dort ze Zvoničky

Oslaďme si trošku příchod jara a celý týden pečme, zdobme a mlsejme dorty. Naše rady a recepty se vám budou hodit na rodinné oslavy a jiné slavnostní příležitosti. Dnes začneme tím nejzákladnějším na každém dortu - těstem.

Těsto na dort podle Zdeňka Pohlreicha

Tento recept používám od Vánoc, kdy jsem dostala Pohlreichův šanon na „bordel v receptech“. Zatím je to nejlepší dortové těsto, které jsem kdy zkoušela. Krásně nadýchaný piškot, velice jemný.

4 vejce
2 lžíce vlažné vody
125 g cukru krupice
75 g polohrubé mouky
75 g škrobové moučky (používám Solamyl)
špetka soli

dort ze Zvoničky

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky ušleháme s vlažnou vodou a 2/3 cukru do hladkého světle žlutého až bílého krému. Šleháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Při jednom pečení jsem zkusila nahradit obyčejný cukr krupice cukrem třtinovým a výsledné těsto mělo příjemně karamelovou chuť.

Bílky ušleháme na tuhý sníh, spolu se špetkou soli a zbylým cukrem. Mouku a solamyl smícháme v misce.
Do žloutků opatrně po částech vmícháváme sníh a směs mouky a solamylu. Umícháme velice jemně těsto, co nejopatrněji, aby zůstalo načechrané.

Toto množství těsta je na dortovou formu o průměru asi 24-26 cm. Formu vymažeme a vysypeme moukou, případně použijeme silikonovou formu.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, po chvilce můžeme stáhnout na 150 °C. Asi po patnácti minutách pečení můžeme opatrně otevřít troubu a píchnutím špejle do středu piškotu zjistíme jestli je už hotový. U hotového piškotu se nesmí těsto lepit na špejli.

Dort ze Zvoničky

Můj kamarád Jirka je všuměl, který vlastní krásný rodinný penzion v krkonošském Horním Maršově. Penzion Zvonička je vyhlášený svou výtečnou kuchyní a také výbornými dorty, které peče sám Jirka. Jaký je jeho recept na dort?

Jirka Hladík - Penzion Zvonička

16 vajec
800 g cukr krupice
800 g polohrubé mouky
18-20 lžic vlažné vody

Postup přípravy dortu je stejný jako u mého receptu, s tím rozdílem, že výsledný dort je obřích rozměrů, který ani neunesete :-)

Čokoládový dort podle Beaute

Beaute, ta nikdy nezklame. Je studnicí výborných receptů. Našla jsem čokoládový dort pro ty z vás, kteří mají raději tmavé dortové těsto.

100 g čokolády
100 g másla
160 g moučkového cukru
7 vajec
150 g hrubé mouky

dort od Beaute

Změklou čokoládu (rozpuštěnou ve vodní lázni) smícháme s cukrem, máslem, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a společně s moukou zlehka přimícháme k čokoládové hmotě.
Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C asi 40 minut (kontrolujeme zapíchnutím špejle)
Necháme ve formě vychladnout, poté překrojíme, namažeme rybízovou marmeládou a plníme krémem.

Dobrou chuť vám přejí elly, Beaute a Penzion Zvonička.