88f2de-palacinky1.jpeg (137 KB)Foto: Šárka Škachová

Základní recept na jednoduché palačinky, který můžete využít pro sladkou i slanou verzi.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce oleje

Do mísy nasypejte mouku, přidejte špetku soli. Vyklepněte vejce a začněte pomalu přilévat mléko za stálého míchání.
Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek. Nakonec přidejte olej a zamíchejte.
Nechejte těsto odpočinout alespoň 15-30 minut.
Na rozehřáté pánvi smažte tenké palačinky z obou stran dozlatova.

f7c542-palacinky2.jpeg (199 KB)Foto: Šárka Škachová

A teď už si připravte náplň do palačinek

  • 400 g trhané krůtí maso ve vlastní šťávě
  • 2 vejce vařená (jemně nasekaná)
  • 1 lžíce bylinkové hořčice
  • 1 strouhaná mrkev
  • hrst čerstvého zeleného hrášku
  • 100 g sýr Feta (fungovat bude i sýr Lučina)
  • nať zelené jarní cibulky
  • lžíce drobně krájené růžové cibule
  • špetka soli a pepře

Palačinky naplňte směsí, zamotejte, přelijte bešamelem, posypejte trochou strouhaného sýru a v horké troubě zapečte.

30b42d-palacinka3.jpeg (194 KB)Foto: Šárka Škachová

Jak na bešamel? Je to snadné!!!

  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku
  • pepř (volitelné)

V hrnci zahřejte máslo na středním teplotu. Přisypejte mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku (1-2 minuty). Postupně přilévejte mléko a důkladně rozmíchávejte, aby nevznikly hrudky. Omáčku za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Vařte 5-10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte solí, muškátovým oříškem a případně pepřem. Hotový bešamel je hladký a krémový.

Tip: Pokud se vytvoří hrudky, můžete omáčku prošlehat metličkou nebo rozmixovat.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.