Mangovnik.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Mangovník je v mnoha ohledech jedinečný strom, dorůstá do výšky 20 metrů, dožívá se v průměru 100 let a každoročně na něm vykvete přibližně čtyři miliony květů, z nichž vzejde v plod „pouze“ dvacet pět tisíc. Za svůj dlouhý život tak stihne urodit až dva miliony plodů. 

Šťavnatá, žlutá dužina manga dokáže ozvláštnit každý recept, ať už ho použijete ve studené či teplé kuchyni.

Pokud chcete déle skladovat zralé mango (označené RTE, tedy ready to eat), uchovávejte ho ideálně v lednici. Pokud se rozhodnete koupit mango bez označení RTE, tedy nezralé a tvrdé plody, je ideální je nechat volně položené při pokojové teplotě. Na parapetu okna se mohou nezralá manga ještě mírně dovybarvit – odbouráním chlorofylu se objeví karoteny žluté/oranžové/červené barvy. Mango může vážit až 2 kilogramy, v obchodě však nejčastěji najdete manga o váze 350 gramů až 750 gramů.

Tato žlutá pochoutka je velmi bohatá na vitamín A i C a při konzumaci 300 g manga pokryje doporučený denní příjem těchto vitamínů. Je výborné pro regeneraci kůže, ale také sliznic. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, které jsou balzámem na nervy, ale také pomáhají předcházet kožním problémům. Hojně obsažené jsou také minerály, především draslík, hořčík a železo. Konzumace manga se doporučuje při vysokém krevním tlaku, ale i diabetikům.

Mango v kuchyni

Dužina manga je sytě žlutá, ale může být oranžová i světle žlutá, záleží na odrůdě a zemi sklizně. Zralé je velice šťavnaté a obsahuje až 41 aromatických substancí, díky kterým má nezaměnitelné aroma a chuť. S velikou oblibou se konzumuje čerstvé, výborné je však také v salátech, ať už ovocných nebo zeleninových. Skvěle chutná vychlazené a nakrájené na kostky. Přidat ho můžete do jogurtů nebo smoothies. Sorbet z manga nebo zmrzlinový pohár jsou zaručené odměny. Díky výrazné chuti a vysoké šťavnatosti se z něj připravují skvělé marmelády a džemy. Gurmánský zážitek vám mango zaručí, když jej přidáte jako přílohu k masitým a slaným pokrmům. Oblíbené je především ve formě mango-chutney, což je rozvařené mango se zeleninou a kořením. Toto chutney je pak vhodné zejména k rybám nebo drůbežímu masu. Pokud jste milovníci sýrů, určitě si pochutnáte na kombinaci manga se sýry typu hermelín nebo camembert. 

Jste-li začátečníci nebo jen zvědaví, jak se mango krájí, podívejte se na pár tipů, jak nakrájet mango. Pozor, poslední způsob bude fungovat jen s opravdu zralými kousky.

Zdroj info: Tiskové informace/Titbit, healthline, FoodData central