Čím by byla česká vánoční večeře bez bramborového salátu? Téměř ve všech rodinách je nedílnou součástí štědrovečerní tabule. Někdo si k němu dá tradičního kapra v trojobalu, jiný klasický vepřový nebo kuřecí řízek. Každý salát dělá trochu jinak, základ je však vždycky stejný – brambory.
Je to téma i u nás v redakci, a co osoba, to názor.
Jitka Turková: Bramborový salát úplně milujeme. Děláme ho i v průběhu roku, dost často, nejčastěji s řízkem, sekanou. Zajímavé je, že ho děláme přes rok úplně jinak než na Vánoce. Brambory, jablko, cibule, hořčice, jogurt, tatarka a sůl. Je to jen taková odlehčená forma salátu pro všední den. Do vánočního toho dáváme víc, je to taková klasika i s uzeninou. To, co ale do salátu nedávám, je mrkev. Děláme ho hodně, den před Štědrým dnem, a jíme ho pak minimálně tři dny. Už se na to těším!
Věra Forejtová: Pro mě je bramborový salát klasika. Majonéza, do které dávám trochu láku z okurek, přijde mi, že se to pak lépe spojí a salát je řidší. Mrkev, hrášek, celer, okurky, cibule, vejce na tvrdo, sůl, pepř, plnotučná hořčice a majonéza. Taky ho dělám hodně, míchám salát v lavoru na prádlo, jíme ho dva dny, salát používám jako podklad na chlebíčky a taky ho rozdám po rodině. Takže se po salátu jen zapráší. Náš děda dělá rodinnou zkoušku, kdo dělá nejlepší bramborový salát. Většinou vyhrávám já a moje máma. Takže se těším na letošní vyhodnocení.
Klára Křížová: Salát máme rádi klasický, s majonézou. Děti ho milují, takže ho děláme i v průběhu roku. Mám ráda v salátu šunku, ne uzeniny. Poslední dobou nahrazujeme půlku majonézy bílým jogurtem, ale majonéza musí být, protože bez ní nám salát nechutná. Raději solíme míň, když se pak salát rozleží, bývá slanější, tak si na to dáváme pozor. Salát také jíme ještě celé svátky, zbytky použijeme na chlebíčky.
Jak to máte vy? Máte svůj rodinný recept nebo zkoušíte novinky a zajímavé recepty? Zapojte se do diskuse!
Chystáte se na přípravu štědrovečerního salátu? Máme pro vás tip na zeleninové ingredience, které by v bramborovém salátu rozhodně neměly chybět.
Partnery naší diskuse jsou produkty Bonduelle
Směs zeleniny: hrášek nekalibrovaný (50 %), baby mrkev (30 %) nálev: pitná voda, cukr, jedlá sůl, aroma - více na bonduelle.cz.
Používáte do salátu majonézu nebo bílý jogurt? Zakysanou smetanu?
Partnerem naší diskuse je také Bílý jogurt z Valašska od Mlékárny Valašské Meziříčí
Bílý jogurt z Valašska se vyznačuje jemnou a lahodnou chutí. Středně tučný jogurt s obsahem tuku 3 % obsahuje živé jogurtové kultury a je držitelem značky kvality Klasa, kterou získávají kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky českého původu. Zároveň si vysloužil ocenění „Nejlepší bílý jogurt 2010“ a Bílý jogurt z Valašska 500 g se stal Regionální potravinou Zlínského kraje roku 2011.
Diskutujeme na téma: Jak to máte vy? Máte svůj rodinný recept nebo zkoušíte novinky a zajímavé recepty? Dáváte do salátu majonézu nebo mléčné výrobky, jako je bílý jogurt nebo zakysaná smetana? Máte nějaké speciální ingredience? Zapojte se do diskuse pod tímto článkem!
Nový komentář
Komentáře
Já dělám klasiku, ale občas nahradím majonézu za jogurt, je to řidší konzistence, ale salát to více méně nasákne. Jinak dávám i měkký salám, okurku a vejce. Teď co mám novou kuchyn, je to jedna báseň.
U nás: brambory, sterilovaná zelenina, kyselé okurky, cibule, jogurt, majonéza, vejce, sůl, pepř a troška hořčice.
U nás je to také klasika, brambory, sterilovaná zelenina, cibule, jogurt, majonéza, vejce, sůl a pepř.
Děláme ten klasický ze sterilované zeleniny.Žádné experimenty
Děláme domácí klasiku, jen bez cibule a mrkve. Dáváme do něj malé množství olejových rybiček, jako tajnou surovinu.
Bramborový salát kupujeme v obchodě, bo si myslíme, že je dobrej a hlavně je to bez práce :-)
Bramborový salát děláme několikrát do roka, ale nikdy nechutná tak, jako právě při Štědrovečerní večeři.
Do salátu přidáváme zeleninu do salátu (jelikož nám s klasicky vařenou nechutná), cibuli, sůl, pepř, vajíčka, majonézu a někdy podle chuti také kyselé okurky.
Bramborový salát: brambory, cibule, šunkový salám, hořčice, majolka, vajíčka, okurka, sůl, pepř, ocet.
klasika, ale moc dobrá je šuba, kdy se do salátu přidá červená řepa a slanečci
ten je luxusní
Bramborovy salat u nas:vařene brambory,mrkev na kostky,cibule na jemno,kysela okurka,hrašek,vejce na tvrdo na kostky, kvalitni šunka nakrajet na kostky,majoneza,pepř mlety,sul podle chuti.
Bramborový salát dělají rodiče:-)
Bramborový salát nedělám, dělá ho maminka :)
teb — #307 Ano, taky tak...
Salát dělá maminka :D a chutná uplně jinak než jinde :)
u nás jedině tatarská omáčka, manžel by salát s majonézou nejedl ... a jí ho vlastně jenom na chlebíčkách, ke kaprovi pouze vařené brambory ve šlupce
u nás by se mohl zadělávat ve vaně :-))..dělám ho den dopředu a jsem ráda když ho zachráním akorát k večeři
Přidáváme trochu majonézy.
Děláme salát s majonézou se vším, co do něho patří
Strašně moc mi v něm chutná nadrobno nakrájené jablíčko a okurky ze Slovenska
Bramborový salát nedělám, děláme jen brambory.