Nenahraditelným zdrojem živočišných omega-3 mastných kyselin jsou všechny druhy mořských ryb, především ty tučné pocházející z chladných vod. Mezi ty nejtučnější patří například losos, sleď, makrela, sardinky nebo tuňák. Rybí tuk totiž zahrnuje esenciální omega-3 nenasycené mastné kyseliny EPA a DHA. V menší koncentraci se mastné kyseliny EPA a DHA vyskytují i v rybách sladkovodních. Proto jsou právě ryby a jejich tuk považovány za zdravé a jejich konzumace je vhodná pro zdravé srdce a cévy. V letním jídelníčku by právě ryby měly mít své pevné místo. Ať už je to steak z lososa, grilovaná makrela nebo pomazánka z tuňáka, neváhejte si ryby ve své stravě naordinovat alespoň 3x týdně.
Mezi omega-3 mastné kyseliny patří i alfa-linolenová kyselina (ALA), kterou mají především rostlinné zdroje, jako je například lněný nebo řepkový olej, dýňová semínka nebo ořechy. Kyselina ALA je ale sama o sobě pro naše tělo nevyužitelná, a proto dochází k její přeměně na EPA a na DHA. Obecně je také méně využitelná, naše tělo je schopné přeměnit pouze 2-5 % původního množství. U rostlinných omega-3 je tedy vstřebatelnost jen velice malá, zatímco živočišné omega-3 tělo vstřebá až 98 %.
Nový komentář