To, že bychom se měly v období chřipek chránit, jíst dostatek vitaminu C, mýt si ruce, neponocovat a nechodit „jako na fialky“, to je jasné. Ale pokud chcete svou imunitu ještě maličko podpořit, zkuste do svého jídelníčku zařadit tyto potraviny. Jejich benefity jsou totiž v tomto boji nedocenitelné!
Kapusta
Tato zelenina byla dlouho opomíjená. Velká škoda. Kapusta je totiž zdrojem zdraví. Je bohatá na vlákninu, obsahuje vitamin C, B, E a K, také draslík, vápník, hořčík, železo a kyselinu listovou. Navíc kapusta posiluje imunitu a podle nejnovějších průzkumů je vitamin E spojen s vyšší odolností proti chřipce a se sníženým rizikem výskytu infekcí horních cest dýchacích u starších dospělých.
Losos
Tato lahodná ryba je jedním z mála zdrojů, který obsahuje přirozeně vysoký výskyt vitaminu D3. Ten může chránit před infekcemi dýchacích cest a chřipkou, což je výborný důvod, proč si pokrmy z lososa dopřávat klidně několikrát do týdne.
Česnek
Nebojte se výrazného dechu, za to zdraví konzumace česneku rozhodně stojí! Tato zelenina pomáhá tělu absorbovat železo a zinek, důležité živiny pro budování imunity. Dokonce česnek může posílit funkci imunitních buněk a může snížit závažnost nachlazení a chřipky. Navíc látka aliin, kterou česnek obsahuje, uvolňuje zahlenění krku. Tak hurá na česnečku.
Zázvor
Kdo by ho nemiloval?! Zázvorový čaj patří k zimním měsícům, už jen proto, že dokonale prohřeje tělo a chrání imunitu.
Kurkuma
Voní, je skvělá pro naše zdraví a v pokrmech je vynikající! Kurkumin, aktivní složka v kurkumě, zmírňuje zánět blokováním zánětlivých cest způsobených virem chřipky. Ke zvýšení síly kurkuminu, potažmo kurkumy, se doporučuje smíchat ji s černým pepřem. Pro otrlé, ale pořádně fungující!
Kořeněná jídla
Křen, chilli papričky, pepř...všechny tyto ingredience přidávejte do jídla klidně ve velkém, pokud vás trápí ucpaný nos nebo vás bolí dutiny.
Mohlo by vás také zajímat:
- Zobejte jídlo pro mozek, ať vám to pořádně myslí
- Jak se vyhnout chřipce a nachlazení?
- Intolerance laktózy: co to je a jak s ní naložit?
Nový komentář
Komentáře
Kromě zázvoru praktikuji všechno. Nemocná jsem byla naposledy před spoustou let.
A ještě určitě bílkoviny. Ty jsou během nemoci strašně důležité. Hodně jich je v luštěninách a ty se dají skvěle dochutit kurkumou. Skělým zdrojem bílkovin je třeba i tofu a z toho je zase výbroná hrachová pomazánka :-). A mimo kvalitní jídlo nedám dopustit při nemoci na wobenzym.
Super rady.
Chilli a zázvor miluju :)