DSC_2599.jpg (82 KB)

Je to snadné. Jen si uvědomte, jaké máte rádi chutě. A podle toho si připravte omáčky přesně na míru sobě, své rodině a svým přátelům. Já jsem tentokrát zkoušela několik domácích majonéz pro Grillzónu PE-PO a vy je můžete vyzkoušet také. Všechny jsou výborné a hodí se jak k masu, tak k zelenině.

Základní majonéza

  • 3 žloutky
  • 270 – 400 g olivového nebo slunečnicového oleje
  • 2 – 4 lžíce bílého vinného octa nebo citronové šťávy
  • 1 malé lžičky hořčice
  • sůl

 
Všechny suroviny, ze kterých připravujete domácí majonézu, musí mít pokojovou teplotu. Vyndejte je proto z lednice, či ze spíže alespoň, hodinu až dvě před samotným vařením.

Pracujte ručním šlehačem, šlehejte na střední rychlost. Můžete šlehat i ručně. Připravte si nahřátou a suchou mísu.

Nejprve šlehejte dvě minuty samotné žloutky. Přidejte sůl, ocet (nebo citronovou šťávu) a hořčici. Raději méně, dochutit můžete i na konci. Až žloutky trochu zhoustnou, můžete začít přidávat olej. Ten přilévejte velice pomalu, raději po kapkách. Hustější směs a krémovitost majonézy znamenají, že můžete začít oleje přilévat trochu rychleji.

Raději přidejte minimální množství oleje z rozpisu surovin. K opravdu velkému žloutku můžete přidat maximálně 180 g oleje. Když přidáte více, majonéza bude řídká. Takže raději méně.

Dochuťte solí, pepřem a malým množstvím hořčice. Skladujte v lednici.
Základní majonézu můžete dát dochucovat.

DSC_2613.jpg (83 KB)

Majonéza s pečeným česnekem

  • 1 šálek základní majonézy
  • 2 hlavičky česneku
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Česnekům seřízněte vršek, dejte do menšího pekáče. Lehce osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem. Pečte na 160 °C, asi hodinu. Měkký česnek vyloupejte ze slupek a dejte do základní majonézy.
Ochuťte solí a pepřem. Promíchejte vidličkou, tím také rozmělníte česnek na jemno.

DSC_2620.jpg (79 KB)

Majonéza s limetkou a chilli

  • 1 šálek základní majonézy
  • 1 limeta
  • chilli podle chuti
  • sůl

Nastrouhejte kůru z limety do majonézy. Přidejte šťávu z poloviny limety a také sušené chilli a sůl. Promíchejte.

DSC_2619.jpg (89 KB)

Majonéza s rajčaty

  • 1 šálek majonézy
  • 10 cherry rajčat
  • sůl
  • pepř

Majonézu rozmixujte s cherry rajčaty tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat také bazalku.

Dobrou chuť přeje Elly.

K čemu můžete podávat domácí majonézy?

Grilované placičky z mletého masa

gril1.jpg (40 KB)

Grilované kuřecí kousky se salátem a čerstvým pečivem

kure.jpg (174 KB)

Grilované špízy

spizy1.jpg (101 KB)

Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková

Uložit

Uložit