Kdo rád vaří, jistě zná sílu bylinek. Čerstvé bylinky dají jídlu skvělou chuť i vůni. Naštěstí pro majitele bytů a antizahrádkáře koupíte čerstvé bylinky v květináčích v supermarketech i na tržnicích. A někdo si rád vypěstuje svoje vlastní.
Pěstovat můžete bylinky na zahrádce, v truhlíku za oknem nebo v květináči třeba v kuchyni. Pokud máte bylinky po ruce, nemusíte téměř vůbec používat sušené, které nejsou tak aromatické a chutné. A na pár květináčků se najde určitě místo všude.
Kdo má zahradu či dvorek, může bylinkám věnovat celý záhonek nebo si vybudovat třeba bylinkovou spirálu. O její stavbě najdete podrobný článek na našem magazínu (TADY). A jak se bylinková spirála změní za tři roky, můžete posoudit na této fotografii. Ještě nejsou všechny bylinky správně vysoké, ale to se za pár dní změní.
Jak vidíte, tak kromě užitečných vlastností bylinek vám ještě udělají parádu. Většina bylinek totiž nejen dobře chutná, ale i hezky vypadá.
Co by nemělo v bylinkové zahrádce chybět?
Nejjednodušší způsob, jak vybrat bylinky, které chcete pěstovat, je zamyslet se nad tím, které nejčastěji používáte v kuchyni. Bylinky můžete vyset ze semínek, ale koupit také již narostené sazeničky.
Pokud bylinky vyséváte, je vhodné semínka umístit třeba do kartonového obalu od vajíček. Každá rostlinka bude mít svůj prostor a budou se vám snadno přesazovat.
Petrželka - hladkolistá nebo kudrnatá
Základní bylinka do vývaru. Máte-li dost místa, vysaďte si oba druhy - hladkolistou i kudrnatou.
Kudrnatá petrželka je tuhá, lehce nahořklá se slabou vůní. Hodí se jako ozdoba salátů, chlebíčků, obložených mís. Je součástí balíčku bylinek bouquet garni.
Hladkolistá je daleko jemnější, s tmavými listy. Má plnější chuť i vůni. Říká se jí také italská nebo francouzská, protože je v těchto kuchyních často používána.
Pažitka neboli šnytlík
Dokonalá na vařené brambory, chléb s máslem nebo sýrem, do salátů a na mnoho dalších jídel. Má výraznou cibulovou chuť. Pažitku nevaříme, používáme zásadně čerstvou.
Tymián
Tato bylinka má velice drobné, aromatické listy. Jsou skvělé k drůbežímu masu a rybám. Potřebuje slunné místo a dobře propustnou půdu.
Máta
Čaj uvařený z máty je nepřekonatelným pomocníkem při nejrůznějších žaludečních obtížích. V kuchyni ji můžete použít do různých moučníků, koktejlů a také do zmrzliny.
Snese stinné místo, a až se u vás „zabydlí“, tak se chová jako plevel, rozroste se všude, kam ji pustíte. Nám až do trávy a přeji vám zažít tu vůni, když rozjedeme sekačku. :-)
Existuje hodně druhů, vyzkoušejte třeba čokoládovou mátu.
Meduňka
Tvoří výbornou dvojku s mátou. Přidáte ji do mátového čaje, vychladíte a máte skvělý osvěžující nápoj. Máta zklidní žaludek a meduňka vaši mysl.
Bazalka
Nesmí chybět u milovníků italské kuchyně. Rajčata s mozzarellou a čerstvou bazalkou jsou dokonalou letní pochoutkou. Bylinka je jednoletá, musíte ji tedy vysadit znova každým rokem. Miluje slunce a musíte ji chránit před chladem a vlhkem.
Šalvěj
Vyzkoušejte někdy pečené maso se šalvějí! Je nepřekonatelné. Šalvěj má silné listy a krásné fialové květy. Její chuť je jemně nahořklá, pikantní. Je velice cennou léčivou bylinou. Potřebuje hodně slunce a lehce propustnou půdu.
Rozmarýn
Má výraznou chuť i vůni. Je skvělý v kombinaci s jehněčím nebo skopovým masem. Určitě vám zachutná v nejrůznějších pokrmech z mletého masa.
Při pěstování je nutné ho chránit před mrazem. Proto pěstujte v květináči na terase či za oknem a na zimu přesuňte květináč domů, do tepla. Květináč však musí být dostatečně velký, protože rozmarýn má velké kořeny.
Saturejka
Je důležitou součástí provensálského koření. Má kořenitou vůni a peprnou chuť. Výborně chutná v luštěninových jídlech (usnadňuje trávení), s košťálovou zeleninou, v pomazánkách i omáčkách.
Libeček
Listy libečku jsou výborné do polévek. Přirozeně zesiluje chuť pokrmu a je velmi aromatický, proto ho používáme v malém množství (dva až tři listy).
