zapiekanky.jpg (2.34 MB)Foto: Alena Kolaříková

Super na tomhle jídle je, že do něj může použít skoro všechno, co máte v lednici a spíži. Houby můžou být mražené, sušené, čerstvé. Z lesa nebo klidně žampiony z obchodu. Sýr podle chuti, kousky papriky, rajčata, chilli papriky, kukuřice, hrášek. I když jsou bagety výborné i bez masa, můžete přidat kousky kuřecího, nadrobno nakrájenou šunku, slaninu nebo třeba hotová sous vide masa, my jsme sáhli v receptu po panence. 

Suroviny

  • 4 středně velké francouzské bagety
  • 1 balení sous vide vepřové panenky
  • 2 středně velké cibule
  • 2 hrnky sušených hub nebo 250 g žampionů
  • 1 velká červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 250 g nastrouhaného sýra (čedar, gouda, eidam)

Postup

Připravte si velkou pánvičku a v ní zahřejte olivový olej. Opečte na něm obě nahrubo pokrájené cibule a nasekaný česnek. Až začne cibule zlátnout, přidejte houby nakrájené na kousky. Kdo používá sušené houby, namočí je asi 12 hodin předem do vody. Poté scedí a použije jako čerstvé houby.
 
Přibližně za pět minut přidejte na kousky nakrájenou červenou papriku. Ochuťte solí, pepřem, kmínem a přidejte do pánve výpek z balení sous vide. Promíchejte, nalijte přibližně 100 ml vody a nechejte probublávat na střední teplotu, dokud se nevyvaří tekutina.
 
Sundejte z plotny a nechejte vychladnout. Do směsi vmíchejte polovinu nastrouhaného sýra.
 
Bagety rozkrojte podélně napůl a navrstvěte na ně střídavě houbovou směs a plátky sous vide panenky. Naskládejte vedle sebe na vyšší plech a zasypejte zbylým sýrem.
 
Zapečte v troubě vyhřáté na 180 °C, přibližně 10 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Zapečené slané palačinky

1.jpg (67 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Zapečené brambory s tvarohem, cibulí a slaninou

2.jpg (289 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Trhané krůtí maso a zapečená zelenina

3.jpg (111 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama