DSC_2391.jpg (95 KB)

Recept, který měly v oblibě už naše babičky. Levné jídlo, které stačí doplnit vařeným vajíčkem, protože zadělávané kedlubny mají výbornou chuť. Skvěle chutnají posypané čerstvým koprem, jsou levné a snadné.

Suroviny

  • 5 mladých kedluben, včetně listů
  • 100 g másla
  • trochu cukru (podle chuti, ideálně asi 1 lžíce)
  • sůl podle chuti
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • 2 - 3 lžíce hladké mouky
  • 400 ml smetany na vaření
  • zelená petrželová nať nebo kopr na posypání

k podávání

  • vařené brambory
  • vařené vejce

Postup

Kedlubny nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na plátky či kostičky. Jak se komu líbí. Ve velké hrnci si rozpusťte polovinu másla. Vsypejte na něj kedlubny a nadrobno nakrájené mladé kedlubnové lístky. Ochuťte solí, pepřem a cukrem. Společně chvíli restujte.

DSC_2387.jpg (75 KB)

Zalijte kedlubny vodou, aby byly ponořené, více ne. Nedávejte zbytečně moc vody. Ztlumte teplotu a přikryjte poklicí. Vařte doměkka, jak dlouho záleží i na tom, jak jste nakrájeli kedlubny. Nastrouhané kedlubny budou měkké za chvilku, ty na kostky budou potřebovat asi 10 až 15 minut.

Voda z měkkých kedluben je téměř vyvařená. Přidejte zbytek másla a zaprašte moukou. Promíchejte a zalijte smetanou. Opět promíchejte a při mírné teplotě asi 10 až 15 minut povařte. Průběžně míchejte. 

DSC_2394.jpg (74 KB)

Podávejte s vařeným vejcem nebo vařeným hovězím masem a brambory. Posypat můžete čerstvým koprem nebo zelenou petrželovou natí. 

Náš tip: Místo sladké smetany můžete použít zakysanou smetanu.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tři skvělé omáčky na našem magazínu

Nejlepší koprová omáčka

kopr6.jpg (69 KB)

Houbová omáčka

houbova1.jpg (96 KB)

Poctivá rajská omáčka

rajska9.jpg (66 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama