Spicy Butter Enzo
Recept na drink:
- Do mixeru, či smoothie makeru nalijeme 1 hrnek horké filtrované kávy Enzo Bencini Elemento
- Přidáme lžíci kořeněného másla a 2 lžičky cukrového sirupu demerara
- Vše řádně promícháme v mixeru, aby se vytvořila pěna
- Přelijeme do sklenice a ozdobíme badyánem a muškátovým oříškem
Příprava filtrované kávy ve french pressu:
- 15g zrnkové kávy nejprve na hrubo umeleme a nasypeme do french press
- Zalijeme 250ml vody o teplotě 95°C a cca 20 sekund mícháme
- Kávu necháme louhovat 3 minuty, zamícháme a necháme minutu usadit sedlinu
- Poté píst stlačíme dolů, ale netlačíme na něj, abychom kávu neznečistili
Příprava kořeněného másla:
- Do šlehače s lopatkovým nástavcem dáme 1hrnek změklého másla
- Přidáme 1 hrnku třtinového cukru, a mix zimního koření, které jsme nejprve podrtili
- Špičku lžičky mleté skořice, 1 lžičky nového koření, špetku mletého zázvoru, 2 hřebíčky, špetku soli.
- Po umíchání vložíme do misky, či fólie a dáme do chladničky, kde vydrží až 2 týdny.
Kávu Enzo Bencini pořídíte ZDE
Enzo La Bomba
Recept na drink:
- Nejprve si předehřejeme sklenici
- 2cl tmavý rum (podle chuti, alkohol se nemusí přidávat)
- 6cl domácí vaječný likér
- 3cl Enzo Bencini Elemento Espresso
- Domácí šlehačka ze šlehačkové lahve
- Nastrouhaná hořká čokoláda
Recept na domácí vaječný likér:
- 500ml kondenzované mléko
- 400ml plnotučné mléko
- 1 vanilkový lusk – rozříznout, vyjmout zrníčka a vhodit i zbylý celý lusk
- 5 žloutků
- 300ml kvalitního 5tiletého tmavého třtinového rumu
Příprava:
- Do velké mísy, kterou umístíme nad vodní lázeň a vložíme žloutky, které rozmícháme v mléce a přidáme kondenzované mléko
- Přidáme zrníčka z jednoho vanilkového lusku
- Směs promícháme a pomalinku zahříváme do krémové konzistence (jako šodó)
- Necháme zchladnout minimálně na 50C a přidáme rum dle chuti
- Řádně promícháme a přelijeme do vyvařené lahve, kterou po vychladnutí umístíme na 14 dní do lednice.
Pozn.: Bombardino je alkoholický nápoj původem z Itálie. Je docela podobný našemu vaječnému koňaku, který je o něco silnější. Nejčastěji ho potkáte u sjezdovky, kde si ho můžete dát na zahřátí. Bombardino se ale také může podávat smíchané s kávou. Je to velice chutný nápoj, rychle vás zahřeje a díky kávě i pořádně nakopne. Na ozdobu použijte šlehačku, která celý nápoj ještě vylepší. Ochutnejte a zamilujte si tento nápoj na studené zimní večery.
Kávu Enzo Bencini pořídíte ZDE
Enzo Salted Caramel Cold Brew
Recept na drink:
- Plná sklenice ledu
- 2dcl ledová káva Enzo Cold Brew (Enzo Bencini Elemento)
- 2cl domácího sirupu slaný karamel
- Po okraj sklenice navrstvíme šlehanou smetanu s mlékem (1:1) a špetkou soli
- Ozdobíme karamelem
Příprava ledové kávy „Cold Brew“
- 30g zrnkové kávy nejprve na hrubo umeleme a nasypeme do plastové nádoby
- Zalijeme přefiltrovanou studenou vodou, uzavřeme a louhujeme 16h v pokojové teplotě
- Přecedíme přes jemné kuchyňské sítko a následně kávový filtr do vymyté lahce
- Minimálně na hodinu vložíme do lednice a můžeme používat
Sirup slaný karamel:
- 200g cukru krupice
- 80g máslo (povolené)
- 120ml smetany ke šlehání (30%+)
- 1 a 1/2 lžičky soli (maldon)
- pár kapek vanilkového extraktu
Příprava:
- Cukr během 15 minut postupně rozpustíme na středním ohni na pánvi a lehce mícháme pomocí dřevěné vařečky.
- Stáhneme plamen, přidáme povolené máslo, mícháme cca 3-5 min. metličkou a za stálého míchání pomalu přiléváme smetanu.
- Na závěr přidáme lžičku, lžičku a půl maldonské soli a pár kapek vanilkového extraktu.
- Celý proces trvá maximálně 30 minut, pokud vám zbydou hrudky, preceďte je při přelévání do vyvařené lahve přes jemné kuchyňské sítko. Sirup vydrží v lednici až 2 měsíce.
Kávu Enzo Bencini pořídíte ZDE
Enzo Winter Coffee
Recept na drink:
- Nejprve si předehřejeme sklenici
- Odměříme 3cl vaší oblíbené whisky (irská je nejlepší)
- Přidáme 2 lžíce medového sirupu se skořicí
- 6cl filtrované kávy Enzo Bencini Elemento a zamícháme
- Přes lžičku navrstvíme 3cl ručně našlehané smetany (30%+)
- Ozdobíme celou skořicí
Příprava Enzo filtrované kávy (French press, Aeropress, Dripper)
- 18g zrnkové kávy nejprve středně umeleme a nasypeme do konvice
- Zalijeme 250ml vody o teplotě 95°C a cca 20 sekund mícháme
- Kávu necháme louhovat 3 minuty, zamícháme a necháme minutu usadit sedlinu
- Poté píst stlačíme dolů, ale netlačíme na něj, abychom kávu neznečistili
Příprava domácího medového sirupu se skořicí
- Do hrnce odměříme hrnek vody a ohříváme k bodu varu
- Přidáme hrnek medu a mícháme, dokud nevznikne konzistence sirupu
- Vložíme celou skořici, necháme 10 minut prohřívat a odstavíme z plamene
- Počkáme do vychladnutí, asi 20 minut a scedíme do vyvařené lahve
- Uchováváme v lednici
Kávu Enzo Bencini pořídíte ZDE
Nový komentář