IMG_0035.jpg (289 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • 1 velká cibule
  • 1 velká lžíce sádla
  • 200 g anglické slaniny nebo pečeného či uzeného boku
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 100 g tvrdého sýra – ideální je gouda, maasdam nebo podobné sýry
  • 1 lžička kmínu
  • zelená petrželová nať
  • jarní cibulka

Postup

Brambory omyjte a uvařte ve slupce, v hodně osolené vodě. Nechejte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky. Pečený bok nebo slaninu nakrájejte na plátky a každý plátek ještě překrojte napůl. Připravte si pánvičku. Ideální je litinová, kterou pak můžete celou dát do trouby. Pokud takovou nemáte, použijte obyčejnou pánvičku a brambory potom zapékejte v pekáči nebo zapékací misce.

Na pánvičku dejte opékat cibuli, na lžíci sádla. Po pěti minutách přidejte plátky masa a opékejte tak dlouho, až cibule změkne, může začít zlátnout a bok začne být křupavý. V této chvíli přidejte brambory a ochuťte kmínem. Můžete přidat i oblíbený koření, ale není to nutné. Slanina dodá jídlu perfektní chuť.

Opékejte dalších pět minut. Vmíchejte tvaroh, do kterého jste předtím přidali lžičku soli a nastrouhaný sýr.

Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 15 až 20 minut.

Podávejte posypané nasekanou zelenou petrželkou a jarní cibulkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Brambory zapečené s jelitovým prejtem

1.jpg (141 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Pečené brambory ve slupce s lososem

2.jpg (70 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Snadná klasika - francouzské brambory

3.jpg (61 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama