V cukřence ani v moučníku byste ho od normálního cukru nerozeznala, zato ve vlastnostech tohoto náhradního sladidla jsou rozdíly diametrální.
xy.jpg
Foto: Shutterstock

  • Má o skoro o polovinu (40 %) méně energie oproti klasickému bílému cukru. Když si do čaje dáte dvě lžičky cukru, dostanete do sebe 30 kalorií. Pokud ho naradíte xylitolem, získáte jen 19,2 kalorií.
  • Xylitol má nízký glykemický index (GI 7). To znamená, že se tento cukr vstřebává do krve pozvolna, je takzvaně pomalý. Díky tomu nenastane překotná reakce těla, které najednou musí redukovat vysoké množství cukru v krvi vyšší produkcí inzulinu. Následuje hypoglykémie, kvůli níž brzy po jídle opět začneme toužit po něčem sladkém. Stabilní hladina cukru v krvi je žádoucí i pro diabetiky. Proto je i pro ně xylitol lepší volbou než klasický cukr (sacharóza), který má glykemický index vysoký (GI 68).
  • Na rozdíl od některých umělých náhradních sladidel se nemusíte obávat rizika, že by mohl mít negativní vliv na vaše zdraví. Je čistě přírodní a neškodný.
  • Neubližuje zubům, ba naopak. Bakterie osidlující dutinu ústní nejsou schopny xylitol metabolizovat, takže nedochází k narušení zubní skloviny, a tím k zubnímu kazu. Škodlivé mikroorganismy k sobě sice přiláká, ale nenasytí je, naopak je takzvaně vyhladoví. Proto je vhodné používat žvýkačky s xylitolem i preventivně, například po jídle.

Z čeho se xylitol vyrábí?

Stačí říct, že se tomuto alternativnímu sladidlu přezdívá březový nebo taky dřevný cukr, a máte hned jasno. Tedy skoro. Jak už název napovídá, xylitol (E967) se vyrábí z březové kůry. Jako první si jejího benefitu všimli Finové, kteří jej ze svých stromů s bílou kůrou získávají úpravou sacharidu xylózy. Nejsou ale zdaleka jediní. Největším producentem xylitolu je dnes Čína. Lze totiž vyrobit i z alternativních zdrojů. Jsou jimi například dubové dřevo, kukuřice, švestky, jahody či maliny. 

Jak lze využít?

Březový cukr se hodí jak k přímému slazení čehokoli, tak i k pečení a vaření. Potíže vám způsobí jedině tam, kde pracujete s kváskem, protože nepodporuje růst mikroorganismů. Naopak je hubí.

Má i svá proti

Pokud byste to s xylitolem po delší dobu přeháněla (kolem 400 g denně), mohl by vás nemile překvapit průjem. Jinak člověku při konzumaci žádné riziko nehrozí. Nedělte se ale o tímto způsobem slazenou stravu se psy. Pro ty by mohl být v těch nejhorších scénářích dokonce i smrtelný, protože u nich vede k selhání ledvin a srážení krve. V lehčích případech způsobí vysoké dávky xylitolu „jen“ razantní pokles krevního cukru a s ním záchvaty a ztrátu koordinace.

Zdroj: Bezpečnost potravin A-Z

Čtěte také:

Reklama