Podobně jako zapečené papriky, jsou i rajčata zajímavým tipem na chutné, rychlé a zdravé jídlo. Můžete do nich dát nejrůznější náplně a tak zachutnají těm, co mají rádi ryby, hovězí maso, mozzarellu, fazolky... prostě cokoliv. Vyzkoušeli jsme pro vás několik zajímavých náplní.
Rajčata máte naplněné za chvíli a upečené za dvacet minut. Můžete si je dát jen tak nebo k nim uvařit brambory nebo rýži, případně připravit salát. Ať tak či tak, jsou zajímavou a chutnou večeří i obědem.
Připravená omytá rajčata zbavte zeleného stonku, vyřízněte nahoře kolečko a vydlabejte lžící. Lehce uvnitř osolte. Dále plňte čímkoliv, na co máte chuť. Určitě vás napadnou i jiné kombinace než ty naše. Nahoru na každé rajče bude skvělý kousek nějakého sýra.
Naplněná rajčata naskládejte do pekáčku, jedno vedle druhého a upečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Dvacet minut by mělo stačit.
Přesné množství neuvádím záměrně. Záleží na tom, kolik budete plnit a péct rajčat a jestli budete připravovat jen jeden druh nebo mix.
Já jsem nakonec ještě vydlabané vnitřní části rajčat použila na polévku. Výborné!
Rajčata s mletým masem
- cibule
- mleté hovězí maso
- sůl a pepř
- sladká mletá paprika
- trocha oleje
- nastrouhaný parmezán
Na trošce oleje osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli. Po chvíli (cibule ještě nebude hnědá) přidejte mleté maso. Osolte a opepřete, přidejte papriku, případně zelené bylinky nebo česnek. Maso opečte doměkka a naplňte do vydlabaných rajčat.
Nahoru zasypejte nastrouhaným parmezánem.
Rajčata s mozzarellou a bazalkou
- kvalitní šunka s vysokým obsahem masa
- mozzarella
- čerstvá bazalka
Šunku nasekejte nadrobno, mozzarellu na kostičky, bazalku natrhejte. Všechno dohromady smíchejte a naplňte do rajčat.
Rajčata s pikantními fazoelmi a čedarem
- plechovka Bonduelle směsi Mexico (fazole a kukuřice v tomatové omáčce)
- čedar
Do vydlabaných rajčat dejte směs z plechovky. Nahoru přikryjte nastrouhaným čedarem.
Rajčata s kozím sýrem a sušenými rajčaty
- čerstvý kozí sýr
- sušená rajčata naložená v oleji
Sušená rajčata nasekejte nadrobno a rozmačkejte s měkkým kozím sýrem. Naplňte do rajčat.
Rajčata s tuňákem a ementálem
- tuňák v olivovém nebo slunečnicovém oleji
- ementál
- sterilovaná kukuřice
Ementál nastrouhejte nebo nakrájejte na kostičky. Promíchejte s tuňákem, včetně oleje a s okapanou kukuřicí. Naplňte do rajčat a nahoře přikryjte sýrem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Úžasné.
Suzanne — #21mám to úplně stejně Zima = teplá zelenina. Jedinou studenou snesu papriku, ale raději ji taky zapeču :D
Teď v zimě mi jakákoli zelenina nechutná, pokud není teplá. Takže si házím s masem na pánev i rajčata a ostatní. Tohle ocením
peetrax — #18 Náplně taky beru
to musím vyzkoušet :-) vypadá to lákavě
kobližka — #13 mně taky ne, stejně jako skoro každá zelenina, která je nějak uvařená, upečená. Ale ty náplně, ty bych si dala.
ToraToraTora — #14já nesnáším vyhazovat cokoliv. Když jsem tohle zapékala, tak jsem zapékala i cuketu a připravila z těch vnitřků úžasnou polévku. Chystám ji pro vás na příští týden.
raději zapečené brambory
super nápady - budou se hodit
Báječný nápad. jenom je mi vždy líto vyhodit ty dlabané vnitřky, takže z nich dělám omáčku. Pokud jsou takto podávána rajčata například s braborami nebo pečivem, omáčka se vždycky hodí.
Tepelně upravená rajčata mě nechutnají.
radši si je dám do salátu
Rikina — #10ani me moc nechutnaji tepelne upravena nejlepsi jsou cerstva
gerda — #5 Na zapečení je dobré kterékoli pevnější rajče, stejně se ta chuť tepelným zpracováním změní. Osobně teda mám radši rajčata syrová, vůbec tepelně neupravovaná, ale zapečené rajče s tuňákovým obsahem uvnitř, to beru, jen nedávám navrch sýr, ale sypu na to bazalku.
Na toto jsou dobrý i ty kupovaný....dělám a je to výborný
Skvělé tipy jen si počkám na rajčátka, krerá si vypěstuju na své zahrádce a to bude potom dobrota
mě v zimě rajčata také nechutnají. přijdou mi nezralá.
gerda — #5akorát to je drahéjá si musím rajčata odslupovat kvuli slinivky
funnka — #4A on není rozdíl mezi letním rajčetem ze zahrady a tou umělou hmotou ze supermarketu?
gerda — #3a to vadí,že je leden?