Zdroj foto: Shutterstock
Zahradní borůvky, známé též jako kanadské (správný název je však brusnice chocholičnatá) je ideální vysadit brzy na jaře – přelom března a dubna, jakmile pomine riziko silných mrazů. Sazenice by měly být vysazeny do jam o hloubce přibližně 50 cm a šířce alespoň jednoho metru, protože se ochotně rozrůstají. Důležité také je, aby kořeny byly rozprostřeny a nebyly stlačené. Borůvky vyžadují kyselou půdu s pH 3,5-4,5, proto je ideální při jejich sázení použít rašelinu. Rašelina je však na druhou stranu chudá na živiny a ty se tak musí borůvkám uměle dodat. Borůvky dále preferují slunné stanoviště, ale snesou i polostín. Důležité je, aby měly dostatek slunečního světla pro optimální růst a plodnost.
Borůvky jsou částečně samosprašné, ale pro bohatší úrodu se doporučuje vysadit alespoň dvě rostliny různých odrůd vedle sebe. To zajistí lepší opylování a větší množství plodů. Jaké odrůdy se k sobě hodí vám poradí v zahradnictví.
Doba, kdy budete moci slaďoučké plody sklízet, se však liší v závislosti na odrůdě, ale obvykle začíná od května/června a trvá až do srpna. Plody se sklízejí, jakmile jsou plně vybarvené a měkké na dotek.
Během vegetačního období je důležité udržovat půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Borůvky také vyžadují pravidelné hnojení speciálním hnojivem pro borůvky. Pro udržení kyselého prostředí i vlhkosti se doporučuje mulčování okolí rostlin. Mulčování navíc pomáhá v zimě chránit rostliny před mrazem. Případně se dá rostlina překrýt ještě chvojím.
Zdroj foto: Shutterstock
Aby nám borůvky bohatě plodily, je nutné je pravidelně prořezávat, aby byly keře vzdušné, dostalo se k nim sluníčko a aby se zamezilo vzniku houbovitých chorob. Řez se provádí v období vegetačního klidu, tedy na jaře před rašením, nebo po sklizni v druhé polovině léta. Ve vysokých nadmořských výškách se však doporučuje jen jarní řez. Stříhat by se měly až starší rostliny, mladé se nemusí nijak zvlášť upravovat. Pokud ale máte naopak borůvky už poměrně staré, je lepší si jejich prořez rozložit třeba do dvou let, mohl by je totiž oslabit.
Zdroj info: ireceptar (1), (2), nasekrasnazahrada
Nový komentář