Pokud hledáte inspiraci pro vánoční tabuli, přinášíme vám několik vyzkoušených receptů!
250 g čerstvých hub nebo 30 g sušených hub, 300 g trhaných krupek, 20 g vepřového sádla, 1 cibule, sůl, kmín, česnek, majoránka
Krupky propláchneme vodou a necháme okapat. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme ji na sádle. Přidáme okapané krupky, krátce je opražíme, zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a do měkka vaříme. Čerstvé houby nakrájíme a na 20 gramech sádla je 15 až 20 minut dusíme s kmínem. Sušené houby den předem namočíme, pak vodu slijeme, houby vymačkáme a upravujeme stejným způsobem jako čerstvé houby. Do uvařených krupek vmícháme podušené houby, rozetřený česnek, majoránku a sůl. Promícháme a vložíme do vymaštěného pekáčku a zapékáme asi 25 minut v horké troubě.
J
250 g jáhel, 1 l mléka, 120 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 30 g másla, 250 g namočených sušených švestek, citrónová kůra, sůl
Sušené švestky namočíme na hodinu do horké vody. Jáhly alespoň třikrát propláchneme vroucí vodou a vsypeme je do studeného mléka, které osolíme špetkou soli. Na mírném plameni vaříme do vytvoření kaše. Do hotové kaše vmícháme cukr, máslo, citronovou kůru, žloutky a dotuha ušlehaný sníh z bílků. Nakonec vmícháme okapané sušené švestky. Směs vložíme do vymazaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.
TIP: Pokud vám zbyly z pečení vánočního cukroví bílky, ušlehejte je s trochou cukru na tuhý sníh. Jahelník nechte zrůžovět a pak na něj naneste sníh z bílků. Jahelník dále pomalu zapékejte při mírnější teplotě.
400 g hladké mouky 00, 140 g moučkového cukru, 50 g Hery, 2 celá vejce, 3 lžíce medu, ½ kávové lžičky jedlé sody, lžička koření (mletý anýz, hřebíček, nové koření, skořice, badyán), 1 lžička kakaa
Koření utlučeme v hmoždíři najemno. Všechny suroviny dobře zpracujeme na těsto, které necháme do druhého dne „odpočinout“ v lednici. Z těsta vyválíme 2–3 mm vysokou placku a vykrajujeme různé tvary. Plech vyložíme pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě. Ještě teplé perníčky potíráme rozšlehaným vejcem. Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou.
Poleva: 1 bílek, 150 g moučkového cukru, lžíce citrónové šťávy
UPOZORNĚNÍ: Pokud chcete mít perníčky i na stromečku, nezapomeňte do nich před pečením vytvořit dírku.
6 větších brambor, 1 malý nebo půl velkého celeru, 2 mrkve, 1 petržel, 1 cibule, 1 vejce, 1 malá konzerva steril. hrášku, sterilované sladkokyselé okurky, 150 g bílého jogurtu, hořčice, sůl, pepř, ocet
Brambory uvaříme den předem v osolené vodě. Zeleninu očistíme a uvaříme v osolené a lehce okyselené vodě. Cibuli nakrájíme a spaříme horkou vodou. Brambory, zeleninu, uvařené vejce a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme okapaný sterilovaný hrášek, cibuli a promícháme. Přidáme bílý jogurt, malou lžičku hořčice, pepř a podle chuti dosolíme.
Namísto kapra si zkuste tento rok připravit filety z mořské ryby Pangasius. Je nejen bez kostí, ale není ani tolik cítit rybinou a chutná zejména dětem. Upravit ji můžete tradičně smažením, zdravější variantou je však pečení na malém množství oleje v troubě.
Více informací o zdravém životním stylu, recepty, tipy na to, jak efektivně shodit nechtěná kila, poradny najdete na www.zijzdrave.cz
Nový komentář
Komentáře
perníčky peču také.Pvní dávku ani nestačím nazdobit,hned je přyč.
Letos budeme mít k salátu lososa
Houbového kubu, děláme perníčky ty .
už máme hotové a děti je už skoro snědly
My máme zajeté svoje recepty.
Něco pro inspiraci vyzkouším.
Kubu nedělám, perníčky už mám.
No mám pocit že se inspiruji
Houbového kubu můžu, mňam
kubu dělám občas i mimo vánoce
Jo,dala bych si všechno,kdyby mi to někdo uvařil. :o)))
Mě nejvíc zaujaly perníčky.
Kubu máme pravidelně
Na kubu vždycky nějak zapomenu.
Kubu nevařím, ale kyselicu
Taky dělám lehký bramborový salát s jogurtem během roku, ale cibuli povařím vteřinku v laku od okurek a zchladím,jinak postup stejný, ale o vánocích si udělám nezdravý s majnézou, už se na něj těším.
kubu děláme taky a k řízkum a salátu potom ještě mořský potvory
když celej rok zdravě aspon na svátky nám dejte volno a dopřejte salátek a řízečky
u nás opět vyhraje smažený kapřík a salátek
my zůstaneme u svýho...kapr a salát