Oslaďme si trošku příchod jara a celý týden pečme, zdobme a mlsejme dorty. Naše rady a recepty se vám budou hodit na rodinné oslavy a jiné slavnostní příležitosti. Dnes začneme tím nejzákladnějším na každém dortu - těstem.
Těsto na dort podle Zdeňka Pohlreicha
Tento recept používám od Vánoc, kdy jsem dostala Pohlreichův šanon na „bordel v receptech“. Zatím je to nejlepší dortové těsto, které jsem kdy zkoušela. Krásně nadýchaný piškot, velice jemný.
4 vejce
2 lžíce vlažné vody
125 g cukru krupice
75 g polohrubé mouky
75 g škrobové moučky (používám Solamyl)
špetka soli
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky ušleháme s vlažnou vodou a 2/3 cukru do hladkého světle žlutého až bílého krému. Šleháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Při jednom pečení jsem zkusila nahradit obyčejný cukr krupice cukrem třtinovým a výsledné těsto mělo příjemně karamelovou chuť.
Bílky ušleháme na tuhý sníh, spolu se špetkou soli a zbylým cukrem. Mouku a solamyl smícháme v misce.
Do žloutků opatrně po částech vmícháváme sníh a směs mouky a solamylu. Umícháme velice jemně těsto, co nejopatrněji, aby zůstalo načechrané.
Toto množství těsta je na dortovou formu o průměru asi 24-26 cm. Formu vymažeme a vysypeme moukou, případně použijeme silikonovou formu.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, po chvilce můžeme stáhnout na 150 °C. Asi po patnácti minutách pečení můžeme opatrně otevřít troubu a píchnutím špejle do středu piškotu zjistíme jestli je už hotový. U hotového piškotu se nesmí těsto lepit na špejli.
Dort ze Zvoničky
Můj kamarád Jirka je všuměl, který vlastní krásný rodinný penzion v krkonošském Horním Maršově. Penzion Zvonička je vyhlášený svou výtečnou kuchyní a také výbornými dorty, které peče sám Jirka. Jaký je jeho recept na dort?
16 vajec
800 g cukr krupice
800 g polohrubé mouky
18-20 lžic vlažné vody
Postup přípravy dortu je stejný jako u mého receptu, s tím rozdílem, že výsledný dort je obřích rozměrů, který ani neunesete :-)
Čokoládový dort podle Beaute
Beaute, ta nikdy nezklame. Je studnicí výborných receptů. Našla jsem čokoládový dort pro ty z vás, kteří mají raději tmavé dortové těsto.
100 g čokolády
100 g másla
160 g moučkového cukru
7 vajec
150 g hrubé mouky
Změklou čokoládu (rozpuštěnou ve vodní lázni) smícháme s cukrem, máslem, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a společně s moukou zlehka přimícháme k čokoládové hmotě.
Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C asi 40 minut (kontrolujeme zapíchnutím špejle)
Necháme ve formě vychladnout, poté překrojíme, namažeme rybízovou marmeládou a plníme krémem.
Dobrou chuť vám přejí elly, Beaute a Penzion Zvonička.
Nový komentář
Komentáře
Pěkné dortíky, dala bych si
To bych sindala.
to klobouk dolu kdyz to udelal muzskej
To jahodové srdce,ňam!
Tak to je nádhera
Jsou k nakousnutí, má záliba je v marcipánových dortech, moc sem jich zatím neuplácala teprv začínám. A věřte nebo ne, je to pořádná piplačka, několikahodinová záležitost, chce to čas, klid a hlavně trpělivost. Výsledek stojí za to. Není větší odměny pro kuchařinku, když jí ostatní pochválí její výtvor a ještě k tomu chutná!!!
navia — #15 přesně tak
elly — #12 Já myslím, že "paní Cukrářky" bylo myšleno jako poklona šikulkám, které se dorty taky neživí a přesto je mají krásné, propracované, dobré... (lepší než v cukrárně )
elly — #12 jj, to znám, párkrát jsme taky odešli s nepořízenou, teď už si raději dopředu rezervujeme místa
Krišpína — #9 já čekala nějakou dobrou inspiraci
femme — #10 jojo myslím :-)
Krišpína — #9 tohle nejsou moc dorty pro paní Cukrářky...spíš tipy jak si udělat dobrý dort doma. Určitě se najdou mnohem vymakanější a esteticky dokonalejší dorty. Tohle jsou recepty a dorty obyčejných lidí, kteří se cukrařinou neživí a přesto dokáží vykouzlit dort, který všem strávníkům chutná ;-) Recept, který používám na dorty já mám taky hodněkrát vyzkoušený a každý ho chválí, že lepší dort nejedl
Krišpína — #9 Já si to hned myslela.
elly — #8 myslíš Kopeček?
enka1 — #2 já na to radši nic . Jsem hrozný estét a tak se zdržuji komentáře. Já mám na korpus osvědčený recept, nic tajného, dávám trošku oleje a vlažné vody a zatím to všem chutnalo. Hodně lidí dá na první dojem a po pravdě, můj první dojem z těchto dortů není zrovna nic moc. Nejsou vyloženě špatné, ale ani nijak extra zajímavé, prostě klasika. Viděla jsem tu už mnohem zajímavější dorty a paní Cukrářky, kterých se to týká by tyhle strčily hravě do kapsy.
femme — #7 kolem té restaurace jezdíme :-) Jednou nebo dvakrát jsme se tam na doporučení Jirky Hladíka chtěli stavit, ale vždycky měli narváno :-)
elly — #4 koukala jsem na mapu a Zvonička je jen cca 500m od Kopečku
elly — #4 píšu si
enka1 — #2 Podle nadpisu jsem čekala jejich autorství.....holky, názor, kde jste??
navia — #3 mňam! Ten vypadá skvěle!
femme — #1 Zvonička nemá chybu :-)
Já většinou používám recept na korpus, který jsem našla na jednom dortařském serveru. Je s olejem, tudíž není suchý. Navíc jako bonus je tam postup na efekt soustředných kruhů, který vypadá na řezu moc hezky.