Je to snadné. Jen si uvědomte, jaké máte rádi chutě. A podle toho si připravte omáčky přesně na míru sobě, své rodině a svým přátelům. Já jsem tentokrát zkoušela několik domácích majonéz pro Grillzónu PE-PO a vy je můžete vyzkoušet také. Všechny jsou výborné a hodí se jak k masu, tak k zelenině.
Základní majonéza
- 3 žloutky
- 270 – 400 g olivového nebo slunečnicového oleje
- 2 – 4 lžíce bílého vinného octa nebo citronové šťávy
- 1 malé lžičky hořčice
- sůl
Všechny suroviny, ze kterých připravujete domácí majonézu, musí mít pokojovou teplotu. Vyndejte je proto z lednice, či ze spíže alespoň, hodinu až dvě před samotným vařením.
Pracujte ručním šlehačem, šlehejte na střední rychlost. Můžete šlehat i ručně. Připravte si nahřátou a suchou mísu.
Nejprve šlehejte dvě minuty samotné žloutky. Přidejte sůl, ocet (nebo citronovou šťávu) a hořčici. Raději méně, dochutit můžete i na konci. Až žloutky trochu zhoustnou, můžete začít přidávat olej. Ten přilévejte velice pomalu, raději po kapkách. Hustější směs a krémovitost majonézy znamenají, že můžete začít oleje přilévat trochu rychleji.
Raději přidejte minimální množství oleje z rozpisu surovin. K opravdu velkému žloutku můžete přidat maximálně 180 g oleje. Když přidáte více, majonéza bude řídká. Takže raději méně.
Dochuťte solí, pepřem a malým množstvím hořčice. Skladujte v lednici.
Základní majonézu můžete dát dochucovat.
Majonéza s pečeným česnekem
- 1 šálek základní majonézy
- 2 hlavičky česneku
- sůl
- pepř
- olivový olej
Česnekům seřízněte vršek, dejte do menšího pekáče. Lehce osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem. Pečte na 160 °C, asi hodinu. Měkký česnek vyloupejte ze slupek a dejte do základní majonézy.
Ochuťte solí a pepřem. Promíchejte vidličkou, tím také rozmělníte česnek na jemno.
Majonéza s limetkou a chilli
- 1 šálek základní majonézy
- 1 limeta
- chilli podle chuti
- sůl
Nastrouhejte kůru z limety do majonézy. Přidejte šťávu z poloviny limety a také sušené chilli a sůl. Promíchejte.
Majonéza s rajčaty
- 1 šálek majonézy
- 10 cherry rajčat
- sůl
- pepř
Majonézu rozmixujte s cherry rajčaty tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat také bazalku.
Dobrou chuť přeje Elly.
K čemu můžete podávat domácí majonézy?
Grilované placičky z mletého masa
Grilované kuřecí kousky se salátem a čerstvým pečivem
Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Dobroty.
Díky za tipy, vyzkouším...