DSC_0001.jpg (117 KB)

Do cuket můžete naplnit mleté maso hovězí nebo vepřové. Nebo klidně mix obou druhů mas. To záleží na vás. Stejně tak variabilní je dochucení masa. Můžete do něj přidat oblíbené koření, bylinky, nastrouhaný sýr, zeleninu. Cuketa má neutrální chuť, která snese mnoho různých kombinací.

Suroviny

  • 4 malé nebo 2 větší cukety
  • 500 g mletého masa 
  • 1 hrnek křupavé smažené cibulky (seženete ve vietnamských obchodech nebo prodává také Ikea)
  • 2 lžíce kremžské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • koření na mletá masa 
  • zelená petrželka
  • 150 g goudy, vcelku nebo na plátky

Postup

Cukety rozpulte a lžící z nich vydlábněte vnitřní dužinu se semínky. Posolte cukety jemnou solí a nechejte „vypotit“ trochu tekutiny. Tu těsně před plněním masem utřete a cukety znovu zlehka osolte.

Do mísy si namelte maso. Ochuťte hořčicí, křupavou cibulkou, pepřem, solí a vybraným kořením. Přidejte také zelené bylinky. My jsme zvolili petrželku, skvělý bude i libeček, tymián, saturejka. Promíchejte, ideálně rukou.

Touto směsí naplňte vydlabané cukety. Nahoru posypejte nastrouhaným sýrem nebo zakryjte sýrem plátkovým.

Naskládejte do pekáčku a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 190 °C, na 40 minut.

Náš tip

Nemáte rádi maso? Místo mletého masa můžete použít vařené brambory, které nastrouháte na hrubém struhadle. Přidejte pak do nich ještě jedno vejce. Dále postupujte podle receptu, použijte i stejné suroviny.

Dobrou chuť přeje Elly.

Cuketové recepty jsou in!

Výborné cuketové placky

cuketa.jpg (179 KB)

Bulgur s cuketou a tuňákem

bulgurtunak.jpg (345 KB)

Cukeťák, slaný cuketový koláč

cuketak.jpg (121 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce