Základní recept na jednoduché palačinky, který můžete využít pro sladkou i slanou verzi.
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- 2 lžíce oleje
Do mísy nasypejte mouku, přidejte špetku soli. Vyklepněte vejce a začněte pomalu přilévat mléko za stálého míchání.
Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek. Nakonec přidejte olej a zamíchejte.
Nechejte těsto odpočinout alespoň 15-30 minut.
Na rozehřáté pánvi smažte tenké palačinky z obou stran dozlatova.
A teď už si připravte náplň do palačinek
- 400 g trhané krůtí maso ve vlastní šťávě
- 2 vejce vařená (jemně nasekaná)
- 1 lžíce bylinkové hořčice
- 1 strouhaná mrkev
- hrst čerstvého zeleného hrášku
- 100 g sýr Feta (fungovat bude i sýr Lučina)
- nať zelené jarní cibulky
- lžíce drobně krájené růžové cibule
- špetka soli a pepře
Palačinky naplňte směsí, zamotejte, přelijte bešamelem, posypejte trochou strouhaného sýru a v horké troubě zapečte.
Jak na bešamel? Je to snadné!!!
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- sůl
- špetka muškátového oříšku
- pepř (volitelné)
V hrnci zahřejte máslo na středním teplotu. Přisypejte mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku (1-2 minuty). Postupně přilévejte mléko a důkladně rozmíchávejte, aby nevznikly hrudky. Omáčku za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Vařte 5-10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte solí, muškátovým oříškem a případně pepřem. Hotový bešamel je hladký a krémový.
Tip: Pokud se vytvoří hrudky, můžete omáčku prošlehat metličkou nebo rozmixovat.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.
Nový komentář