Ideální přílohou je křupavý a svěží salát. Není potřeba vařit brambory nebo vymýšlet jinou přílohu. Kdo přeci jen bude chtít, tak výborná bude bramborová kaše, opečené brambory nebo kousek křupavé čerstvé bagety.
Losos je výborná a zdravá ryba, pro tento recept můžete použít ale i jiné ryby, nejlépe vyfiletované.
Suroviny
- 4 filety z lososa
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- čerstvý kopr
na salát
- polníček
- cherry rajčata
- citronová šťáva
- olivový olej
- sůl
- pepř
- kopr
Postup
Filety z lososa omyjte, osušte a ze všech stran osolte a opepřete. Naskládejte je do zapékací misky nebo pekáčku, kůži dolů.
Zalijte smetanou a přiklopte víkem. Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékejte asi 20 minut. Záleží na výšce filetů. Klidně z trouby po 15 minutách vyndejte a lehce vidličkou zakrojte do středu jednoho filetu. Podle barvy lososa zjistíte, jak propečená ryba je. Někdo má raději syrovější maso (doporučuji, lososovi to jen prospěje, vysušený není tak dobrý), jiný raději propečenější.
Dvě minuty před koncem pečení posypejte nasekaným čerstvým koprem.
Mezitím, co se losos peče, připravte si salát. Listy polníčku omyjte a vysušte. Cherry rajčata překrojte napůl. Smíchejte. Z citronové šťávy, olivového oleje, soli, pepře a dvou lžiček nasekaného čerstvého kopru umíchejte malou metličkou zálivku. Tou přelijte připravený salát.
Podávejte spolu s lososem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Losos třikrát jinak
Lososové kousky v sezamové krustě
Saumon au papillote aneb Losos v balíčku
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Lososa máme doma moc rádi :) Děláme se salátem z červené čočky a je výborný. Dokonce i našim dětem chutná a to rybu příliš nejedí. Poprvé jsem zkoušela dle tohoto video receptu
http://receptyprokazdeho.cz/videorecepty/losos-se-salatem-cervene-cocky/
Jednou za čas si lososa dáme, děkuji za recept, jen ten polníček mi moc nejede
I když jsem po večeři, tak lososa bych si určitě dala s chutí, vypadá to výborně.
Dobrota
Losos miluji, škoda že je tak drahý.