Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 450 g jitrnicového prejtu Krásno
- 500 g brambor
- 1 vejce
- 1 dcl horkého mléka
- hladká mouka podle potřeby
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička majoránky
- zelená petrželová nať
- sádlo na smažení
- sůl
zelí
- 500 g sterilovaného zelí ve sladkokyselém nálevu
- 1 cibule
- sádlo
- 2 lžíce hladké mouky
Postup
Nejprve oloupejte brambory a nastrouhejte je najemno. Vymačkejte z nich vodu a zalijte horkým mlékem.
Poté ochuťte solí, majoránkou, kmínem a prolisovaným česnekem. Hustotu dolaďte hladkou moukou. Těsto musí být trochu tekuté, aby se bramboráky na plotně dobře tvarovaly.
Rozpalte pánvičku, dejte do ní sádlo. A postupně na vyšší teplotu nasmažte křupavé a tenké bramboráky.
Jitrnicový prejt vybalte z obalu a nakrájejte na kousky. Na 150 °C nechejte zahřát v troubě, v otevřeném pekáčku. Vyndejte ven, vidličkou vmíchejte najemno nakrájenou zelenou petrželku. Nechejte lehce vychladnout a mažte na bramboráky. Smotejte a pevně utahujte.
Nakrájejte ostrým nožem na kolečka.
Podávejte se zelím.
Jak připravit zelí?
V hrnci opečte na lžíci sádla najemno nakrájenou cibuli. Zasypejte moukou. Vlijte zelí i se šťávou. Promíchejte a na nízkou teplotu vařte 15 minut. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu vody.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
K jitrnicím a jelitům mám raději kysané zelí. Toto jídlo je zbytečně pracné a mastné.
Dokřupava vypečený bramborák nejde smotat jak palačinku a navíc takhle tenký. Prostě by se polámal.
Asi bych raději jitrnici v nasucho upečených bramborových plackách. Anebo jitrnici s plackami.
Mastný bramborák s mastnou jitrnicí by na mě byl tedy až moc...
Zelí k bramboráku i k jitrnicím naopak ta nejlepší možná volba
Zbytečně složité. Buď jitrnice samotné anebo bramboráky.