Posezení s rodinou a přáteli u grilu s libě vonícími lahůdkami patří k létu stejně jako koupání a dovolená. Není nad to strávit hezké chvilky s blízkými lidmi a pochutnávat si přitom na připravených delikatesách zalévaných lahodným vínem či jinými nápoji...
A nemusíte kvůli tomu jezdit ani na chatu či chalupu. Stačí vlastní dvorek či zahrada, nebo prostorná terasa. Pokud však váš byteček „jak klícka“ podobným komfortem neoplývá, nezoufejte! Při troše dobré vůle a při omezeném počtu účastníků „miniparty“ postačí i docela malinká zahrádečka nebo balkonek.
Snad nic jiného nechutná tak skvěle jako jídlo s vůní ohně. Tuto oblíbenou úpravu pokrmů člověk přivedl k dokonalosti tím, že nejprve vymyslel, jak oheň spoutat, aby mu lépe sloužil, a hned poté jej nahradil novými, sice méně romantickými, ale stejně účinnými technologiemi, které lahodné pokrmy připraví pomocí tepla z plynu nebo elektřiny.
Grilovat se dá různě. Pochutnat si můžete na pokrmech připravených v žáru řeřavých uhlíků, na elektrické ploténce, lávovém kameni či na jakékoli kamenné desce (nikdy neberte kameny od vody – při vysokých teplotách pukají a rozpadají se). Grilování – barbecue – je vlastně zhotovení jídla na roštu (v angličtině grill = rošt) a právě v létě si je můžeme vychutnat do sytosti.
Na dřevěném uhlí připravíme téměř všechno, co nás napadne: maso, ryby a mořské plody, všechny zástupce drůbeže, uzeniny, rozmanité špízy a karbanátky, ale i sýry a samozřejmě také zeleninu a ovoce.
Vše chce ale svůj čas a postup. Maso je dobré okořenit, proto je buďto předem naložte do speciálních marinád, nebo maso připravte přírodně či lehce kořeněné a dochuťte je namáčením do rozmanitých omáček, dipů a sals.
Chce to jen dodržet pár zásad a dokonalý – a hlavně velmi chutný – výsledek se zaručeně dostaví.
Pozor, začínáme!• před grilováním nechte maso nějakou dobu marinovat, bude potom jemnější, křehčí a chutnější
• během pečení potírejte surovinu marinádou, aby příliš nevysychala
• upřednostňujte maso libovější, tuk z příliš prorostlého masa se přepalováním na grilu stává zdraví velmi škodlivým
• uhlí zapalujte tradičním způsobem – tedy nikoliv benzínem, lihem či jiným podpalovačem do kamen (lze zakoupit i speciální „ekologické“ podpalovače určené jen pro grilování)
• negrilujte na přímém ohni, uhlí musí pouze doutnat
• usazování škodlivin na grilovaném pokrmu předejdete, pokud ho zlehka zabalíte do alobalu – kouř k jídlu nebude mít tak snadný přístup a šťáva se přitom bude odpařovat
• tímto způsobem takto snadno a velmi chutně upravíte i přílohy – brambory a zeleninu
Při grilování samozřejmě dbejte na hygienu a na bezpečnost členů společnosti – především neposedných dětí.
Abyste si grilování s přáteli skutečně užili, připravte si dopředu vše, co budete potřebovat, abyste se pak nezdržovali zbytečnostmi, jakými je třeba donáška paliva, nápojů, nebo čištění zeleniny.
Ke grilovaným pokrmům podávejte různé druhy pečiva, čerstvou zeleninu, zeleninové nebo ovocné saláty, marinády, zálivky, bylinková másla, různé dresinky, pikantní omáčky a dipy. Dají se koupit hotové, nebo vyrobit doma.
Čtěte také: Neandrtálská grilovačka
Martin Zounar ulítává na grilování ryb
Grilování na náhrobním kameni
Stalo se u vás grilování pro letní dny pravidlem? Co nejčastěji hostům připravujete? Jak často grilujete?
Nový komentář
Komentáře
nevím co na tom lidi mají
mě to stačí jednou za rok
Grilování mi úplně stačí tak jednou, dvakrát do roka. Beru to spíš jako alternativu pařby než jako letní stravování.
grilování mi leze po těch letech krkem a bráním se krbu a grilu zubynehty- v kuchyni mám milion přístrojů na úpravu žrádla a nemám v sobě ten správný atavismus na primitivní úpravu papu
Ať žije pokrok
tyrkys: Ale čím? Jedině tím jídlem, no a to už je otázka kuchařského umění
Ťapina: Znám, taky jsem na něm doma hrilovala a proto vím, že to smrdí
.
tyrkys: Elektrický gril nesmrdí, na tom můžeš grilovat i v místnosti. Na Silvestra ho k nám kamarádka přivezla a grilovali jsme v obýváku
tyrkys: Proč? Elektrický gril žádný smrad ani kouř neprodukuje. Maximálně se může z balkónu linout vůně grilovaného masa a to už máš pak jedno, jestli to je z kuchyně nebo balkonu
Pajinka: Sousedi musejí být nadšení
.
my grilujeme na balkóně na elektrickém grilu, nejradši mám kuřecí stehenní řízky - marinované doma nebo z Globusu, jsem ráda, že nejen já si je pochvaluju
Nyotaimori: Pro mě je o dopalování...
Grilování mám také ráda. Prosím, nemáte někdo recept na hermelín na roštu ?
Děkuji za odpovědi.
Jen malá technická - ta rajčata jsem obalila do alobalu, sýr vytéká.
wich: Určitě vyzkouším
wich: skvěle!
wich: jj,kluk je má nejradši
jo a minule si tam manža hodil plátky anglický slanina a taky to bylo hooodně dobrý
a už dost,protože mi tečou sliny
Zkoušela některá z vás (některý z vás) grilovat takové ty malé bílé klobásky? Jak chutnají z grilu?
grilujem veškerou zeleninu,cuketu,papriku,cibuli,rajčata,žampiony,stačí jen potřít olejem s česnekem a trošku koření a je to dobrůtka
ještě miluju grilovaný hermelín a pak klasika-maso,grilovací klobásky.
Letos jsme grilovali už 24.2. na Matěje,bylo nádherně a vedro
Manx: Mám gril i místo, ale po prvním pokusu nemám odvahu. Mně vůbec nechtělo hořet dřevěné uhlí a čmoudu bylo, až se na mě chodili dívat obyvatelé z okolních rodinných domů, co na parcele pálím.
wich: já k těm už naloženým masům nemám moc důvěry
víckrát už jsem slyšela, že ty obchody si takhle "likvidují"už neprodejné maso-že to naloží a v tom se to, že to není úplně čerstvý ztratí
Takže my nakládáme až doma