Snad každá z vás někdy zažila problém, který se nazývá zácpa.

Jeho vznik provázejí nelibé pocity, jakými jsou nafouknuté a bolavé břicho, vystřelující bolesti z břicha, ale i únava a bolesti hlavy. Tato porucha vylučování zvaná zácpa, může mít na naše zdraví velmi neblahý vliv.

 

Co se děje při zácpě v našem těle?

 

Toxické látky, které by měly být z těla odstraněny co nejrychleji, pobývají v našich střevech příliš dlouhou dobu. Odtud pronikají do krevního oběhu a dalších orgánů. Náš organismus je těmito zplodinami neustále přiotráven. Právě toto se projevuje únavou, nesoustředěností a bolestí hlavy.

Hnilobné bakterie a kvasinky navíc produkují toxické láky, které dál zhoršují látkovou přeměnu na úrovni buněk organismu.

 

Jaký vliv má zácpa na náš organismus?


Po čase přirozené čistící a ochranné mechanismy zátěž nezvládnou a dochází k ochoření orgánů. Může dojít k onemocnění srdce, ledvin, jater, slinivky…

Zácpa má bezprostřední vliv na onemocnění střev. Je rizikovým faktorem vzniku zánětů, polypů, hemeroidů i rakoviny.
Křečové žíly jsou též zhoršovány dlouhodobou zácpou.

 

 

Kdy hovoříme o zácpě a jak zácpá vzniká?

 

Pokaždé když nedochází k pravidelnému vyprazdňování, hovoříme o zácpě.

V četnosti existují individuální rozdíly od 1 do 4 stolic denně.

Zácpa může být způsobena organickou překážkou ve střevech a jejich okolí, nesprávnou výživou, nedostatkem tekutin, ochabnutím střevní peristaltiky v důsledku nadměrného užívání projímadel a stresem.

 

 

Jak zácpě předcházet?

 

Jezte vlákninu

Pro správnou aktivitu střev je nepostradatelná vláknina. Ta je ve velké míře obsažena v ovoci, zelenině, luštěninách (nejvíc v soje), celozrnném pečivu a obilninách, ovesných vločkách a pšeničných otrubách.
Vlákninu je nutno do organismu přidávat pozvolna a je nutno zvýšit příjem tekutin na šest až osm sklenic vody denně. Pokud začnete jíst více vláknité stravy, mohou se zpočátku objevit určité potíže - plynatost, nadýmání, které do dvou až tří týdnů zmizí.
Při užívání pšeničných otrub nepřekračujte zpočátku dávku 1 polévková lžíce denně a dostatečně pijte, aby byla vaše stolice měkká.

Švestky, fíky, meruňky

Projímavé účinky mají švestky. Můžete je konzumovat syrové, vařené, pečené i sušené. Též se doporučuje každý den ke snídani osminka litru švestkové šťávy smíchaná s troškou jablečného moštu. Mezi další projímavé ovoce patří datle a fíky. Slabší projímavý účinek mají meruňky a broskve.

Využijte zcela přírodní produkty

Odvar ze lněného semene je vynikajícím lékem pro střeva. Odstraňuje zácpu, normalizuje činnost střevní mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesů. Odvar připravíte pětiminutovým povařením 1 lžíce lněných semínek v půl litru vody.

 

 

 

 

Zdroj: doktorka.cz


   
TÉMATA:
ZDRAVÍ