Tradiční zákusek
Indiánek je tradiční český zákusek, který se skládá z piškotového základu (tzv. bufleru), na němž je vrstva sladkého bílkového sněhu, často ochuceného ovocným pyré, a celý je namočený do čokoládové polevy. Tento dezert patří mezi stálice českých cukráren a je oblíbený pro svou nadýchanou strukturu a sladkou chuť.
Historie
Název "indiánek" pochází z německého slova "Indianer". Podle některých zdrojů se počátkem 19. století ve Vídni proslavil zákusek podávaný po divadelních vystoupeních indického mága. Tvarem i barvou připomínal exotické účinkující v turbanech, a proto dostal název "Indianer", což se do češtiny přeneslo právě jako "indiánek".
Foto: Martina Kynstlerová
Potřebujeme:
Bufler:
- 2 vejce
- 35 g cukru krystalu
- 50 g hladké mouky
- 15 g vody
- špetku soli
Ovocná pěna:
- 120 g bílků
- 240 g cukru krystal
- 80 ml pyré / malinové z mučenky
- ½ lžičky kyseliny citronové
Poleva:
- 300 g karamelové čokolády (Gold – Callebaut)
- 30 g kakaového másla
Na posyp:
- lyofilizované ovoce
Postup:
- Na piškoty si v robotu vyšleháme bílky se špetkou soli a 35 g cukru do tuhého sněhu. Následně zašleháme žloutky s vodou. Nasypeme mouku a řádně stěrkou promícháme. Rozehřejeme troubu na 170 °C horkovzduch. Přendáme do cukrářského sáčku na plech vyložený pečícím papírem a děláme malé podlouhlé piškoty. Upečené korpusy necháme vychladit na mřížce.
- Pěnu si připravíme tak, že si dáme nad vodní páru zahřát bílky s cukrem a kyselinou citronovou, lehce promícháváme, dokud nemají bílky s cukrem teplotu 85 °C. Nyní necháme pracovat robot, přilijeme pyré. Vyšleháme do husté pěny. Sněhová hmota by měla být pevná. Přendáme do cukrářského sáčku a za pomocí špičky nanášíme pěnu na piškoty.
- Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu s kakaovým máslem. V této polevě budeme máčet nastříkané piškoty. Namočíme je, oklepeme, a dáme na mřížku.
Tip Martiny Kynstlerové ze zlínské Školy vaření: Než poleva zaschne posypeme je lyofilizovaným ovocem.
Zlínskou Školu vaření najdete v Bistrotéce Valachy, která sídlí v citlivě zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín. Kdysi sem chodili obědvat Baťovi zaměstnanci, dnes je místem setkávání gurmánů, hobby kuchařů a nadšenců pro kvalitní gastronomii. Pod jednou střechou propojuje několik provozů: Bistro restauraci nabízející snídaně, polední menu i stálý jídelní lístek, obchod s vlastní pekárnou a kavárnu. |
Zdroj receptu: Martina Kynstlerová, www.bistrovalachy.cz, toprecepty.cz
Nový komentář
Komentáře
Vypadá zajímavě, bude to mňam

