DSC_0071.jpg (100 KB)

Ideální přílohou je křupavý a svěží salát. Není potřeba vařit brambory nebo vymýšlet jinou přílohu. Kdo přeci jen bude chtít, tak výborná bude bramborová kaše, opečené brambory nebo kousek křupavé čerstvé bagety.

Losos je výborná a zdravá ryba, pro tento recept můžete použít ale i jiné ryby, nejlépe vyfiletované.

Suroviny

  • 4 filety z lososa
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr

na salát

  • polníček
  • cherry rajčata
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • kopr

DSC_0073.jpg (154 KB)

Postup

Filety z lososa omyjte, osušte a ze všech stran osolte a opepřete. Naskládejte je do zapékací misky nebo pekáčku, kůži dolů.

Zalijte smetanou a přiklopte víkem. Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékejte asi 20 minut. Záleží na výšce filetů. Klidně z trouby po 15 minutách vyndejte a lehce vidličkou zakrojte do středu jednoho filetu. Podle barvy lososa zjistíte, jak propečená ryba je. Někdo má raději syrovější maso (doporučuji, lososovi to jen prospěje, vysušený není tak dobrý), jiný raději propečenější.

Dvě minuty před koncem pečení posypejte nasekaným čerstvým koprem.

Mezitím, co se losos peče, připravte si salát. Listy polníčku omyjte a vysušte. Cherry rajčata překrojte napůl. Smíchejte. Z citronové šťávy, olivového oleje, soli, pepře a dvou lžiček nasekaného čerstvého kopru umíchejte malou metličkou zálivku. Tou přelijte připravený salát.

Podávejte spolu s lososem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Losos třikrát jinak

Lososové kousky v sezamové krustě

losos1.jpg (273 KB)

Těstoviny s kousky lososa

losos.jpg (141 KB)

Saumon au papillote aneb Losos v balíčku

papilota.jpg (76 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit