Typy olivových olejů aneb konečně je tu přehled, který vám pomůže rychle se zorientovat, jaký olej je pro vás ten správný! Který olej je vhodný jen na vaření a kterým můžete chutně a zdravě ochutit studené pokrmy?
Hlavní charakteristiky jednotlivých kvalitativních skupin olivových olejů:
Extra panenský
- musí projít chuťovou zkouškou s nejvyšším hodnocením ze všech olejů
- olej získávaný z oliv zásadně a vždy mechanickým lisováním bez použití chemie: olivy se myjí, drtí, lisují a získané oleje se filtrují (z estetických důvodů, po vylisování bývají totiž přirozeně zakalené)
- extra panenský olivový olej je čistým a přírodním extraktem z oliv, a proto je „králem“ mezi olivovými oleji
- je vhodný pro studenou i teplou kuchyni
- jeho kyselost nesmí překročit 0,8 % – maximální povolená hranice (Parametr kyselosti je ukazatelem kvality olivového oleje. Kyselost je měřitelná pouze laboratorně, takže spotřebitel ji při ochutnání oleje nerozpozná. Označení „extra panenský“ ale zaručuje, že olej splňuje všechna požadovaná kvalitativní kritéria.)
Panenský
- prošel chuťovou zkouškou s nižším bodovým ohodnocením než extra panenský
- olej získávaný z oliv mechanickým způsobem bez použití chemického postupu stejně jako extra panenský
- na českém trhu není panenský olej dostupný, samostatně se většinou neprodává ani v jiných zemích
- u většiny značek se panenský olej používá pro výrobu olivového oleje Pure (olivový olej) ve směsi s rafinovaným olivovým olejem – panenský olej tvoří v průměru 8 % celkového obsahu oleje typu Pure – nejmenší přípustný podíl panenského oleje v oleji Pure je 1%
- povolená kyselost max. 2 %
Corrente
- také může být nazýván jako „běžný olej“
- v maloobchodní síti se u nás samostatně neprodává
- má velmi znatelné chuťové defekty a není vhodný pro okamžité stáčení do lahví
- musí být upraven v rafinérii (zmírnění všech defektů pomocí chemických zásahů)
- při rafinaci se olej zbavuje zápachu, chuti, ale i částečně barvy
- používá se pro získání „čistého“ olivového oleje (Pure)
- rafinací se veškeré zdraví prospěšné látky vytrácejí
Lampante
- tzv. „lampový“ olej - dříve se používal na svícení
- vyznačuje se velmi výraznými nedokonalostmi buď v chuti, nebo ve složení
- podstupuje rafinovací proces jako běžný olej, na konci procesu nesmí nést známky použití chemických látek
- po chemické úpravě se „lampante“ mixuje s panenským nebo s extra panenským olejem – tak vzniká olivový olej „Pure“
Pure
- tzv. „čistý“ olej
- směs rafinovaného corrente nebo lampante oleje s panenským či extra panenským olivovým olejem
- panenský olej tvoří v průměru 8 % celkového obsahu oleje Pure, je vhodný pouze na vaření nebo na smažení, nikoliv pro studenou kuchyni
- po chemických úpravách postrádá zdraví prospěšné složky přírodně získaných olejů a přirozenou chuť
- doporučuje se výhradně na tepelnou úpravu pokrmů, jelikož je chuťově neutrální
Sansa
- Olej získávaný z olivové drti – odpadu – který zbude po prvním vylisování olejů
- prodává se také pod názvy „Olio di Sansa di oliva“ nebo „Pomace oil“
- produkt, který postrádá přednosti olivového oleje a na žebříčku olivových olejů stojí nejníže – vlastně by ani neměl nést přívlastek „olivový“
- má žluto-nazelenalou barvou a v případě nutnosti jej lze použít pouze na vaření a smažení, nikoliv ve studené kuchyni
Nový komentář
Komentáře
Olivový olej je bezvadný,ale odrazuje mě ta cena!
Olivy jsou stejně kvalitní jako naše řepka...co se týče olejů.Jinak je olivový olej fajn,pečeme s ním kde co,patláme si jej občas do pleťových masek a po těle-na vlasy je O.K.
nevyznám se v něm, nekupuji ho
pastel.ka — #14 tak ten miluju já
Billa ho má asi za 115,- (?).Je prima jemňoučký na tělo i do bříška
...
ToraToraTora — #11
já jsem na konopný nikde nepřišla, ve kterém marketu ho kupuješ?Ráda bych vyzkoušela.
Bébina — #12 já si zase ošetřuji ruce olivovým olejem s cukrem a kapkou citronové šťávy, to většinou po domácích a zahradnických činnostech
Používám také extra panenský, ale docela ráda bych věděla jaké máte zkušenosti s olejem z hroznových jadérek. Včera jsem na něho koukala v Polsku, 750 ml stál kolem 90,-
protože jsem ho viděla poprvé, tak jsem ho nekoupila....ale....dostala jsem k svátku olej " FITOL" řepkový s jemnou máslovou příchutí...no, to je lahůdka, ale později jsem se dozvěděla , že 05 litru stojí kolem 250,- což si myslím je dost na naše poměry...ale fakt je skvělý a lahodný...
vladka006 — #7 to funguje
, přidávala jsem ho na radu lékařky i dětem do jídla, když měly zácpu. Jinak se mi olivový olej osvědčil i na popraskané a vysušené ruce, hlavně v zimě. Stačí namočit do zahřátého oleje asi tak na 10 minut.
vladka006 — #7 Ja si z olivoveho oleje a kuchynske soli delam telovy peeling, kuze je pak hladoucka jak detska prdylka.
čiperka — #10 Steaky nehulím:)
A to co se prodává, je olej z technického konopí, kde není THC ani na zhulení blechy. Ale je vynikající a chuťově výrazný........když to maso ale posypeš sušeným drceným hulivem místo koření , to je pak veselý obídek
ToraToraTora — #9 a nejsi po nich zhulená?
Kingem je pro mě extra panenský konopný olej. Steaky na něm jsou nepřekonatelné:)
Taky používám olivový olej k mazání. A naše kočka by se po něm a po olivách upráskala.
mmarianne — #6 Já ho používám i na zaschlé paty. Olejem omastím, navleču bavlněné ponožky a dobrou. Ráno jsou paty jako samet.
Frťánek na zácpu - to jo, to by mohlo fungovat
.
vladka006 — #5 Jupííí to je nápad. Opaluju se výborně až do rómskýho nádechu, stačí mi na slunci chvilička, ale mám děsně suchou pleť. Kupuju všechny možný mlíka a krémy, ale olivový olej mě nenapadl. Ihned se jdu namazat (tedy ne vnitřně, to nechám na večer a něčím jiným - i když třeba by mě frťánek olivovýho oleje po ránu zbavil zácpy
)
Anai — #4 Pokud nemáš tendence se spalovat, tak je výborný i na opalování. Krásně zhnědneš.
Já taky jiný, než olivový nepoužívám, většinou extra panenenský i na marinády. Pokrmy nikdy nesmažím, většinou griluju nebo peču v troubě. Prolévám se jím i v práci během dne, začnu hned při snídani, prý je dobrý i na pleť
Miluji olivy, ale do kuchyně mám radši olej z hroznových jadérek nebo kukuřičný..Zdají se mi jemnější.U olivového mně trochu vadí taková zvláštní palčivost..
,tedy hlavně ve studené kuchyni.
Souhlas a ke vsemu obavy z toho, ze tepelne upravene jidlo bude olejem ,,zavanet" jsou uplne mimo. Jinej uz nepouzvam.
extra panenský olivový olej je čistým a přírodním extraktem z oliv a proto “králem” mezi olivovými oleji je vhodný pro studenou i teplou kuchyni.