Foto: Shutterstock

Chladničky a mrazáky změnily bez dohad způsob nakupovaní. Místo abychom každý den běhaly do obchodu, můžeme skladovat potraviny v chladu. Ze zamrazování se za poslední dobu stal trend, ale víte vůbec, kdy se na trhu objevila první lednička? Pokusy o sestavení první ledničky probíhaly už od roku 1805, ale většinou končily katastrofou. Někteří odborníci považují za vynálezce ledničky německého profesora Carla von Lindeho, který si kolem roku 1876  nechal patentovat čpavkovou kompresorovou ledničku. Až do roku 1929 se v ledničkách běžně používaly jedovaté plyny, např. oxid siřičitý. Ve třicátých letech je nahradily freony, které vymizely až v minulém desetiletí, které nám poměrně dost zvětšovaly ozonovou díru. Dnes už máme místo ledniček chladničky, které se umí i samy odmrazovat.

Ideální teplota v mrazničce by měla být od -18 C do -20 C.

Co nezamrazovat

  • Do mrazáku nepatří horké pokrmy, které se zapaří, ztratí chuť a vytváří přebytečný led ve výparníku. Nechte ho nejprve vychladnout a až poté ho do mrazáku vložte.
  • Maso, které už bylo jednou rozmražené. To by mělo platit o všech zamrazených surovinách, ale o mase dvojnásob. Při procesu rozmrazení dochází k množení bakterií v mase, které se ale zničí tepelnou úpravou.
  • Rozhodně nezamrazujte vejce ve skořápce. Čerstvá vece by mohla popraskat a stejně jako u masa k sobě pozvou spoustu baterií. Pokud vajíčko rozklepnete do formičky na led, můžete ho tak uchovat. Ale co si budeme povídat, vždy jsou lepší čerstvá a raději jejich zamrazování vůbec nedoporučujeme.
  • Ovoce a zelenina, která má vysoký obsah vody, také není na zamrazování úplně vhodná. Zapomeňte třeba na okurku, je po rozmrazení mdlá a gumová. Z rajčat nebo z jahod je lepší udělat pyré, ale pokud se vzhledem netrápíte, na vaření jsou z mrazáku použíti v celku.
  • Vyhněte se zamrazování smažených jídel, protože ztratí křupavost a smažené maso by mohlo dokonce zhořknout.
  • Mléko uchovávat sice můžete, ale počítejte s tím, že změní strukturu a může i zhořknout. Pokud tedy přece jen mléko zamrazit chcete, rozhodně ho nebudete moct použít bez toho, abyste ho převařily. Také se mu tedy raději vyhněte.
  • Sýry jako goudu nebo parmazán zamrazovat můžete, ale brie nebo ricottu (měkké sýry), ty raději zpracujte. Můžou zhořknout a po rozmrazení se drolit.
  • Vyhněte se vařeným těstovinám. Po rozmrazení budou bez chuti a tvaru. Když už, dávejte do mrazáku jen předvařené a po vyndání je hoďte ještě na chvíli do vody.
  • Čerstvé houby se do mrazáku také nehodí. Jsou pro organismus velmi nebezpečné, protože se z nich uvolňují toxiny způsobující třeba žlučníkový záchvat. Vždy je poduste, ušetříte i místo.

Jak rozmrazovat

Foto: Shutterstock

Maso rozmrazujte pozvolna, rozhodně ho nedávejte do horké vody, aby se rozmrazilo co nejdříve. Bakterie, které se v něm množí a daří se jim právě při rozmrazování, by vám mohly způsobit nepříjemné zažívací potíže. Nechte ho tedy pozvolna pár hodin v pokojové teplotě v misce.
Co se týče třeba hub, můžete je rovnou použít do houbové omáčky, ale musíte počítat s tím, že budete mít v hrnci rázem mnohem více vody. Nechte je tedy alespoň trochu povolit v misce a přebytečnou tekutinu slijte.

Jak chladničku chránit

Kromě toho, že by měla vždy stát daleko od sporáku a slunečního světla (pokud není vestavěná), měly bychom dbát na to, abychom neměly dlouho otevřené dveře. Chladnička není televizor, i když si to někteří muži myslí. Teplý vzduch by se tak dostal dovnitř a způsobil zapínání kompresoru, které zvyšuje spotřebu energie. Nezapomeňte také pravidelně otírat prach, odmrazovat pokud námraza v mrazničce dosáhne tloušťky 3 až 5 mm a v žádném případě do chladničky či mrazáku nedávat horké pokrmy.

Tip redakce: Pokud se vám podaří v mrazničce nebo chladničce rozšířit zápach, zkuste nepříjemné pachy vypudit gelovým absorbérem, který pachy neutralizuje. Umístěte ho do police ve dveřích, aby mohl působit na všechny zásuvky. Doba účinku je asi tři měsíce a obvykle stojí okolo stokoruny. 

Čtěte také:

Reklama