IMG_20190929_1435251.jpg (347 KB)

Tyhle zapečené brambory už minimálně jednou ochutnal každý z vás. Někdo do nich dává klobásu, jiný kabanos. Podle našich domácích pokusů, je nejlepší kombinace slaniny a uzeného masa. S čím je máte rádi vy?

Zapečené brambory, které vidíte na fotce, jsou upečeny ve starém sporáku na tuhá paliva na chatě. To je velká paráda! Když máte možnost, vyzkoušejte.

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 450 g masa - klobásy, slanina, uzené maso - klidně mix
  • 4 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 6 vajec
  • 200 ml smetany
  • 100 ml mléka
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce sádla

IMG_20190929_1300511.jpg (206 KB)

Postup

Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky, ideálně plátky, a uvařte v osolené vodě doměkka. Maso nakrájejte na kousky, cibuli na velké kusy. Ve velkém pekáči, ve kterém budete brambory zapékat, si na plotně rozehřejte sádlo. Na něm osmahněte maso, cibuli a prolisovaný česnek. Nechejte stranou, dokud nejsou uvařené brambory.

Uvařené brambory sceďte a vmíchejte do masa v pekáči. Rozprostřete rovnoměrně, uhlaďtě. 

Smetanu rozšlehejte s vejci a mlékem, osolte a opepřete. Touto směsí zalijte brambory v pekáči.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut. Jestli už je hotovo, poznáte, když lehce zatřepete pekáčem a vidíte, že smetana s vejci už ztuhly. 

Vyndejte z trouby, nechejte chviličku vychladnout, asi deset minut, a podávejte. 

Náš tip: Pět minut předtím, než brambory vyndáte z trouby, posypejte je 100 g nastrouhané goudy.

Dobrou chuť přeje Elly.

Brambory na talíři

Rychlé a levné farmářské brambory

brambory.jpg (39 KB)

Gratinované smetanové brambory

brambory2.jpg (174 KB)

Mléčná bramborová polévka

DSC_1036.jpg (84 KB)

Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama