b518af252ff99-ovoce-seznam.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Ne každé ovoce je samozřejmě vhodné k sušení. Nejlepších výsledků dosáhnete s ovocem, které má pevnější dužinu a nižší obsah vody. Nejklasičtějším druhem jsou pomeranče. Ty mají po usušení krásnou zlatavou barvu a nádherně voní. Pomeranče můžete využít na více způsobů. Sušit se dají zhruba 4 mm široké plátky (jako i u ostatního ovoce) či motivy vyřezané přímo z kůry. Překvapením může být, že sušit se dají i celé pomeranče. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, nařežte jim svisle kůru a následně je sušte v této podobě. Hezkým doplňkem ke klasickému pomeranči pak mohou být jablka a hrušky. Ty krásně odkazují na tradiční české Vánoce jako z obrázků Josefa Lady.

Pokud byste chtěli exotičtější dekorace, poslouží vám citrony či limetky. O originální výzdobu se postará také kiwi.  

Tóny oranžové a zelené pak můžete doplnit i o sytě červenou. Drobné bobule brusinek vyniknou navlečené ve větším množství na provázek.

Co se týče samotného sušení, máte několik možností – v sušičce zabere sušení ovoce asi 12 až 18 hodin při teplotě 60 ˚C, v troubě pak zhruba 6 (jablka a hrušky) až 12 (pomeranče) hodin na horkovzduch při 40 ˚C. Pokud zvolíte sušení zavěšením nad krb, nebo rozložením na topení, počítejte s tím, že se vám kolečka mohou zvlnit.

A je vám asi jasné, že nejlepším přítelem dekorací v podobě sušeného ovoce je koření, šišky a skořápky od ořechů. Konkrétní inspiraci můžete načerpat v galerii.

Zdroj info: bydleni, zahrada-centrum