Naše babičky nám radily: ,,Nervy je třeba obalit tukem, aby ti to dobře myslelo!“ Právě tuky a z nich zejména cholesterol se významně podílejí na výstavbě a funkci buněčných membrán, včetně buněk nervových. Bez cholesterolu by nebyla možná ani tvorba žlučových kyselin, nemohli bychom se bez něj rozmnožovat, neboť stojí u zrodu pohlavních, ale i jiných hormonů. Cholesterol je nezbytný i k normální funkci naší kůže, svalů jater a střev, dokonce i samotného srdce. Právě proto není náš organismus odkázán pouze na cholesterol přijímaný v potravě (konkrétně v potravinách živočišného původu – masu, vejcích, mléčných výrobcích), ale dovede si ho také sám vyrábět především v játrech.
Cholesterol – a to naše babičky ještě nevěděly - je však nejen dobrým sluhou, ale dokáže být také zlým pánem.
Existuje celá řada dědičně podmíněných onemocnění, kdy se na podkladě genetického defektu tvoří extrémní množství určité frakce lipoproteinu i bez našeho přičinění nevhodnou stravou - hovoříme o primárních hyperlipoproteinemiích - tito jedinci jsou pak ohroženi kardiovaskulárním onemocněním ještě dříve. Příznaky aterosklerózy se u nich projevují často již mezi 40.-50. rokem, ve vzácných případech i v dětství. Některé typy bývají provázeny i projevy ukládání tukových částic do jiných orgánů než cév - jater, sleziny, slinivky břišní - jako žlutavá až 3 cm ložiska v kůži především předloktí nebo víček, cévách sítnice.
K nejohroženější skupině proto patří jedinci s genetickou disposicí a současně rizikovým životním stylem (nevhodná dieta, nadváha, alkoholismus, kouření...).
Vysoké hladiny cholesterolu mohou mít také příčinu v jiném onemocnění: např. snížená funkce štítné žlázy (hypothyreosa), některá chronická onemocnění ledvin, paradoxně i u pacientů s mentální anorexií (jako důsledek sníženého vylučování žlučových kyselin a tedy i cholesterolu stolicí)...
Zlý a hodný cholesterol?
„Zlý“ cholesterol je ten, který je vázán na lipoproteiny o nízké hustotě - z angličtiny Low Density Lipoproteins (LDL).
Čím vyšší je koncentrace LDL cholesterolu, tím vyšší je riziko aterosklerózy a jejích cévních a srdečních komplikací, protože právě LDL cholesterol se ukládá v aterosklerotických plátech na stěnách našich tepen. Naopak snižování této koncentrace za pomoci úpravy životního stylu a účinných léků kardiovaskulární riziko snižuje, a tím pomáhá zachraňovat lidské životy.
Jako „hodný cholesterol“ se označuje ten, který je přenášen v lipoproteinech o vysoké hustotě - anglicky High Density Lipoprotens - a odtud HDL cholesterol. A protože tyto lipoproteiny pomáhají odstraňovat cholesterol z krve, je záhodno, aby jich bylo co nejvíce. Zvýšené koncentrace LDL cholesterolu (dále také i lipoproteinů o velmi nízké hustotě VLDL) bývá často spojen i s vyššími hladinami triglyceridů. I toto jsou látky tukové povahy, jejichž hladinu je nutné udržovat co nejnižší - také jejich zvýšená koncentrace zvyšuje riziko především kardiovaskulárních příhod.
Obecně lze říci, že koncentrace celkového cholesterolu by neměla překročit 5 mmol/l. Jeho zvýšená hodnota by měla být výzvou k podrobnějšímu vyšetření celého lipidového profilu - zjištění zastoupení jednotlivých typů cholesterolu. Koncentrace špatného (LDL) cholesterolu by neměla být vyšší než 3 mmol/l a naopak hodného (HDL) cholesterolu nižší než 1 mmol/l. U triglyceridů jsou žádoucí hodnoty pod 2 mmol/l.
Dnešní medicína má k dispozici bezpečné a účinné léky, jimiž lze zvýšené koncentrace cholesterolu snížit - po těch však sahá u vysoce rizikových osob a u případů, kdy se nedaří hladinu snížit změnami životního stylu. Právě tyto změny by vždy měly předcházet a doprovázet farmakologickou léčbu: jde zejména o změnu stravovacích návyků (méně tučných jídel, červeného masa a uzenin, více ovoce, zeleniny a potravin obsahujících vlákninu), zvýšení pohybové aktivity, u kuřáků pak zanechání kouření. Trpí-li postižený současně i zvýšeným krevním tlakem nebo cukrovkou, je nutné důsledně léčit i tyto chorobné stavy.
Údaje o koncentraci cholesterolu a jeho jednotlivých frakcích ve vaší krvi představují velmi cennou informaci o tom, jak velké je vaše riziko kardiovaskulárního onemocnění.
Ideální stav Minimální riziko Hraniční Vysoké riziko
Celkový cholesterol pod 5,0 mmol/l 5,0-5,2 5,3-6,6 nad 6,6
LDL pod 3,0 3,0-3,3 3,4-4,0 nad 4,0
Triglyceridy pod 2,0 2,0-2,3 2,4-4,6 nad 4,6
HDL nad 1,2 1,2-1,0 1,0-0,9 pod 0,9
Lékař však nikdy neléčí jen hladiny cholesterolu, ale nemocného člověka, nebere tedy v úvahu pouze jednu laboratorní hodnotu, ale i řadu dalších faktorů a okolností, které vyjadřují celkový stav pacienta!
Nový komentář
Komentáře
alenkagre: no já nevím s tím přípravkem EMULIPS, když je tak dobrý, tak proč se neprodává v lékárnách?!
alenkagre: placená reklamáááááááááááááá ti nic neříká???
tutik: zajímavý je, že jedny z nejoblíbenějších jogurtů tady se jmenují Hollandia...
tutik: v Holandsku... chybi mi ceske jogurty mnam
Eliza: jogurt s pudinkem zni dobre.
smula ze tady je vetsina jogurtu dost hnusny:(
jo a mimochodem, jogurt s pudinkem jsem použila i jako krém do dortu a všichni se oblizovali. jenom to trochu nedrželo při sobě
To jsem si naběhla, ted abych vzpomínala
Takze: Hollandia má bifi populaci, je 100% živý jogurt, protože jí používám když si dělám domácí jogurt. Olma prodává jogurtové mléko vylepšené o Enterecoccus faecium a vlákninu. Výtečný je jogurtový nápoj s oligofruktosou, ale už si nepamatuju kdo ho vyrábí. Obecně mám zkušenost že ty bílé jogurty ve velkých kelímcích jsou živé. Na kelímcích hledejte nápisy jako BiFi, Bifido, probio atd.
Komu nechutná bílý jogurt protože je kyselý, může ho rozmixovat s pudinkem. Dostanete krémovou a jemnou konzistenci a dětičky se budou prát kdo dostane nášup.
Eliza: jen publikuj!
Pavluska: Zkoušela jsi echinaceu? Výborně aktivuje imunitní systém, mně moc pomohla od antibiotik (4x - 6x za rok po operaci mandlí). Jinak souhlasím s Elizou - střevní kultury to chce udržovat, pokud dcera nemá ráda mléčné výrobky, je dnes na trhu spousta bobulí, teré tyto bakterie obsahují.
Eliza: "Myslím že nejlepší je prevence chorob, zdravá strava a veselá mysl."
v článku se ovšem zapomnělo dodat, že hodnoty v tabulce neplatí v těhotenství. v těhotenství se hladina cholesterolu zvyšuje, protože cholesterol je potřeba k vývoji nervového systému plodu. Takže pokud máte v graviditě cholesterol třeba 8, není ještě důvod panikařit
Můžu udělat seznam, ale nevím jestli to mohu tady publikovat
Pavluska: Koukám že to není jednoduché. Ráda bych přispěla se svou trochou do mlýna.
Je dobré jíst hodně vlákniny (prebiotika) která ve střevech vychytává žlučové kyseliny a tělo je pak dolňuje právě z cholesterolu a dolpnit to živými jogurty s probiotickou kulturou - cokoliv má nápis BiFi, Enterococcus faecium, probiotický(á) je vhodné. Výtečné jsou jogurtové nápoje s vlákninou nebo oligosacharidy. Ty v čechách vyráběné nejsou nijak drahé a fungují lépe něž ty z reklamy - nemusím snad citovat, víme to všichni. Také domácí kysané zelí je úžasná věc. V syrovém stavu je nabité vitamíny, vlákninou a probiotickými kulturami. Báječný je salát z kysaného zelí s jablky a pro rodiče s cibulí.
Tohle už Ti asi doktoři řekli, ale můj názor je že Tvoje holčička má rozhozenou funkci střev v důsledku antibiotik, ty totiž ničí bakterie padni komu padni. My ale potřebujeme celou řadu pomocníčků aby nám to dobře trávilo. To ukazuje i fakt že když byla v pořádku, tak se tělo postaralo samo.
Myslím že nejlepší je prevence chorob, zdravá strava a veselá mysl. Určitě se to srovná.
koneckoncá, zdravá strava prospěje celé rodině, ale jenom bez cholesterolová dieta nic nevyřeší
Pavluska: tak ať už je to dobrý
...
....
a děláš dobře, že za tím jdeš sama
kosmokosmo:co a vod čeho....jsem debža na tyto věci
Léthé: tak to odecti a mas to
Poslední předoperační vyšetření HDL 1,89 mmol/l
, Triacylglyceroly 0,84 mmol/l
,Cholesterol 4,27 mmol/l
...
kurňa nikdy mi nedělali LDL
…..jdu to reklamovat
.