Majoránka
Oblíbené české koření. Nemůže chybět v bramboračce, bramborových plackách, v sekané. Podporuje chuť k jídlu a trávení.
Sadíme ze semínek
Připravte si zakoupené sáčky se semínky, substrát pro výsev a nádoby na vysévání. Můžete zakoupit speciální v obchodě se zahradnickými potřebami, ale stejnou službu vám udělají i kartonové obaly na vejce. Vhodné je připravit si jmenovky s názvy bylinek, ať potom netápete, co jste vlastně vyseli.
Po vysetí můžeme zasypat hlínu perlitem. Nezadržuje vodu a zároveň zabrání vysušení substrátu.
Zalévat začneme, až se začnou objevovat první zelené výhonky. Trvá to asi šest nebo sedm dní, u každé bylinky je tato doba jiná. A i potom s vodou šetříme, vhodnější je použít rozprašovač a rostlinky pouze zvlhčovat. Zaléváme ráno. Až budou rostlinky větší a silnější, můžeme přesadit do truhlíků.
A na závěr jeden výtečný recept
Jarní bylinková polévka
5 hrstí zelených bylinek - kopřivy, špenát, listy jahodníku, petrželka, medvědí česnek, listy pampelišky...
1,5 l zeleninového vývaru
kousek másla
trochu hladké mouky
2 stroužky česneku
250 ml smetany
sůl a pepř
muškátový oříšek
krutony
Bylinky opláchneme a nasekáme. V hrnci rozpustíme máslo, nasypeme na něj mouku a připravíme hladkou jíšku.
Přidáme bylinky a mícháme asi půl minuty až minutu. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut a přidáme prolisovaný česnek.
Nakonec přidáme smetanu, dochutí solí, pepřem a muškátovým oříškem a rozmixujeme dohladka.
Podáváme s krutony, které si připravíme třeba z toastového chleba nebo rohlíků.
TIP: Do polévky můžeme rozšlehat ještě vajíčko nebo přidat dvě uvařené brambory.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
bylinky si pěstuji na balkoně
mam venku na terase v kvetinaci
taky se snažím o pěstování
krásné taky pěstuji
Anai — #7 to je fakt, mojito se k dnešnímu počasí nehodí
a je pravda že ty bylinky z hyper-super vůbec nerostou, budu se muset poohlédnout po nějakém jiném zdroji...
Ivásek — #9
Tak bych dopadla i já! proto pěstuju jen šnytlík a petrželku
Vůbec nejsem zahrádková, ale konzumentní ano.
Též jsem si na pavlači založila truhlíkovo-bylinkovou zahrádku, ale neb jsem bylinkový antitalent a poznám max. mátu (mám tři druhy) a neb jsem si nepoznačila, co jsem si koupila, tak se v té zelené změti nevyznám a vůbec nevím, co mi to tam roste
taky už mám na balkoně pažitku, mátu, libeček, petrželku a medvědí česnek ... teď už jen, aby bylinky rostly
Žábina — #6 Úplně mi děláš chutě, i když v tak ošklivém počasí, jako je dnes, bych si místo mojita dala radši panáka slivovice a zázvorový čaj, abych nenastydla. V hyper-super, konkrétně Bille, jsem kupovala taky, ale to nic nevydrží, prostě nerostou ani trošku, chce to květináč třeba z farmářských trhů, nebo prostě od malých živnostníků - akorát že nemají vždy všechny bylinky.
Anai — #1 máta mi roste divoce na chalupě a máš pravdu, na domácí mojito nic nemá

já si bazalku vždy kupuju tu co prodávají v květináčích normálně v hyper-super, na to vaření mi stačí a když potřebuju koupím zas novou
letos jsem dostala od sousedů odnož šalvěje, tak zkouším jestli zakoření
cihlovou spirálu jsem asi před deseti lety zrušila, pro takovýho maniaka v pěstování bylin jako jsem já nepraktická věc, nedá se totiž nafouknout, malý bylinkový záhonek se ovšem může rozrůst do obr záhonu
mavik001 — #3 ...a pak že nerosotu
už mi taky rostou
...........
Založila jsem si bylinkový parapet....na víc mi to zatím nedá
Bylinky miluju, a sušené už téměř nepoužívám. Ale ač mám slunný balkon, ze semínek se vypěstovat nedaří, dokonce ani darované od kamarádky nevydržely. Nějakou dobu se tam daří bylinkám od mé zelinářky ze stánku tady před Dívčí školou - ale na věky taky ne - přestože se přesadím do většího květináče, pažitka má za chvíli dřevnaté stonky a ani bazalka nevydrží věky. Teď zkouším dát do vody bazalku z plastu z Billy - kupodivu zakoření, napadlo mě jí vysadit stejně jako řízek pokojové rostliny! Pěstuju vše kromě meduňky, majoránky (česká jídla téměř nevařím) a libečky (polévky také ne). Rozmarýn dávám i na ryby a mátu si pořídím na léto do mojiita
- správně vyrobené je úžasně osvěžující.