Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 20 minut

cup.jpg
Foto: MORA Kapka medu

Na 12 ks si připravte tyto suroviny:

na těsto:

  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 80 ml oleje (řepkového)
  • špetku drcené vanilky
  • 150 ml smetany (12%)

na zdobení:

  • 500 g mascarpone
  • 50 g bílé čokolády
  • 60 g marcipánu nebo fondánu
  • červené potravinářské barvivo

A jak postupovat?

Do mísy vyklepněte vejce. Přidejte cukr a šlehejte do světlé a nadýchané pěny. Poté postupně přidávejte hladkou a špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidejte citronovou kůru, vanilku a poté přilejte olej a smetanu. Ušlehejte hladké těsto.

Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a do každého nalejte těsto do dvou třetin výšky. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C na prostřední úroveň a pečte při horkovzdušném režimu přibližně 20 minut. Poté nechte dortíčky vychladnout.

Mezitím posypte pracovní desku troškou moučkového cukru. Na něm pak vyválejte marcipán nebo fondán. Pokud máte váleček se vzorem, můžete jej použít na závěr. Srdíčka dejte do chladu.

Bílou čokoládu nalámejte na kousky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Poté ji zašlehejte do mascarpone. Hotovým krémem naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou a vychladlé koláčky ozdobte. Každý cupcake nakonec dozdobte ještě srdíčkem.

Tip: Pokud mají být dortíčky rovnoměrně upečené, je potřeba, aby v troubě skutečně dobře proudil vzduch. Důležitou roli hraje řešení vnitřního prostoru. Například trouby MORA mají z tohoto důvodu klenutý vnitřek po vzoru starých kamenných pecí – vzduch proudí kolem pokrmu ze všech stran a není potřeba plech během pečení „otáčet“.

Erika a blog Kapka medu
61fcf412701ebobrazek.jpgErika je nejen skvělá kuchařka, ale především zkušená autorka. A tyto dvě vášně spojila v blogu s poetickým názvem Kapka medu. „V běžném provozu se snažím vařit tak, aby mi vaření nezabralo moc času, ale přesto nikoho neošidím. Nikdy v pokrmech nechybí voňavé koření a bylinky na doladění pro chuť i pro oko. Vařím z dostupných surovin. Ráda používám sezonní suroviny. Zlatou tečkou je, jak se pokrm podává. Vždy se snažím o to, aby jídlo vypadalo na talíři hezky a dozdobím ho. A je jedno, jestli jsou to obyčejné těstoviny nebo maso na neděli, které se peklo několik hodin. Jídlo má mít chuť, vůni i barvy," říká Erika.

Jestli hledáte spolehlivou všestrannou troubu, neměla by vám ujít MORA VT 779 BX s patentovaným klenutým vnitřním prostorem pro ideální a stejnoměrné pečení. Trouba má patnáct různých programů včetně zapékání, rozmrazování, udržování teploty pokrmu nebo pečení velkých kusů masa. Ti, kdo rádi zkoušejí nové recepty, ocení program pro pozvolné pomalé pečení při nízké teplotě. Nechybí ani automatické programy a možnost zavařování v troubě. Praktické je čištění EcoClean pomocí páry z vody nalité do pekáče, manipulaci s horkými pokrmy usnadňují dokonce tři teleskopické výsuvy. Doporučená cena je 13 990 Kč.

Více na www.mora.cz

obrazek.jpg

MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 10 kg mouky. Mohou tak v nové troubě rovnou připravit spoustu dobrot pro své blízké. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.