit se i na to, aby svačiny oslovily nejen chuťové pohárky, ale také oči. Hravé a barevné svačiny mají vliv na to, zda je děti nadšeně spotřebují, či se ztratí v propasti aktovky. Ukážeme vám recept na praktický, rychlý a chutný zeleninový sendvič, který můžete kreativně kombinovat pořád dokola a nikdy se neomrzí.
Sáhněte po paprikách různých druhů, přidejte malá sladká cherry rajčátka, osvěžující mrkev i chutné lístky salátu – volba je jen vaše. V kreativitě při kombinaci a aranžování nejsou žádná omezení. Důležitá je zelenina, která znamená velké množství vitamínů a vlákniny.
Mějte také na paměti velikost. Menší kousky jsou pro děti snáze konzumovatelné. A kromě sendviče můžete zeleninu nakrájet i zvlášť do krabičky, jen tak k ukusování.

Recept:

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 1 velká mrkev
  • 1 ledový salát
  • 1 salátová okurka
  • 2 velká rajčata
  • 16 plátků toastového chleba
  • 150 g pomazánkového másla

Postup:

Oloupanou mrkev a salátovou okurku nakrájíme na tenké proužky pomocí škrabky. Toastový chléb poté potřeme pomazánkovým máslem. Na namazaný toastový chléb naskládáme nakrájenou mrkev, tenké proužky okurky, natrhaný ledový salát a plátek rajčete.

Náš tip: Klíčovým faktorem je zapojit děti do procesu příprav svačin. Večerní rituál, kdy si společně svačinu připravíte, může být nejen zábavný, ale také výchovný. Děti se naučí důležitému způsobu stravování a zároveň si samy zvolí, co jim nejvíce chutná. Tato společná činnost navíc buduje vztah a vytváří nezapomenutelné chvíle strávené spolu.

Slané koláčky v košíčku se šunkou a sýrem

blobid2.jpgFoto: Akademie kvality

Rychlá svačinka, ale i lehká večeře nebo oběd. To jsou slané koláčky v košíčku se šunkou a sýrem, které můžete obohatit o různé druhy zeleniny. Příprava je nenáročná a jsou skvělým příkladem, jak spojit chutnost s nutriční vyvážeností. Sýr a šunka představují vynikající zdroj bílkovin a některých vitamínů. Můžete je proto nakrájet i samostatně a podávat je ke koláčkům spolu s další zeleninou, například mrkví a celerem.
Do těsta můžete přidat na jemno nakrájenou papriku nebo košíčky ozvláštnit třeba rajčátky. Díky pečení v papírových formičkách drží koláčky pohromadě, což z nich činí skvělého společníka na všechny školní výlety a dobrodružství.

Recept:

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 150 g šunky
  • 150 g nastrouhaného sýra
  • 1 paprika
  • prášku do pečiva
  • 200 g polohrubé mouky
  • sůl, pažitka

Postup:

Vejce oddělíme, bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Do vyšlehaných bílků postupně vmícháme žloutky. Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva a opatrně promícháme. K směsi přidáme na drobno nakrájenou papriku, šunku, nasekanou pažitku a strouhaný sýr. Opatrně zamícháme, abychom vytvořili jednotnou směs. Hotovou směs přendáme do formiček na muffiny, například papírových nebo silikonových. Předehřátou troubu nastavíme na 170 °C a muffiny pečeme cca 25 minut, dokud nebudou zlatavé a upečené uvnitř.

Tip: Koláčky v košíčku mohou být připraveny s celozrnnou moukou, což přidá pokrmu více vlákniny.  

Zdroj receptu: Akademie kvality

Zde najdete ještě další nápady na školní svačiny:

1.jpgFoto: Alena Kolaříková

2.jpgFoto: Alena Kolaříková

3.jpgFoto: Alena Kolaříková