jitrnice_.jpg (277 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 450 g jitrnicového prejtu Krásno
  • 500 g brambor
  • 1 vejce
  • 1 dcl horkého mléka
  • hladká mouka podle potřeby
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • zelená petrželová nať
  • sádlo na smažení
  • sůl

zelí

  • 500 g sterilovaného zelí ve sladkokyselém nálevu
  • 1 cibule
  • sádlo 
  • 2 lžíce hladké mouky
d6bd95eed15f9-jit5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Zimní zabijačkové grilování

Postup

Nejprve oloupejte brambory a nastrouhejte je najemno. Vymačkejte z nich vodu a zalijte horkým mlékem.

Poté ochuťte solí, majoránkou, kmínem a prolisovaným česnekem. Hustotu dolaďte hladkou moukou. Těsto musí být trochu tekuté, aby se bramboráky na plotně dobře tvarovaly. 

Rozpalte pánvičku, dejte do ní sádlo. A postupně na vyšší teplotu nasmažte křupavé a tenké bramboráky.
Jitrnicový prejt vybalte z obalu a nakrájejte na kousky. Na 150 °C nechejte zahřát v troubě, v otevřeném pekáčku. Vyndejte ven, vidličkou vmíchejte najemno nakrájenou zelenou petrželku. Nechejte lehce vychladnout a mažte na bramboráky. Smotejte a pevně utahujte. 
Nakrájejte ostrým nožem na kolečka.

Podávejte se zelím.

Jak připravit zelí?

V hrnci opečte na lžíci sádla najemno nakrájenou cibuli. Zasypejte moukou. Vlijte zelí i se šťávou. Promíchejte a na nízkou teplotu vařte 15 minut. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu vody.

Dobrou chuť přeje Elly.