zampiony.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny:

  • 800 g žampionů
  • 250 g šunky Amálka
  • 250 g nivy, goudy, ementálu nebo jiného oblíbeného sýra
  • 4 jarní cibulky
  • olivový olej
  • zelená petrželka
  • sůl a pepř
  • parmezán, podle chuti

Postup:
 
Žampiony důkladně očistěte a odřízněte nebo odlomte nožičky. Ty si nechejte stranou, v lednici a spotřebujte třeba do nádivky, na polévku nebo k masu. Šunku nakrájejte na malé kostičky, bílé i zelené části jarní cibulky také nadrobno. V misce smíchejte šunku, jarní cibulku a nadrobený nebo najemno nastrouhaný sýr. Hlavičky žampionů naskládejte do zapékací misky, kterou jste vymazali olejem. Osolte a opepřete. Naplňte je směsí šunky a nivy, pořádně náplň utlačte. Ještě lehce zakápněte olivovým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 30 minut a podávejte teplé, posypané nastrouhaným parmezánem a petrželkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Žampiony ve slaninovém kabátku

6.jpgFoto: Alena Kolaříková

Žampiony plněné kozím sýrem a chřestem

5.jpgFoto: Alena Kolaříková

Žampionová bruschetta

7.jpgFoto: Alena Kolaříková