Žáby, hadi, škorpioni, kobylky, potkani, pavouci – to vše se může objevit jako vybraná pochoutka na talíři během cest po Asii a dalších kontinentech. Některé speciality jsou jen pro otrlé, na jiných si pochutnáte.
V thajském Bangkoku na ulici Khaosan road můžete ochutnat kobylky. Když jsou dobře upečené, chutnají docela dobře. Jen je třeba jim utrhnout nožičky, ty mohou poškrábat krk a hltan.
V Malajsii zase servírují žáby, nejlépe chutnají na kari. Nejdříve žábu nasekají na kousky, přidají omáčku wok, kousky oříšků a obrovské chilli papričky. Vše se párkrát zamíchá a je hotovo. „Chutná to jako jemnější kuřecí maso a je to výborné,“ říká majitel cestovní kanceláře SEN P. Fellner.
Žáby na kari
Grilovaní rejnoci
A co třeba pečený potkan? Takovouto „pochoutku“ si může cestovatel dopřát v Barmě. Když ho nabídnou poutníkovi, který byl týden bez masa, může se stát, že neodolá. Na stolech místních lidí se objevují také kobylky, švábi a brouci, které připravují na pánvi wok.
V Barmě rozhodně vynechejte místní kukuřičné doutníky, jedná se totiž o nejhorší kuřivo na světě, které dokáže turistu i prohnat. Ale vypadají lákavě a kouří je zde i ženy.
Kukuřičný doutník
Vietnam a Filipíny
Pavel Fellner ve Vietnamu na ostrově Unicorn ochutnal také hada na kari. S oblibou ho na počkání připravují v deltě řeky Mekong. Jídla se není třeba bát, hlava s jedovatými žlázami se před přípravou odstraní. „Připravují ho různě, velmi chutný je například had na kari, dušený na kokosovém mléku s cibulí, zázvorem a koriandrem. Hadí maso je jemné, chutná jako něco mezi kuřetem a rybou,“ vysvětluje Fellner. Jen pozor, had má hodně kostí!
Had na kari
Také hadí srdce s krví je vyhlášenou vietnamskou pochoutkou. Ovšem jen pro otrlé!
Ti se mohou na Filipínách „pustit“ i do balutu. Jedná se o nevylíhnuté káčátko uvařené ve skořápce. Že je to nemorální? V Indii je zase nemyslitelné jíst hovězí maso. Z balutu se jí jen embryo, někdy se podává s octovým nálevem a v pikantní omáčce. Chutná jako vybraná francouzská paštika.
Žabí džus, bourec morušový a pálenky
V Peru je jednou z nejbizarnějších specialit „jugo de rana“ – žabí džus. Ve stánku s ovocem a zeleninou si vyberete příchuť – avokádo, banán, jablko, pomeranč, mango či guavo. Prodavačka vše nahází do mixéru, přidá malou žabku z terária. Přihodí ji k ovoci, přikryje poklop a mixér pustí. Za 30 sekund máte džus v plastovém kelímku. Je to prý vynikající lék na migrénu, anémii, pomáhá léčit bronchitidu a vyživovat mozek.
Čína je proslavená jak vynikajícím jídlem, tak i nejroztodivnějšími výstřednostmi. Na slavné ulici Wangfujing v Pekingu je možné ochutnat bource morušového, velké masité pavouky, škorpióna, larvy, penis bůhví z čeho.
Speciální kapitolou jsou pálenky z různých koutů světa. Jednou z nejhorších je nejlevnější čínská rýžová pálenka. „Je tak odporná, že ani v deseti lidech jsme nebyli schopní vypít láhev s obsahem tři deci. Podobná, třtinová, se vyrábí v palírně na ostrově Flores. Dělají ji ve dvou kvalitách, jedna se nedá pít vůbec, pro druhou platí to samé. „Raději jsem ji nenápadně zapomněl v palírně,“ dodává Pavel Fellner. Úplně nejhorší na světě je ovšem barmská pálenka plná škorpionů a jedovatých housenek. „Tu mám doma stranou pro návštěvy, kterých se chci rychle zbavit.“
Ti nejodvážnější cestovatelé ovšem mohou vyzkoušet i další extrémní zajímavosti, jako jsou velbloudí moč či žaludek. Ale Evropanům se to spíše nedoporučuje.
Můžete si také přečíst:re
- Pět tajných cestovatelských tipů pro rok 2017
- Jak správně sbalit kufr, když na dovolenou cestujete letadlem
Nový komentář
Komentáře
Tak toho pavouka nebo škorpióna na špejli bych do huby nedala ani za zlatý prase
To je hnus velebnosti
Netoužím vyzkoušet
Žába nebo had, proč ne, nakonec i potkan, však je to taky maso, určitě se to dá sníst. Hmyz, tam už by se mi do moc toho nechtělo. Je to takový divný pocit. Rýžovou pálenku jsem kdysi ochutnala a fakt se to nedá.
No a jakýsi alkohol, co v něm byla naložená ještěrka, to byl taky dost hnus na pohled i na chuť... jednou stačilo a nemusím si to zopakovat.
Akorát bych prosila, je celkem jedno, co to je za živočicha, co kdo chce sníst, ale zabte to. Dřív, než to začnete vařit, péct, smažit, kuchat a jinak zpracovávat. Vařit něco zaživa, to by neměl člověk dělat, ani kdyby to byla ta největší delikatesa na světě.
Jiný kraj, jiný mrav...ale pro mě rozhodně NE...
a doufám, že na tom nikdy nebudu tak, abych něco z toho musela pozřít...
ne, ne, ne
Dcera doma odmítala i krevety. Po roce trampování na Tajwanu sní cokoliv a ještě se oblízne.
Strašný nechutnosti,nemohla bych nic z toho pozřít
. Žabí džus vyživuje mozek,blé
. O ostatním se raději nebudu rozepisovat. Prostě hnus.
fuj
Tak tohle jsem raději ani nečetla do konce
Za mě hnus fialový ,ale někde se to jí a někomu to chutná
fuj hnus


žábu bych chtěla ochutnat
Jiný kraj,jiný mrav i co se týče stravování. Jak se říká,nemusím mít vše
Tedy, to jsou "delikatesy".
Zajímavý článek....