Recept, který měly v oblibě už naše babičky. Levné jídlo, které stačí doplnit vařeným vajíčkem, protože zadělávané kedlubny mají výbornou chuť. Skvěle chutnají posypané čerstvým koprem, jsou levné a snadné.
Suroviny
- 5 mladých kedluben, včetně listů
- 100 g másla
- trochu cukru (podle chuti, ideálně asi 1 lžíce)
- sůl podle chuti
- špetka čerstvě mletého pepře
- 2 - 3 lžíce hladké mouky
- 400 ml smetany na vaření
- zelená petrželová nať nebo kopr na posypání
k podávání
- vařené brambory
- vařené vejce
Postup
Kedlubny nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na plátky či kostičky. Jak se komu líbí. Ve velké hrnci si rozpusťte polovinu másla. Vsypejte na něj kedlubny a nadrobno nakrájené mladé kedlubnové lístky. Ochuťte solí, pepřem a cukrem. Společně chvíli restujte.
Zalijte kedlubny vodou, aby byly ponořené, více ne. Nedávejte zbytečně moc vody. Ztlumte teplotu a přikryjte poklicí. Vařte doměkka, jak dlouho záleží i na tom, jak jste nakrájeli kedlubny. Nastrouhané kedlubny budou měkké za chvilku, ty na kostky budou potřebovat asi 10 až 15 minut.
Voda z měkkých kedluben je téměř vyvařená. Přidejte zbytek másla a zaprašte moukou. Promíchejte a zalijte smetanou. Opět promíchejte a při mírné teplotě asi 10 až 15 minut povařte. Průběžně míchejte.
Podávejte s vařeným vejcem nebo vařeným hovězím masem a brambory. Posypat můžete čerstvým koprem nebo zelenou petrželovou natí.
Náš tip: Místo sladké smetany můžete použít zakysanou smetanu.
Dobrou chuť přeje Elly.
Tři skvělé omáčky na našem magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Dnes vyzkoušela a chutnalo nam to. Zařadim mezi letní jídla. Ke koprovce a bramborám s tvarohem .
Krásné kedlubny mám zrovna na záhoně, tak díky za recept, určitě vyzkouším...
Ochutnala bych. Vsechny omačky vypadají lakavě.
Zrovna dnes u nás byla kedlubnová omáčka.
Dobroty.
Mně se to tedy líbí, stejně jako i ty ostatní omáčky...vyzkouším...
tak tohle fakt ne